Home Uncategorized Je auto zelfsturend maken met een open source pakket van Comma.ai voor...

0 3703

Do it yourself autopilot

Heel veel auto’s kunnen zelf parkeren of binnen de lijntjes rijden, maar nog weinig auto’s hebben Autopilot. Tot nu! Met een open source pakket van Comma.ai kun je zelf prima een Toyota Prius, Carolla of Honda binnen een uurtje ombouwen tot een goede Autopilot die in de buurt komt van Tesla – gewoon met een telefoon! Kijk even mee hoe dit werkt en wat je daarvan vindt. Bij de aankondiging op Web Summit 2017 was ik al enthousiast en nu test ik het voor het eerst uit. Een korte en krachtige demo & installatie van de Comma.ai open source do it yourself Autopilot voor €1.000!

Uitgebreide demo & instructie

Hylke (19 jaar) heeft de eerste Nederlandse Commai.ai openpilot geïnstalleerd in zijn Toyota Prius en hij laat mij zien hoe hij dat gedaan heeft. Hoe werkt het? Hoe snel kun je het zelf inbouwen? Wat kost het precies? Hylke legt het mij uitgebreid uit en we doen ook samen een testrit!

Ook laat Hylke mij de backoffice zien van Comma.ai & hun gratis dashcam app CHFFR. In de backoffice kun je a.d.h. van de videobeelden precies zien waar je gereden hebt, hoe snel je rijdt, en zelfs ook een selfie-video en de map view. Gewoon de app downloaden, de telefoon richten naar de weg en je hebt een hele mooie dashcamapplicatie met een prachtige back office, geheel gratis!

Is dit nou illegaal volgens de RDW?

Ik kreeg veel vragen of het legaal was en vroeg het RDW voor commentaar. Ik praat met Paul Dietz, Divisiemanager Toezicht en Beoordeling van de RDW, die verantwoordelijk is voor ongeveer 350.000 keuringen per jaar. Paul legt mij uit hoe de RDW aanpassingen op auto’s beoordeelt en waar een goedkeuring van afhankelijk is. Is zo een zelf geïnstalleerde autopilot legaal? Paul beschrijft ook hoe de RDW te werk ging bij de Tesla Model 3 die goedgekeurd werden nadat de auto’s in Nederland arriveerden en ‘over the air’ geactiveerd werden.

BNR Digitaal

Ook was ik van de week bij BNR Digitaal te gast om te praten over de Comma.ai autopilot en hoe de RDW hier tegenaan kijkt. Helpt een organisatie als Comma.ai autopilot systemen te accelereren?

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel