Home Talk to Me Jan Riemens (Novum Nieuws) over betaalde video bij Zoomin

0 5161


Jan Riemens houdt van het opstarten van nieuwe bedrijven. Hij startte Money View, Novum Nieuws en Zoomin. Bij Novum Nieuws en Zoomin werken nu meer dan 200 man die honderden websites in 10 landen van internetvideo en informatie voorzien. Wie is deze man die met creativiteit en koppigheid tegen gevestigde orde als ANP en NOS ingaat en nog steeds in een stevige rechtszaak zit met het ANP maar wel het ene bedrijf naar het andere door laat groeien?

Riemens startte met MoneyView.nl een database voor banken en verzekeraars die productinformatie verzamelt. Het bedrijf werd een echte moneymaker. In 1992 verkocht hij het aan Dow Jones. Vervolgens richtte hij Novum Nieuws op het 2de persbureau in Nederland en begon de concurrentiestrijd met het ANP. Het ANP beschuldigde het Novum Nieuws van computerkraak en een heftige rechtszaak volgde waarbij beide partijen elkaars vuile was buiten hingen en waarvan het einde nog steeds niet in zicht is.

Novum Nieuws gaat echter als een trein, maakt winst en heeft o.a. Trouw, DAG, NRC, De Pers, Nu.nl als klant. Het bureau wordt in het NRC als flexibel en goedkoper ervaren maar wel minder degelijk.

In 2000 is Reimens gestart met FTV Finance Television wat al snel omgevormd werd tot Zoomin. Een algemene internetvideo dienstverlener die dagelijks honderden video’s maakt voor 10 verschillende landen. Zoomin was met Nu.nl en Telegraaf.nl de marktleider op het gebied van videoadvertenties. Vorig jaar besloten Ilse Media en TGM de verkoop en productie van videoadvertenties zelf te gaan proberen.

Zoomin groeide door, ging naar het buitenland en maandelijks worden er nu 22 miljoen filmpjes met reclame getoond. 25% hiervan zijn door Zoomin zelf gemaakt en 75% worden aangekocht via vele partners zoals de lokale omroepen. Zoomin heeft alle grote kranten en sites als MSN als klant maar haalt nu al meer dan 50% van de totale omzet uit het buitenland.

Na pre-roll komen andere vormen van reclame eraan en mobiel ziet hij als de volgende grote stap. Inmiddels leveren ze nu ook al internetvideo op vele mobiele telefoons. In Nederland is de reclame voor de nieuwsitems uitverkocht en doorclick respons (CTR) varieert van minimaal 2% tot 35%.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel