Home Vincent's Column Israel,vrede en high tech en export naar Nederland

0 3118

Vorige week sprak ik mijn kolom vanuit Israel en hoopte dat de nieuwe leiders vrede zouden kunnen bereiken. 
Daar moet toch nog wel wat aan gebeuren. Zo vertelde de meeste high tech ondernemers aldaar dat goede briljante Palestijnse techneuten niet snel een plekje binnen hun bedrijf konden krijgen ook al vonden ze het zelf geen probleem. 

Verder bezocht ik het dorpje Neve Shalom een wereldberoemde community waar Palestijnen en Joden samen leven, daar vredesonderwijs geven en een aantal scholen exploren waar honderden kinderen naar toe gaan van ver buiten de gemeenschap. 

Deze community wordt wel door iedere hoogwaardigheids bekleder in binnen en buitenland bezocht, Senator Hillery Clinton was er vorig jaar, weet u overigens dat haar man Bill 12 maart zijn eerste lezing in Nederland gaat geven bij http://www.reshapingthefuture.com/ hij krijgt nu $100.000/speech

Maar goed ,aan de andere kant wordt niets van dat bijzondere onderwijs door de Israëlische overheid betaald en moet er noodgedwongen een lokale gemeenschapsbelasting geheven worden van 33% van het inkomen. 

Er wordt überhaupt per hoofd 3 maal zo veel uitgegeven aan onderwijs voor joden dan aan Israëlische arabieren hetgeen de integratie niet echt bevorderd.

Maar deze samenleving produceert toch echt geweldige high tech bedrijven en sommigen van deze high tech ondernemers kwamen naar Nederland en startten hier zeer interessante bedrijven. 

Zo ken ik Oshri Even-Zohar van www.motek.org een bedrijf in Amsterdam en de USA wat voor zeer veel beroemde films en games de motion capture verzorgd. In een bijna science fiction omgeving worden bewegingen van o.a. vechtende acteurs in de computer vastgelegd en daarna real time veranderd in zeer levensechtige figuren. Nu is deze geavanceerde techniek van bewegings vastlegging gebruikt om een medisch platform te creëren Caren genaamd waarmee de bewegingen van patienten worden geanalyseerd om geavanceerde diagnoses te kunnen stellen.

Dit soort echte technologische hoogstandjes zijn de mogelijke doorbraken van morgen. Het voorspellen hiervan blijft echter een moelijke zaak. 

Tom Perkins, de grootste high tech investeerder ter wereld was op uitnodiging van Roel Pieper vorige week bij InsightPartners op bezoek. Hij vertelde dat ze bijna een bedrijfje hadden laten vallen omdat ze er geen gat in zagen. Helaas is dit bedrijf toch blijven bestaan en staat nu bekend onder de naam AOL Amerika On Line die net Time Warner heeft overgenomen.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel