Home Vincent's Column Iphone, hoe is het om te gebruiken?

1 4137

Ik ben officieel op vakantie maar in werkelijkheid ben ik alleen maar met de iPhone bezig. Eerst op internet via de Gouden Gids een man twintig dollar per uur betaald om tien uur voor me in de rij te zitten. Erheen gevlogen en kennis gemaakt met de Apple – lovers in de rij, bijna geen PC – mensen zoals ik te bekennen. Toen de winkels open gingen twee iPhone’s met acht gigabyte geheugen gekocht voor 1200 dollar en blij weggelopen. Vervolgens de hele avond bezig geweest de telefoon via iTunes te activeren. Als Europeaan is dat niet erg eenvoudig. Met behulp van het social security nummer van mijn anderhalf jaar oude zoon en de creditcard van mijn vrouw, is het uiteindelijk toch gelukt. Voor vijftig dollar per maand heb ik een werkende iPhone.
En toen kon ik hem eindelijk gaan proberen. De iPhone ziet er geweldig uit. Wat een design! Het straalt cool cool cool uit. Het is niet zozeer wat je met de iPhone kunt: bellen, e-mailen, internetten, google maps bekijken en mp3’s beluisteren. Dat kun je met iedere telefoon. Wat de iPhone zo speciaal maakt is hoe de manier waarop het werkt. Over alles is uitgebreid nagedacht en daarom werkt deze gadget erg plezierig. Bij de meeste telefoons werken de features maar word je gestoord door de lelijke, domme menu’s. Bij de iPhone is het menu een belangrijk gedeelte van het product. 

De iPhone met woorden beschrijven is onzin, kijk maar even naar een paar filmpjes en je begrijpt het meteen. Wat ik kan rapporteren is dat het echt zo werkt als de demo’s. Het is echt makkelijk om met je duim door foto’s, muziek, adressen en e-mail te bladeren, of echte websites in de palm van je hand te gebruiken. Je hebt niet zo’n vervelende styles en twee handen nodig, om iets te doen. Eén vinger is genoeg. Echt een prachtig ontwerp.

Wat voor mij wel moeilijk wennen was, is het touchscreen toetsenbord. Je moet kijken naar de letters en krijgt geen enkele terugkoppeling of het gelukt is. Erger nog, de intelligente software raadt of je de juiste toetsen gebruikt en verbetert mijn Nederlands op de meest onhandige manier. Onvergefelijk is het ontbreken van copy-paste of de cursortoetsen. Andere columnisten rapporteren dat je na drie dagen het ding uit het raam wilt gooien maar na vijf dagen er helemaal aan gewend raakt. Ik typte nog vijf keer langzamer dan op mijn BlackBerry maar misschien leer ik het nog. Iedereen die nu T9 gebruikt, 99 procent van de bevolking, gaat er enorm op vooruit. Je kunt prima zonder problemen een paar zinnen typen.

E-mail gaat uitstekend via het mobiele Edge netwerk. Browsen gaat echter tergend langzaam. De BNR page doet er een minuut over om zichzelf te laten zien. Met gebruik van wifi laadt hij in vijftien seconden. Dit apparaat schreeuwt om een Umts netwerk en als hij in Europa uitkomt zit dat er ook echt in. Helaas kun je via datzelfde wifi nu nog geen songs, video’s, agenda’s, adressen of nieuwe applicaties downloaden. Alles gaat via iTunes, met een draadje. Je kunt niet TomTom of Twitter op de iPhone installeren, als nieuwe dingen niet via de browser kunnen heb je pech. Ik wil bijvoorbeeld mijn foto’s direct op mijn weblog zetten zonder veel gedoe. Dat zit er niet in. Ik moet op Apple wachten totdat dit mogelijk is. Toen ik mijn muziek, video’s en podcasts erop wilde zetten, was iPhone met acht gigabyte direct vier maal overvol. Een iPod video heeft zestig gig ruimte dus een beetje groei is daar nog wel gewenst.

Alle problemen worden wel in versie 2.0 gefixed. De 500.000 mensen die het afgelopen weekend het sierraad hebben gekocht zijn hartstikke tevreden behalve diegenen die hem  nog niet werkend hebben gehad. Wat wel irritant blijft, is het gebrek aan openheid bij Apple. Alles moet via iTunes, in Europa gaat alles straks via Vodafone. Er zijn helaas geen software developers die mooie dingen kunnen maken voor de iPhone. Toch is de iPhone een absolute beauty, gaan veel mensen hem kopen, veel fabrikanten hem imiteren en is het een enorme stap voor de toekomst van het mobiele internet.

1 REACTIE

  1. iphone zou eigenlijk een Osimac moeten zijn voor een prijs waar Zeeuwen hun hand niet voor omdraaien. Een draagbare iMac. Er zijn mogelijkheden te ontdekken.
    Ik ga aan de slag.

Reageer op dit artikel