Home Bedrijven en personen Innovatiereis naar E-stonia dat digitalisering heeft omarmd

e-stonia

Ik heb al vele innovatiereizen met Jan Prins mee mogen maken, onder andere naar Japan en Silicon Valley. Van 5 tot 8 oktober gaat de reis naar Estland, oftewel E-stonia. Dit naar aanleiding van het rapport van de commissie Elias over ICT projecten binnen de overheid dat alles behalve positief was. Jan Baan organiseerde een denktank en deze reis was een uitvloeisel hiervan.

Smartcard ID

Estland is een land waar innovatie door de overheid wél goed geregeld is en waar ze al heel ver gaan. Iedere burger heeft er een ID kaart dat tevens een digitale sleutel is waarmee je overheidszaken kunt regelen. Communiceren met de overheid doe je daar digitaal, stemmen doe je er met je mobiel en je kunt zelfs als buitenlander e-resident worden van Estland. Ze hebben de digitale grenzen wagenwijd opengezet. Er valt een hoop te leren van de overheid en het bedrijfsleven in dit innovatieve land dat barst van de programmeurs. Interesse om mee te gaan? Mail naar jan@prins.com.

E-residency

Estland is het eerste land waar je ook als niet-inwoner een digitaal burgerschap kunt krijgen. Op deze website kun je een formulier invullen waarna ze een background check gaan doen en je (als alles goed is) na ongeveer een maand in Den Haag je E-residency ID card kunt ophalen en je jezelf e-resident van Estonia mag noemen. Je kunt hiermee onder andere contracten ondertekenen die vervolgens in de hele Europese Unie geldig zijn.

Bekijk ook deze hele interessante Tegenlicht aflevering E-stonia: een land als start-up.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel