Home Vincent's Column Innovatie uit het Binnenhof Versie 2007

1 3672

Gisteren probeerde ik inspiratie op te doen in Den Haag door prinsjesdag bij te wonen in de Ridderzaal.

Ik wilde natuurlijk met de trein komen en dan met de segway, mijn superslim cool elektrisch vervoersmiddel, door Den Haag crossen naar het Binnenhof. Ik werd helaas gewaarschuwd dat ik beslist niet met dat apparaat door de security in het Binnenhof zou komen. Ook niets in de miljoenennota gehoord van Camiel Eurlings, die het een geweldig ding vind. Als hij het officieel gaat toestaan hoef ik niet meer met een van internet gedownloade invalidenvergunning hoef rond te lopen, want dat is de enige manier waarop het nu officieel mag. Dus met de auto gekomen en natuurlijk direct in een file hell terrecht gekomen waardoor ik bijzonder geïnteresseerd was te horen of kilometerheffing nu eindelijk echt door gaat.

Allereerst had ik een voorgesprekje met een paar kamerleden en het was weer interessant om te zien hoe ze klaagden hoe slecht het gesteld was met de automatisering. De Tweede Kamer heeft 60 mensen in de automatisering en een flink budget maar krijgt het maar niet voor elkaar om een goede e-mail box te creëren. Als je een weekje weg bent zit hij vol. Met heel veel moeite en handtekeningen van de voorzitter krijg je als kamerlid nu 250 megabyte, maar de documenten die heen en weer gaan pompen het zaakje wel vol. Mijn advies voor de volksvertegenwoordigers: alles doorsturen naar de gratis 2.5 gig box van Google en als dat niet genoeg is heb je voor 50 euro een 10 gigabyte versie.

Toen werd ik geïnformeerd dat het verboden was om mijn Iphone mee te nemen in de Ridderzaal en vooral om foto’s direct door te sturen. Niemand hield zich eraan maar het is wel leuk om te zien hoe nieuwe media daar wordt gevonden. Toen de Troonrede werd uitgesproken vond ik het leuk om het direct te verslaan in Twitter, het nieuwste instant internet communicatiemiddel dat werkt op je mobiel en waarmee je verhalen moet samenvatten in sms lengte. Werkt prima! Een paar honderd Twitteraars luisterden mee en het stond daarna direct op het weblog van de Dutchcowboys waardoor een groter publiek werd bereikt. Leuk is dat je direct meningen kunt geven terwijl de koninging aan het praten is. Voordat ze uitgesproken was stond trouwens de VVD ook al bij www.nu.nl met kritiek op het verhaal. Snel voor een partij die als enige bijna geen Blackberries gebruikt.

Inhoudelijk viel ik van mijn stoel toen ik de koningin zowaar het woord ‘internet’ twee keer hoorde uitspreken. Het werd bij justitie genoemd als middel om fraude te bestrijden – ik ben benieuwd of Politie 2.0 al klaar staat om te beginnen – en de tweede keer om de dienstverlenig van de overheid te verbeteren.

Maar in de Miljoennota stond natuurlijk niet veel over innovatie. Het gaat goed met de economie en er wordt geld uitgetrokken om de publieke sector op te krikken wat nuttig is, en eindelijk mogen de superhoge inkomens weer eens iets bijdragen. Maar echte innovatie was helaas ver te zoeken. Wat een gemiste kans om in plaats van schoolboeken gratis weg te geven en lerarensalarissen te verhogen alle leerlingen van het basis onderwijs een laptop te geven en digitaal onderwijs aan te slingeren.

Fijn dat kilometerheffing nu door dezelfde Camiel Eurlings, die het als CDA woordvoerder altijd met de woorden ‘eerst bewegen, dan beprijzen’ de grond in boorde, heel rustig en voorzichtig aangekondigd werd maar op zo’n lange termijn en opgeslist in twee fases dat er weer reden genoeg is voor een volgende regering of het middenveld om het onderuit te halen terwijl het de enige weg is uit ons file-ellende.

Het meest concrete was nog dat slimme mensen eenvoudig uit het buitenland gehaald mogen worden, maar dat is ook al veel vaker beloofd. Men praat veel over de vergroening van de belastingen maar de uitdaging is om daar nu een inspirerend innovatieprogramma omheen te maken. Niets over de verglazing van Nederland waar de overheid als breedbandconsument een grote rol in zou kunnen spelen. En de belofte om startende bedrijven nu echt op een simpele manier toegang tot kredieten te geven, geloof ik – nadat ik het zelf twee keer heb geprobeerd – ook niet meer.

En toen ik tijdens de VNO-NCW borrel kamerleden, lobbyisten en captains of industry vroeg naar hun top 5 innovatie requesten kwam er maar weinig uit behalve wat opmerkingen over beter onderwijs. Eigenlijk was iedereen bijzonder tevreden met ons land en ging het wel goed zo en was de verkoop van ABN-AMRO meer een topic. Google kondigde een prijsvraag aan om een robot op de maan te laten landen met 20 miljoen prijzengeld. Op één of andere manier gaf dat me meer inspiratie dan de innovatie op het Binnenhof.

 

1 REACTIE

Reageer op dit artikel