Home Bedrijven en personen In gesprek met Jan Baan (1/5), de rise and fall van het...

Jan Baan

Deel 1 van een vijfdelige serie interviews

Jan Baan is de oprichter van het bedrijf Baan, ooit het grootste softwarebedrijf van Nederland dat op zijn hoogtepunt in 1996 12 miljard waard was. Hij vloog rond in zijn privéjet, zet aan tafel bij grote bedrijven als Boeing en sprak met de groten der aarden zoals Steve Jobs en Bill Gates. Drie jaar later was de 12 miljard nog maar een miljard waard en niet veel later werd het bedrijf verkocht.

Baan

Baan was een Nederlands bedrijf uit Barneveld dat in die tijd concurreerde met grote spelers als SAP. Het is opgericht door Jan Baan, afkomstig uit de Bible Belt die zijn administratiekantoor veranderde in een reusachtig softwarebedrif. Baan was na zijn beursgang op een gegeven moment 12 miljard waard. De software was goed, mensen waren blij, maar de beursgang deed iets met het bedrijf. De waardering van 12 miljard zorgde ervoor dat Baan enorm kapitaalkrachtig werd en het enorm veel bedrijven kocht. Jan Baan deed in 1998 een stap terug als CEO waarna de waarde weer terugzakte naar één miljard.

Wat ging er mis?

Jan Baan praat over de drie lessen die hij geleerd heeft van de rise and fall van Baan. Een verhaal dat vertelt moeten worden, een les over hoe bedrijven worden opgericht compleet met alle ups en downs. Jan vertelt over zijn ervaringen, hij blikt terug op de keuzes die hij heeft gemaakt en welke hij achteraf gezien had móeten maken. Levenslessen waar iedere ondernemer van kan leren.

Deel 2

Volgende week praten we over wat er met Jan Baan gebeurde toen hij bij Baan wegging en zijn eigen bedrijf Cordys oprichtte om alle problemen die in de ERP sector zaten op te lossen.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel