Home Bedrijven en personen, Events ILT-dag: 1300 inspecteurs moeten innoveren. Hoe doe je dat?

Ramon Vullings

Jan van de Bos is inspecteur generaal van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De instantie die met 1300 mensen alles controleert wat voor ons belangrijk is. De treinen, luchtvaart, afval, onze leefomgeving, producten van bedrijven, bodem- en waterverontreiniging etc. Ze zijn een groot deel van de in totaal 5000 inspecteurs in Nederland die ons land veilig houden. Alles bij elkaar kosten deze inspecties slechts 8ct per Nederlander per dag! Ze moeten innoveren en samen met onder andere Thomas Rau hield ik een presentatie over innovaties voor al deze inspecteurs tijdens de ILT dag.

Wat doet de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT)?

Meer weten over deze inspectie? Hun werk staat heel duidelijk uitgelegd in het boekje Staat van de Veiligheid. Deze kun je hier lezen.

Staat van de Veiligheid

Gesprek met Inspecteur Generaal van ILT Jan van den Bos

Jan van den Bos heeft de eerste 100 dagen als inspecteur generaal van ILT erop zitten. Hij is verantwoordelijk voor ontzettend veel inspecties per dag. Wat heeft hij in zijn eerste 100 dagen kunnen betekenen? Wat zijn de grootste veranderingen en wat zijn de uitdagingen en toekomstplannen?

Architect Thomas Rau inspireert ILT inspecteurs

Thomas Rau is een architect die continu de schaarste van grondstoffen benadrukt en dit zie je ook duidelijk terug in zijn werk. De uitdaging was om een zaal vol inspecteurs, die het huidige systeem overeind dienen te houden, te overtuigen dat een systeemverandering heel hard nodig is. In de nieuwe economie trekken producenten de verantwoordelijkheden naar zich toe. En dat is ook de oproep van Thomas Rau aan de inspecteurs: leg de risico’s bij de producenten en verleg de focus van producten naar service.

Thomas Rau geeft tot slot ook zijn mening over de huidige staat van Nederland op het gebied van duurzaamheid. Die is belabberd! Het is wachten op de eerste duurzame politicus die grote stappen gaat maken. Tot die tijd moeten we zelf het goede voorbeeld geven.

Cross industry innovation

Ramon Vullings schreef het boek Not invented here: cross-industry innovation. Hij bestudeerde allerlei verschillende industrieën en trok hier de belangrijkste lessen uit. Hij ziet dat de grens tussen sectoren steeds meer vervaagd en dat sectoren die niet met elkaar praten vaak voor dezelfde uitdagingen staan. Zijn advies is dan ook om goed naar andere sectoren te kijken en de innovaties niet te copy/pasten maar te copy/adept/pasten. Kijk goed, betrek het op je eigen sector en pas het toe.

Bekijk ook mijn presentatie voor de ILT-dag

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel