Home Bedrijven en personen Idensys: Overal inloggen met één systeem

Idensys: Overal inloggen met één systeem

We hebben al ontzettend veel pasjes nodig om ons offline voor verschillende diensten en de overheid te identificeren. Online is het nog veel meer gedoe. Een écht goed systeem zoals ze in Estland hebben is er nog niet. Daar kun je met één pas via één systeem bij al je gegevens. En deze online identiteit kun je ook gebruiken om je online te identificeren.

Op weg naar één systeem

Marcel Wendt is de CTO van Digidentity, het bedrijf dat onder meer DigiD heeft ontwikkeld waarmee wij inloggen bij overheidsdiensten. 12 miljoen mensen maken hier gebruik van. Ze zijn bezig met een nieuw identificatiesysteem genaamd Idensys, of beter gezegd een netwerk. Naast de overheid kunnen namelijk ook bedrijven zich hierbij aansluiten waardoor je met diezelfde identiteit ook kunt inloggen bij bijvoorbeeld KPN of PostNL.

Idensys identiteit

Marcel Wendt verwacht dat we over een jaar nog maar één systeem gebruiken om ons online te identificeren: onze Idensys identiteit. De politiek moet er nog over beslissen en er vindt nu een gevecht plaats tussen Economische zaken, Binnenlandse zaken en de Tweede Kamer over dit onderwerp. De belangrijke besluiten worden nu genomen en daarom moet je weten hoe dit in elkaar zit. Ik probeer het uit elkaar te rafelen en uit te vinden wanneer het relevant voor ons gaat worden, wie er gaat betalen, maar ook wanneer alle bedrijven zoals Bol.com hier gebruik van kunnen gaan maken. Want online identificatie moet makkelijker kunnen.

2 REACTIES

  1. What’s next Vincent? Een geimplanteerde biochip in je pols of je voorhoofd? Kan niet geloven dat je je voor dit karretje spant? Onwetend ben je niet. Of toch wel?

Reageer op dit artikel