Home Vincent's Column ICT als cost cutting maatregel

0 3223

Het lijkt alsof  alle trends in Amerika sneller, scherper en dieper zijn. De aandelen stijgen en dalen er sneller, E-business kwam op en verdween weer van het terrein, er werd vorig jaar 10 maal zoveel risicogeld in nieuwe technologien gestopt hetgeen dan dit jaar weer met 50% afneemt.

De grote love affair met ICT lijkt ook alweer over, het weer terug to basic. Het gaat er nu om hoeveel ICT kan helpen om het bedrijf efficiënt te maken en kosten te besparen. De naderende recessie zorgt voor een golf van winstwaarschuwingen en ontslagen en the bottom line is nu alles. Hierdoor neemt de ICT groei af van 20% naar slechts 4%.
Om deze sentimentsverandering  te kunnen beoordelen was het interessant om de top 100 van de beste technologische bedrijven te bekijken die het blad Businessweek elke jaar presenteert. Bedrijven worden daar beoordeeld op een combinatie van omzet, groei, aandelenstijgingen en winst. Er waren dramatische verschuivingen te zien vergeleken met vorig jaar.

 De internet sector is weg, Ebay, Yahoo, Amazon en Aol zijn helemaal uit de top 100 verdwenen, Telecommunicatie bedrijven zijn ook uit de gratie. Vodophone, waartoe Libertel behoort staat op de 92e plaats, net zo als telefonica op 97. Grote namen als Oracle en Sun staan slechts op de 65e en 66e plaats. Zelfs Microsoft met zijn 25 miljard omzet en 10 miljard winst staat nog de 27e plaats terwijl daar toch nog veel salesgroei te verwachten is vanwege de machtige positie die het bedrijf wereldwijd bekleed.

 Nokia doet het nog redelijk op de 17e plaats en het japanse NTT docomo komt op de 15e plaats vanwege het grote succes van Imode wat nu 20 miljoen japanners met veel enthousiasme gebruiken. Interessant is dat dit bedrijf vorig jaar nog euro 4 miljard investeerde voor 15% van de aandelen van KPN mobiel en dat ze voor 50% meer heel KPN zouden kunnen kopen, hoewel dan daar wel 22 miljard schuld bij hoort.

 Op nummer 10 staat Checkpoint  security software uit israel. Volgens Gartner geven bedrijven nu nog minder dan een 0.5% uit aan veiligheid en zal dit de komende jaren vertienvoudigen. Dus dat is een groeimarkt

 Op plaats 6 staat met stip een oud bedrijf als IBM die nu draait als nooit tevoren, en uitbesteding van fabricage is helemaal een groeimarkt getuige het feit dat bovenaan de lijst het onbekende bedrijf Celestica  staat dat apparaten fabriceert voor vele zoals merken als Motorola en Sun. Dit bedrijf groeit 300% in 2 jaar en weet 36 fabrieken perfect met elkaar te coordineren.  Het heeft ICT zelf goed geimplementeerd. En dat lijkt de crux . Als je ICT voor je kunt laten werken krijg je een groot rendement.

Maar dat is niet eenvoudig. Volgens Ernst en Young blijkt uit onderzoek dat in Nederland 90% van de bedrijven er niet in slaagt de ICT projecten binnen budget en tijd uit te voeren. Het goed gebruiken van op zich nuttige spullen is iets wat we de komende jaren met elkaar echt moeten leren.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel