Home Vincent's Column Ich war ein berliner, op de grootste consumentenelectronica beurs. De TV expandeert...

0 4588

Ik ben gebroken, heb volgens mij 60 kilometer gelopen door de helft van 23 giga hallen met 1000 fabrikanten die werkelijk teveel laten zien op het gebied van de consumentenelectronica. Maar als gadget lover loop ik te genieten en het echte mooie is dat een aantal van mijn grote liefdes nu eindelijk mainstream gaan. De foto’s deed ik met mijn Imode camera telefoon

Twee jaar geleden schreef ik over de IFA in Berlijn. [link] De DVD werd toen massamarkt voor 800 gulden en DVD writers werden toen als nieuwste hit geïntroduceerd voor 4000 gulden. Nu krijg je een DVD speler overal cadeau of heb je voor 60-100 euro een regiovrije, zijn er van de dvd writers 1.000.000 verkocht in Europa (nog minder dan een half procent van de gezinnen) en kosten ze nog 140 euro bij de fabriek in China. Gerard Kleisterlee, CEO verzuchtte in een keynote: we hebben absoluut geen tijd om van onze innovaties te genieten, we moeten nieuwe catagorieën ideeën blijven uitwerken en mensen hiervoor inspireren want de smart followers zitten ons voortdurend op de hielen.

 

Dit jaar was het echt veel interessanter, grootschalig werd de connectie tussen de PC industrie met breedband verbinding via het huisnetwerk naar de hifi stereo en de televisie aangekondigd en kwamen de eerste producten op de markt..

Grote electronica fabrikanten zoals Philips, Sony, Samsung en vele anderen stelden als de centrale innovatie de mogelijkheid om de interessante ‘digitale content’, (daarmee bedoelen ze ‘legale’ MP3, digitale foto’s (nu 30% van het totaal), zelf gemaakte videofilms, en via het Nederlandse kazaa programma gedownloade films ) die nu op de pc of via internet wordt bekeken te kunnen laten zien op de tv of makkelijk af te spelen op de hifi stereo installatie.

Bij Philips introduceerde Gerard Kleisterlee in een gepassioneerd betoog over veranderingen in de industrie de de streamium product line, centraal staat een mediaplayer die via wifi of ethernet in verbinding staat met de pc, je stereo installatie en je TV, waardoor  je met die simpele couch potato userinterface inderdaad je filmpjes, foto’s en muziek met een dikke afstandbediening op de TV kunt laten zien of horen op je stereo die ook wifi heeft ingebouwd. De bijbehorende afstandbediening vind automatisch alle nieuwe apparaten via universal plug and play en kan wat op het netwerk zit doorschakkelen naar elk apparaat in je huis. En deze afstandbediening draait op linux. Philips focusde zich tijdens hun persconferentie (met 700 journalisten) vooral op deze digitale integratie tussen apparaten en gaf er een lichtelijk hoogdravende titel ‘connected planet visie’ aan mee. Alle entertainment in muziek, video, zelf gemaakt of netjes gekocht (of gedownload) moet je ten allen tijde kunnen consumeren.

Sony heeft absoluut dezelfde visie maar vond het niet nodig om toch redelijk populaire formaten als mp3 en divx hierin te betrekken, want dat geeft zoveel problemen met de studio’s en muziekwerkmaatschappijen. Cor Boonstra had gelijk om Polygram te verkopen. Philips is niet meer intern geketend, ook al werken ze natuurlijk loyaal mee aan de wensen van de industrie in elk denkbaar forum. Ook is zich een diepe liefde aan het ontwikkelen tussen de breedband leveranciers  en de leveranciers van de kastjes die elkaar nodig hebben. Philips kondigde ‘strategische relaties’ aan tussen europese breedband leveranciers zoals KPN, T-online etc om ADSL te bundelen met hun producten om het daarmee aantrekkelijk te maken voor consumenten meer te doen met breedband. Ze kiest verder voor open standaarden en Linux dringt stevig door in alle consumenten apperatuur. Not invented here was aardig afwezig in het interview met de Streamium product manager.

 

Samsung is ook stevig bezig maar probeert het in Korea waar 80% al ADSL heeft, en en komt pas naar Europa met deze producten als de markt er een beetje klaar voor is.

Nu gebruik ik zelf al tijden de www.palmbutler.com  die de video out van mijn pc via een draadje verbindt met de TV en die veel hetzelfde doet maar Philips maakt er een compleet kant en klaar apparaat van dat goed in de hifi omgeving staat. Het gaat gebeuren, eindelijk… alle hifi stereo apperatuur krijgt een wifi of ethernet aansluiting. De snelle variant 802.11g lijkt de defacto standaard te worden omdat dat voor DVD video streaming gebruikt kan worden.

Ik zag ook overal hard disk recorders van alle merken [link naar mijn kolom over de JVC]. Je kiest simpel via een makkelijk te bedienen EPG (electronic program guide) je meest gewaardeerde programma’s die eenvoudig op de harde schijf (met 80 uur ruimte) worden opgenomen. Hierdoor kijk je daarna  bijna niet meer naar live televisie maar naar wat je hebt opgenomen. Je zapt door alle reclames heen en de TV-ervaring wordt echt een stuk plezieriger. Alle fabrikanten hebben ze nu. Ik denk zelf dat harddisk recorders veel belangrijker worden dan DVD -recorders,  de laatste is namelijk een simpele archiveringsfunctie die je af en toe gebruikt terwijl je met een harddisk recorder je eigen dagelijkse programmering dramatisch beïnvloedt en verbetert. Je kijkt alleen maar naar programma’s die je zelf interessant vindt. Dat is hetzelfde als de TIVO doos in amerika die inmiddels door twee miljoen gebruikers is aangeschaft. 88% kijkt niet meer naar live tv en 92% spoelt door de reclame heen.

Wel werd ik moe van de copyprotectie. Zoveel mag er niet van de studio’s. Vaak geen divx films spelen, geen dvd’s kopiëren op mijn eigen harddisk, natuurlijk alleen dvd’s afspelen van regio 2, hoewel bijna iedere fabrikant zo’n beetje een patch weet op het internet die ze natuurlijk niet zelf hebben gemaakt. Ik hoop dat ze een copy protectie kunnen creëren die normaal gebruik mogelijk maakt zodat dat het niet meer te bedienen is en mijn plezier compleet vergald.

 

Ook een oude liefde van me, geen bandjes meer in mijn videorecorder maar een DVD of een harde schijf. Kijk hier eens naar een klein Samsung videocamera met een harde schijf. Zo groot als een pakje sigaretten met 1 uur ruimte om video van goede kwaliteit op te nemen. Het is erg eenvoudig om scenes te selecteren en naar de pc over te brengen. In de winkels dit kwartaal.

 

Kiss was de eerste fabrikant die een DVDspeler met DIVX ondersteuning uitbracht. Inmiddels hebben ze er 250.000 verkocht hetgeen voor een Deense firma van 40 man indrukwekkend is. Zij hebben ook een ethernet aansluiting op de speler ingebouwd waardoor je ook de divx films van de pc kunt kijken, de foto’s en het streaming video van het internet. Ook bouwen ze er nu een harddisk recorder in en een TV tuner + een dvd writer voor een totaalprijs van naar schatting 700 euro in Q1 2004. Dus ook weer complete convergentie door een klein bedrijf.  Ik interviewde de sales manager.

 

Maar als je het nu wilt hebben spendeer je 2000 euro aan de BROADBANDBOX uit Zweden, alles, werkelijk ALLES wat een persoon en familie zou willen hebben zit in deze windows XP doos vermomd als consumenten electronica. En wat opvallend is nu de grote plasma tv’s de huiskamer in stromen, is dat je nu ook een zeer fraaie userinterface kunt gebruiken. Al enkele duizenden in Zweden verkocht en coming to a theater near you. Ik heb geprobeerd de demo op dit filmpje te capturen maar het kon nog veel meer.

 

En nog even over de toekomst. Philips reseach demonstreerde een product dat de tongen weer los maakte. Electronische inkt. Gewoon dun papier wat er uit ziet als papier (het is nu nog op glas geplakt maar kan flexibel worden in de toekomst). Het leest ook als papier en heeft geen stroom nodig, behalve om te veranderen. Je ziet de inkt voor je ogen vloeien en in een andere pagina veranderen. Leest heel prettig en met een batterij kun je 200.000 pagina’s aan. Eindelijk al die boeken uit de pukkel en je favoriete roman lezen van een scherm. Niemand in Nederland wil het en we gaan het allemaal doen! Kijk hier naar de demo van het E-inkt scherm en de product manager die er enthousiast over vertelt.

 

En als laatste de Video Jubox van Thomson en Archos. Archos was de maker van de eerste populaire MP3 harddisk speler met 20 gig storage, genoeg voor 500 CD’s zo groot als een pakje sigaretten met een kleurenschermpje waar je DIVX filmpjes op kon bekijken. Nu is er een nieuwe versie met een 40 gigabyte hard disk en een groot kleurenscherm die in je binnenzak past met zo’n 80 uur video en 1000 CD’s capaciteit. Hoe ga je om met zoveel mobiele entertainment kracht. Ik ga het uitvinden want ik heb hem besteld. Ook bij Thomson (grote electronica fabrikant in Frankrijk ) heeft een video jubox gemaakt die voor 750 euro binnenkort te koop is, zie hier het filmpje.

 

Het killer bezoek was de kelder van Hal 4. Daar zitten alle fabrikanten uit Hong Kong, Singapore en Korea die nu werkelijk allemaal in China produceren.  Consumenten DVD recorder? 140 euro!, personal harddisk recorder erbij? 40 euro voor 80 gigabyte, multimedia entertainment center? 100 euro. De prijzen zijn zo laag dat enkel branding ons kan redden. De smart followers zijn de lachende derden….?

 

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel