Home Bedrijven en personen, Events IBC: Ninja Assassin Box, Videostich VR, 2nd screen projecten en BBC IP...

IBC2015

In de RAI vond van 10 tot 14 september IBC2015 plaats, het International Broadcasting Congress. Dit is de jaarlijkse conferentie en beurs voor professionals die zich bezighouden met het creëren, beheren en leveren van elektronische media en entertainment. Er kwamen een heleboel mooie innovaties voorbij waaronder de volgende:

Ninja Assassin Box

Een van de meest luidruchtige booths was die van Atomos. Hun Ninja Assassin Box sluit je via HDMI aan op je DSLR of camera. Op dit touchscreen device kun je een preview en je geschoten beelden bekijken. Maar het voegt ook extra features toe aan je camera die er normaal niet op zitten zoals professionele editing. Alle beelden worden opgeslagen op een SSD-schijf.

VideoStich Virtual Reality

Met VideoStich kun je de beelden van verschillende camera’s aan elkaar knopen waardoor je materiaal voor de Oculus Rift en andere VR-brillen kunt maken. Hier kun je enorm veel leuke dingen mee doen zoals het opnemen van liveconcerten waardoor het lijkt alsof je opeens tussen het publiek, of op het podium, staat.

Second Screens

Hoe krijg je op je laptop, smartphone of tablet nuttige informatie over wat je aan het kijken bent? Ik bespreek vier second screen projecten.

Mediascape

Mediascape is een platform die het mogelijk maakt dat je terwijl je kijkt extra informatie kunt ontvangen. Denk hierbij aan social media feeds, verschillende camera’s, het publiek en achtergrondinfo.

SAM

SAM is een enorme database waarbij je extra informatie bij een film of serie kunt krijgen maar waar je ook special items kunt aanschaffen. Denk aan persoonlijke aanbevelingen of actionhero poppetjes. Maar ook veel informatie zoals een overzicht van de huidige projecten van de acteurs en zelfs welke kleding er in iedere scene wordt gebruikt en waar je die kunt kopen.

LinkedTV

LinkedTV analyseert alle spraak in een film en haalt daar meta data uit. Daarnaast analyseert het ook de beelden, het herkent acteurs en geeft je achtergrondinformatie over deze persoon. Een grote zelf gegenereerde Wikipedia pagina bij een film dus.

Bridget

Tot slot Bridget. Deze tool indexeert ook het audiospoor. Het verschil met LinkedTV is dat Bridget dit realtime doet via de microfoon van je tablet. Je zet de tablet naast de tv, de software luistert en zoekt automatisch en real time achtergrondinformatie en video’s hierbij.

8K TV preview en BBC IP Studio

4K is leuk, maar 8K is voor de echte liefhebber. Op IBC stond een haarscherp 8K scherm.
BBC gaat naar een wereld waarin je zelf je live tv-kanaal kunt samenstellen en toegang hebt tot alle media assets. Niet alleen bepaal je de content maar bijvoorbeeld ook de lengte. Hou je bijvoorbeeld van lange interviews? Dan krijg je in je livestream lange interviews. Om dit voor elkaar te krijgen is het project IP Studio opgestart.

Oud-BBC medewerker Jonathan Markt over IBC

Welke trends zag je op IBC? Jonathan Marks werkte voor de BBC en bespreekt de trends. Het is makkelijker en goedkoper dan ooit voor jonge storytellers om in hoge kwaliteit videoproducten te maken. Waar je jaren geleden 100.000 euro neertelde voor een professionele videoset kun je nu allerlei losse goedkope gadgets kopen die dezelfde kwaliteit leveren. De uitdaging is de security, hoe zorg je ervoor dat je materiaal en onze media veilig blijft?

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel