Home Vincent's Column Hoe je met ASP diensten een mooi leven voor jezelf kunt bouwen!

0 3384

Ik was deze week op bezoek bij een kennis van ons, Eric die in het plaatje Bethel woont met 2000 inwoners in de staat Vermont die met maar 650k inwoners toch fysiek 2 maal zo groot is als Nederland.

Eric heeft het goed voor elkaar, voor aanzienlijk minder dan de prijs van mijn huis in Nederland woont zijn familie in een geweldige oude boerderij die 3 maal zo groot is met alle moderne faciliteiten zoals breedband met 160 hectare land en heeft een adembenemende uitzicht over de heuvels en bossen.
Zijn software bedrijf www.PlanGen.com  heeft totaal 3 mensen werken, hij verdient zich een slag in de rondte, hij heeft meer dan genoeg tijd om zijn kinderen naar school te brengen en vrij te nemen wanneer hij wil en hoeft nauwelijks te reizen. Kortom een kwaliteit van leven die ongelofelijk is.
Eric’s www.PlanGen.com  is een voorbeeld van software bedrijfjes die op een nieuwe manier werken. De normale manier is is dat een bedrijf met een flinke ploeg software maakt en die via CD Rom of via het internet verspreidt.  Clienten moeten een licentie kopen en de software op hun PC of op de server installeren. Technical support is dan vaak enorm bezig om de problemen op te lossen die verkeerde drivers of pc configuraties opleveren. Gebruikers beginnen ook een enorme hekel te krijgen om nieuwe software te installeren want je computer wordt langzamer en soms werken andere applicaties niet meer dus iets als updates installeren is een nono.

 

Eric is een voorbeeld van een application service provider, een ASP. Hij verkoopt een software dienst die via het web werkt. Als gebruiker hoef je alleen maar een webbrowser te hebben om de dienst te kunnen gebruiken met een breedband internet verbinding wat standaard is bij bedrijven in Europa en de USA.

 

In plaats van een software licentie met installatie kosten betaal je een prijs per maand per gebruiker. De software is altijd up to date want het draait op de servers van het software bedrijf, alle informatie wordt elke dag gebackuped, er draaien altijd meerdere servers dus het spul blijft gewoon draaien. Er is geen installatie als een klant ermee begint te werken en technical support gaat alleen maar over de inhoud van de dienst en is daarom maar een fractie van de normale kosten.

 

Als Eric een nieuwe grote klant binnen haalt dan krijgt deze een prachtig aangepaste site met eigen layout en draait in een paar weken. Als er nieuwe functionaliteit is hoeven niet alle klanten nieuwe software te installeren maar komt die gewoon in het menu beschikbaar en kan langzamerhand onder de aandacht worden gebracht. Doordat alles online gebeurt weet hij en de klant precies welke gebruiker nieuwe functionaliteit gebruikt en kan langzamerhand het niveau van zijn gebruikers omhoog brengen.

 

In het geval van Eric maakt hij software voor verzekeringsagenten om offertes te maken. Nu gebruiken 2500 agenten de software en betalen 40 euro per maand. De grote verzekeringsmaatschappijen betalen hem om hun producten makkelijk aan te kunnen bieden en zorgen ervoor dat de business rules en tarieven goed geupdate worden via XML. Vroeger maakte ze dit soort software zelf maar daardoor moesten agenten 5 software producten van verschillende maatschappijen installeren en updaten. Het was verschrikkelijk duur en een nachtmerrie voor alle partijen.

 

Applicaties over internet was een idee dat 5 jaar geleden populair werd maar niet echt van de grond kwam tijdens de dotcom hype. Bedrijven waren niet gewend dat hun essentiele informatie niet op de harde schijf stond van hun PC of server en wilde ook niet per maand betalen.

 

Langzamerhand beginnen bijvoorbeeld dit soort verzekerings bedrijven te zien dat software maken en onderhouden niet iets prettigs is  maar een noodzakelijk kwaad en dat als een derde partij die dit voor je doet voor een prijs per maand dit veel beter werkt.

 

Dit zorgt er dus voor dat IT afdelingen langzamerhand binnen bedrijven worden ingekrompen en dat de angst voor een applicatie over internet verminderd en betalen per maand een normaal business model wordt.

 

Het meest bekende bedrijf in de USA dat zo werkt is www.Salesforce.com  dat zeer succesvol naar de beurs ging en in nederland bied o.a. www.Exact.com   finaciele administratie aan voor 40 euro per maand per gebruiker inclusief updates en technical support.

 

In Vermont is Eric van het leven aan het genieten dankzij deze grote verandering in de manier van software productie.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel