Home Bedrijven en personen How do we keep the smart autonomous systems ‘honest’?

Alexa Amazon Echo

In Palo Alto ontmoette ik Steve Omohundro van Possibility Research en Self-Aware Systems. Een grote en enthousiaste denker over AI en autonomous systems. De hele Valley is bezig met autonomous cars en drones. De ontwikkelingen die je nu ziet op het gebied van zelfdenkende apparaten zijn aan de ene kant heel bijzonder maar het baart hem ook een beetje zorgen. Want hoe goed zijn deze apparaten en zijn alle beslissingen die ze maken voor ons ook de juiste?

Drones

Bij intelligentere apparaten komen er ook ethische kwesties om de hoek kijken. Het beste voorbeeld zijn natuurlijk de drones die het leger gebruikt. Nu zit er nog een mannetje achter een joystick die de keuze maakt om te schieten, maar wat als drones dit straks zelf gaan beslissen? En wanneer gaan we écht autonomous systems om ons heen zien?

Echo, mijn personal butler

Over AI en autonomous systems gesproken. Mijn nieuwste gadget is de Amazon Echo die ook bij Steve op de desk stond. Een apparaat dat met de week slimmer wordt. Het is een soort Siri voor in je huis die je alles kunt vragen, bijvoorbeeld om je Philips Hue lichten aan te zetten, te vertellen welke afspraken je hebt, muziek op te zetten of om iets op te zoeken op Wikipedia. Star Trek in je huiskamer!

https://www.youtube.com/watch?v=KkOCeAtKHIc

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel