Home Vincent's Column High Tech top 10 van 2006

0 2983

Terwijl de laatste dagen wegtikken is het tijd om de balans op te maken en mijn subjectieve high tech top 10 van 2006 te maken.

Op 10 de minimale introductie van Blueray en HD DVD. Een slap begin met een paar duizend gebruikers maar gezien de gigantische penetratie van High definitie LCD en Plasma schermen dit jaar zal dit flink acceleren als de players een factor 5 in prijs dalen in de komende 2 jaar. Met een flinke geluidsinstallatie is het een echte huisbioskoop ervaring.

Op 9 de introductie van de WII, de nieuwe game computer van Nintendo met het speciale intuïtieve 3D game console waardoor je je hele lichaam intensief moet bewegen om te spelen. Eindelijk eens wat leuke games voor de rest van ons, de niet hardcore gamers die gewoon samen lol willen hebben. Komt pas volgend jaar in ons land langs.

Op 8 mijn nieuwe Irex elektronische book. Het scherm is een stuk papier met e-ink wat gewoon lekker leest maar wat voor je ogen wordt herdrukt. Heb er lang op moeten wachten want deze industrie heeft 5 jaar stil gelegen. Het apparaat is licht, heeft wifi aan boord en je kunt weer lekker al je boeken bij je hebben. Over een paar jaar komt kleur. Nu moet de hele boekenindustrie om en vooral de conservatieve consument. Maar ja, slechts een miljoen mensen kopen nog boeken maar meestal om weg te geven of voor de heb. Het boek lijkt eigenlijk al bijna verloren.

Op 7 staat hyves, de  grootste vertegenwoordiging van web 2.0 in Nederland, miljoenen mensen die elkaar bezighouden met me, myself en I. Mooiste was de politici die concurreerden wie de meeste vrienden op Hyves kon krijgen.

Op 6 het mobiele internet. Voor 10 euro per maand heb je nu onbeperkt email, browsen en msn’n bij T-Mobile en de anderen volgen. Met de Sony Ericsson’s walkman telefoons publiceer je met 1 knop je foto’s op je Google blogger weblogs. Nokia doet hetzelfde met Flickr en heeft met de E60 een mooie blackberry alike gemaakt. Blackberry is mainstream geworden in het bedrijfsleven en komt met modellen die navigeren, mp3 hebben en camera aan boord.

Op 5 de harde schijf recorder. KPN + alle kabel bedrijven beiden hem nu in een setupbox aan voor een bedrag onder de 200 euro. In de winkel kost tie rond de 300 euro en is een erg populair kerstcadeau. 7% van de families hebben hem nu en de tv reclames zijn niet meer veilig nu mensen weer kunnen zien wat ze willen.

Op 4 staat voor mij Googles tekst verwerker. Via http://docs.google.com kun je op elke computer zonder software te installeren documenten en zelfs spreadsheets maken maar er vooral met andere samen aan werken. Volgend jaar maar weer eens met office 2007 werken maar ik ben hooked. Verder is natuurlijk Google earth een winnaar.

Op naar de top 3. TomTom navigatie. De apparaten werden goedkoper, dunner, kregen mp3 support en je kunt er zelfs al video’s mee kijken. TomTom heeft nu 50% marktaandeel in Europa en is nu bezig Amerika te veroveren. Ze heeft net een rechtspraak tegen USA marktleider Garmin gewonnen die TomTom had aangeklaagd omdat ze de concurrentie een beetje te heftig vond. De 6 miljoen apparaten die ze verkochten zorgen voor minder ruzies, een ontspanner verkeersgedrag en mensen die op tijd komen. Nu nog een briljant algoritme wat de files compleet vermijd.

Op 2 zet ik Ideal, het betalingsmiddel van de banken wat het kopen op internet net zo makkelijk maakt als een pin betaling. Niet zo glamourous maar wel heel belangrijk. E-commerce gaat door het plafond. Een bedrijf als BOL doet al 100 miljoen, iedereen boekt reizen via internet en het gaat nog veel sterker groeien.

En geëindigd op 1 is het verschijnsel video op het internet. YouTube is natuurlijk de grote naam die voor miljarden door Google is opgeslokt. Maar video is nu al 70% van het internet verkeer en er is een explosie van video op het web. Uitzendinggemist is 1000% gestegen net zoals alle andere video sites zoals te zien op mijn eigen www.pczapper.tv. Dankzij de meerderheid van internet gebruikers die breedband heeft en Adobe die Flash video heeft uitgevonden is zowel het kijken naar video als het publiceren van filmpjes is kinderspel geworden.

Tot zover mijn lijst, weer een hoop vergeten. Het grootste nieuws was eigenlijk voor mij dat internet toepassingen en connected gadgets volstrekt mainstream zijn geworden en de samenleving in sneltreinvaart hervormd. Tot volgend jaar!

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel