Home Vincent's Column Het wordt weer verwarrend met digitale TV

0 3743

Altijd als een markt open gaat en er concurrentie komt slaat direct de verwarring toe. Sinds enige tijd wordt u om de oren geslagen met het verschijnsel digitale televisie. Wat is dat nu eigenlijk, wat moet je ermee en wat is een goede aanbieding.

 

Digitale televisie kan veel dingen betekenen, in ieder geval dat het TV signaal digitaal wordt verzonden en dat je daarom een kastje, een setup box, moet hebben bovenop je TV om het signaal op een gewone televisie te zien. Zo’n kastje is lastig, want dan werkt de video recorder weer niet direct, je moet de decoder op alle TV’s hebben,  moet zo’n kastje vaak kopen of huren, een digitaal abonnement afsluiten en het is weer een extra afstandbediening, dus daar wordt je niet blij van.

 Aan de andere kant kan het betekenen dat het aantal kanalen sterk toeneemt. Honderden kanalen bij de satelliet, tot honderd kanalen als je kabel hebt. De beeld kwaliteit is meestal ook beter wat leuk is als je net een mooie LCD Televisie hebt gekocht.

 

Met Digitenne of KPN TV kun je overal in de randstad TV krijgen zonder een coax kabel te trekken wat handig is voor een 2e televisie op de Camping, op zolder en binnenkort zelfs haarschelp beeld in de auto.

 

Maar het grootste gedeelte van de mensen die het aanschaft zal het doen om geld te besparen. Het gemiddelde gezin in Nederland betaalt 16 euro voor normale televisie en KPN TV verkoopt het vanaf 7.95 per maand. Bij UPC betaal je 14.95 extra voor het digitale abonnement wat je dan 30 zenders extra oplevert. Als je dan echter nog porno wil voor het slapen gaan moet je 15 euro per maand betalen voor het SPICE kanaal, een echte natuurfilm, en dat kanaal levert Digitenne en KPN tv er weer gratis bij.

 

Casema rekent niets extra voor het abonnement van digitale televisie en geven ook sport en erotieke zenders gratis weg maar daar moet je echter weer de Tuner voor 149 euro kopen die je bij UPC weer moet huren. Verder moet je ook nog weten dat bij Digitenne en KPN TV er setup boxen zijn met 2 uitgangen, de zogenaamde twin tuners, waardoor je televisie kunt kijken en met de video recorder iets anders kunt opnemen.

 

Nou ik ben u inmiddels weer helemaal kwijt neem ik aan. Het verhaal is gewoon weer totaal onoverzichtelijk en ingewikkeld. Voelt ongeveer hetzelfde als bij de aankoop bij breedband, mobiel en vaste telefonie. Alle tarieven zijn daar ook weer een oerwoud van ellende.

 

Daarom begint onze Ben Woldring, de koning van de vergelijkingssites www.bellen.com en www.internetten.nl a.s. vrijdag met een nieuwe site www.digitelevisie.nl waar je nadat je een postcode en huisnummer intypt, ziet wat je nu aan TV krijgt, hoeveel je betaalt, alle opties van alle leveranciers op een rijtje worden gezet en uitgelegd wordt wat je moet weten voor je beslist.

 

Nou beginnen alle Telecom leveranciers dit jaar met het aanbieden van TV voor minder, alle kabel operators met het leveren van telefonie voor weinig, gaat iedereen mobiel aanbieden en vechten ze elkaar de tent uit met breedband Internet aanbiedingen. Al die bedrijven werken allemaal naar het zgn. tripple play toe. Telefonie, Internet en tv met een lage prijs op 1 factuur. Daarom zou ik Ben aanbevelen om al die vergelijkings sites die hij heeft in 1 te schuiven zodat ik makkelijk een totaal overzicht kan krijgen wat voor mij het beste is met al die verwarrende aanbiedingen.

 

Mijn conclusie is dat de consument flink kan gaan besparen in 2005 ALS hij wat moeite doet.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel