Home Vincent's Column Het nieuwe zorgstelsel piept en kraakt qua ICT

0 3749

Heel Nederland lijkt bezig te zijn met het nieuwe zorgstelsel en de rol van ICT staat hierbij centraal.

De consumenten zijn bijzonder actief bezig (2vandaag rapportage) om te kijken bij welke maatschappij ze het goedkoopste uit zijn en in het oerwoud van vergelijkingssites zoals independer.nl die 100k bezoekers per dag krijgt, kiesbeter.nl de site van de overheid die 40k bezoekers per dag ontvangt hetgeen net zoveel is als de Verzekeringssite.nl waar duizenden offertes per dag worden aangevraagd waar deze site 10 euro per stuk voor ontvangt van de zorgverzekeraars die heftig op zoek zijn naar klanten.
Deze sites lopen nu lekker binnen terwijl ze de onafhankelijke adviesfunctie natuurlijk goed uit voeren. Iedereen die ik erover spreek is nog steeds totaal verward over de totale kosten, want is er behalve deze premie niet ook een inkomensafhankelijke component? En als freelancer waar val ik nu weer onder?

De ziekenhuizen zijn ook verward. Wij moesten met onze zoon naar het Lucas ziekenhuis, waarbij het soms leek alsof wij dankzij de prima informatie op www.oogziekenhuis.nl  meer wist dan de specialist van ons probleem en natuurlijk weer prompt naar het VU ziekenhuis werden doorverwezen maar in het kader van het nieuwe zorg systeem hebben ze nu een identificatieplicht en wilden een sofi nummer hebben van ons kind van 10 dagen oud voordat ze ons konden helpen.

Mijn buurman die huisarts is, loopt al weken met een bezorgde kop rond. Hij is een flink gedeelte van de dag bezig om te strijden met de nieuwe declaratie systematiek van de zorgverzekeraars. Daar wordt ook een flinke slag gemaakt. Een aanzienlijk gedeelte van de branche gaat papierloos werken. Alles moet via de huisarts informatie systemen direct elektronisch worden gedeclareerd dus dat gaat een hoop besparen. Alleen werkt op dit ogenblik de centrale spil nog niet, de www.vecozo.nl website. Vecozo staat voor veilige communicatie in de zorg en deze spil wordt betaald door de zorgverzekeraars.

Huisartsen krijgen in het nieuwe zorgstelsel tegenwoordig namelijk een abonnement geld als patiënten bij hun ingeschreven staan. 14 euro per kwartaal om precies te zijn + 9 euro per bezoekje. Op zich is het trouwens ook wel eens interessant achter de schermen van het nieuwe systeem te kijken. Bij Agis website kun je zien wat zij betalen aan huisartsen per speciale verrichting. Het diagnosticeren van hartstoornissen is 25 euro waard, een EEC uitvoeren 51 euro, Chirurgie, iets wegsnijden brengt 76 euro op terwijl een oogboring voor 51 wordt gedaan. Het vreemdste tarief vond ik het toepassen van euthanasie, dat brengt 204 euro op maar wordt slechts 1 maal per patiënt vergoed.

Alle door de huisarts geclaimde patiënten moeten ze op de 1e dag van elk kwartaal indienen bij deze Vecozo site die dan uitzoekt bij welke zorgverzekeraar de patiënten zijn verzekerd waarna ze de elektronische declaratie kunnen sturen. Toen echter opeens iedere dokter op 3 januari zijn 2500 patiënten opstuurde met het elektronische verzoek de gegevens te controleren kwam het systeem piepend krakend tot stilstand . Er werden 32 miljoen verzekerings raadplegingen gedaan, heel wat meer dan mensen in Nederland en de zaak loopt vrolijk in het honderd.

De projectleider van Vecozo zal nu wel compleet over de rooie zijn want hij krijgt alle klachten van woedende huisartsen en politici over zich hen die hele dagen achter het systeem zitten en soms om 3 uur s’nachts opstaan om dan de gegevens op te sturen. Verder zijn er nog veel zorgverzekeraars nog steeds niet klaar en er worden aan de lopende band noodverbanden verzonnen om de zaak in de lucht te houden.

Hogenvorst zal zich wel zorgen maken , want hij heeft verklaard (nova) dat als het nieuwe systeem niet goed werkt hij een andere baan gaat zoeken. Het nieuwe systeem piept en kraakt, zowel politiek als door de ICT. Ik geloof er eigenlijk niets van dat dit in een paar maanden weggepoetst is. Dit lijkt me de tweede keer, na de studentenfinanciering ellende lang geleden, dat een minister door ICT ellende een andere baan gaat krijgen!

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel