Home Vincent's Column Het 20 jarig bestaan van de PC

0 8290

Vorige week werd de PC 20 jaar oud, geboren in 1981 het jaar dat Ronald Reagen president werd tijdens de Iran gijzelingsacties en er een vreemde ziekte genaamd Aids werd gesignaleerd. IBM zette de PC op de markt en creëerde voor de eerste keer was een open systeem, het kocht de software van een onbekend klein bedrijfje genaamd microsoft, de processor van Intel en gaf een technical manual uit die anderen partijen toelieten om een competitieve product te maken. In plaats van de verwachte 250.000 verkocht IBM er 5 miljoen in de eerste 5 jaar en werd de PC een begrip.

Interessant genoeg kwam die openheid van IBM door het langdurige proces van justitie tegen IBM vanwege monopoliepraktijken Nu is MS met $360 miljard 2x zoveel waard als IBM met 8 maal zo weinig mensen.
Voor mij waren de computers altijd al hopeloos om te begrijpen. Ik begon als student met een Sinclair zx80 waarmee ik een beetje in basic leerde programmeren. Toen kocht ik de engelse Atom Acorn en een van de meest pijnlijke ervaringen waren dat jongetjes van 10 jaar van de hobby club toen al zoveel meer wiste als ik hoe je het ding moest bedienen.

De tekstverwerker met de backspace toets was voor mij de killer app. Ik kon toen al slecht typen maar het was zoveel beter dan met de hand schrijven.

In mijn eerste bedrijf verkochten we de Apple 2 maar switchen we naar de dure IBM PC omdat het bedrijfsleven dat veel serieuzer nam vervolgens naar de clones waaronder de Olivetti M24, een van de weinige mooi vormgegeven personal computers, enkel de apple Imac was mooier. Een harde schijf van 20mb harde schijf kostte toen 4000,- en de PC 20 mille, nu is hij 250 maal sneller, heeft 1000 maal meer schijfruimte en kost een kwart!

Ik verkocht toen in 1984 Netwerken als grootste innovativiteit. Ad Rietveld van Wordperfect was mijn grootste klant en eigenlijk was die wordprocessor het makkelijkste. In 1988 ontdekte ik Compuserve en email en daarmee werd persoonlijke contact opeens wereldomspannend.

 Vervolgens gebeurde er eigenlijk in mijn beleving niet veel, het werd wat sneller en we kregen windows

Maar toen ik het internet in 1995 ondekte ging er een wereld voor me open. Wat een rijkdom aan nieuwe ervaringen, informatie, contacten. Ik zat maandenlang gekluisterd aan het toetsenbord en had weer het enorme enthousiasme als die eerste jaren.

En nu zitten we in 2001, PCs zijn nog steeds zo superinteressant maar ook zo verschrikkelijk frustrerend. je kunt er geweldige dingen mee maar ze doen het nog steeds zo vaak niet. Ik heb vaak gedacht dat de uiteindelijke Productiviteit zo laag was dat mensen wel workaholic moesten worden. Inmiddels doe ik steeds meer echte zaken met het internet, gebruik de PC als radio, bekijk er films mee, en kan heerlijk thuis werken waarneer ik wil.

Wat wordt de PC in 2010? MS voorspelt dat we dan nooit meer hoeven te rebooten. Hoera. Alt Controle delete weg! Natuurlijk verstaat de PC me dan, voelt aan wat ik wil, is 20 maal zo snel als nu met zon 1000 maal zoveel ruimte. Het scherm wordt zo groot en flexibel als ik wil en ik ben permanent aangesloten.

Maar nog steeds heb ik af en toe het idee dat ik er weinig van begrijp. Dit weekend op Hal2001 geweest het hackerskamp op de universiteit twente met 3000 super slimmer hackers. Echt  iedereen zat er met PC’s op Linux te werken en mijn laptop met Windows zorgde voor veel hoongelach bij o.a. de traditionele Microsoft manual verbranding. In 1981 vonden techneuten de IBMPC met DOS  technisch inferieur, nu in 2001 vinden de hackers dit collectief van de PC met Microsoft Windows!

Mooie fotos van het Hackerskamp

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel