Home Vincent's Column Happy birthday Ipod

0 3552

In 2001 was Apple struggling.  Terwijl Dell de darling van beurs was, had Apple minder dan 2% marktaandeel, sterk dalende winsten en het leek einde oefening. Toen introduceerde Apple op 23 oktober 2001 de Ipod. Inmiddels hebben ze meer omzet aan Ipods dan toen heel Apple, zijn de aandelen 10x zo veel waard geworden en lopen 60 miljoen mensen met witte oortelefoontjes rond luisterend naar hun muziek.

De Ipod kwam, zag en overwon. Ik liep toen al 3 jaar met de Archos, de eerste harde schijf mp3 speler maar de combinatie van een cool uitziend gadget wat makkelijk te bedienen was, Itunes als mooi programma op de computer om de Ipod te vullen met je muziek en playlisten was een directe hit.Het aardige was dat de meeste publiciteit ging over de Itunes muziekstore waar je voor 1 dollar beveiligde songs kon kopen. Dat gaf eindeloos veel publiciteit en prachtige discussies of dit nu de muziekindustrie ging redden. Het was een geweldige prestatie dat een computer bedrijf 5 ruziënde muziek maatschappijen kon overtuigen om zich aan een legaal systeem te binden terwijl miljarden songs per maand gratis via kazaa over het internet zwerfde en de persoonlijkheid van Steve Jobs die iedereen zelf kende was daar debet aan.

Overigens, hoewel er meer dan een miljard songs verkocht zijn via Itunes is dat minder dan 20 songs per Ipod dus minder dan 0.1% van de songs die op een Ipod staan. Het grootste gedeelte van de muziek waar mensen naar luisteren zijn de eigen Cd’s of muziek die ze gratis gedownload hebben. In Nederland is muziek downloaden volgens de wet ook nog steeds legaal dus geef ze ongelijk. Om dat echt veranderen moet Apple een ‘all you can listen’ abonnement introduceren voor zeg 10 euro per maand zoals je nu bij www.surf2music.nl kunt krijgen, behalve voor de Ipod natuurlijk.

Maar de Ipod is in 5 jaar een fenomeen. Je kunt geen auto meer introduceren in de USA zonder Ipod support en de manier waarop mensen naar muziek luisteren is hierdoor veranderd. Populair radio stations draaien slechts 1200 verschillende songs per jaar en zijn geheel op hits gericht. Via Mp3 spelers hebben mensen hun hele muziek collectie bij zich en is de variatie een stuk groter geworden.

Voor mij waren de Podcasts, het abonneren op je favoriete mp3 show, een soort radio on demand, wat in 2003 kwam het meest interessant. Nu luister ik altijd naar mijn favoriete talkradio en hoewel Steve Jobs lange tijd ontkende dat video interessant is dat de laatste tijd het grote nieuws. Kijken naar TV shows zoals desperate housewifes, complete speelfilms of vodcasts is nu sterk groeiend.

Maar is het einde van de Ipod hit in zicht? Sales zijn gedaald van 14 miljoen in 2005 naar 8 miljoen per kwartaal nu. Belangrijker is dat 75% van de Mp3 spelers nu in de nieuwe mobiele telefoons zijn ingebouwd wat echt de grote aantallen zijn. Apple komt binnenkort zelf met een eigen smartphone dus misschien kunnen ze daar ook nog een stap in maken. Apple houdt echter technologie meestal voor zichzelf en werkt niet vaak makkelijke samen met andere grote bedrijven dus Nokia zal er niet snel mee komen.

Maar gefeliciteerd met je 5e verjaardag Ipod. Je hebt de digitale muziek wereld weer een flinke slinger gegeven.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel