Home Vincent's Column GPS nodig op vakantie

0 3946

Ik loop momenteel rond in de zwitserse bergen op vakantie, en het regent hier. Wat heeft een mens aan gadgets nodig om op vakantie te gaan? Allereerst eigenlijk een GPS systeem, GPS staat voor het sateliet locatie systeem wat ooit door de amerikanse defensie voor 12 miljard is ontwikkeld en pas klaar was in 1994. Na het einde van de koude oorlog is de onnauwkeurigheid voor civiel gebruik door Clinton afgezet en sindsdien weet iedereen met een GPS ontvanger binnen een paar meter nauwkeurigheid waar hij of zij staat. Die GPS ontvangers kostte vroeger honderdduizenden euro’s maar zijn nu vanaf 100 euro te krijgen. Overigens is nu de Europese Gemeenschap ook weer miljarden aan het uitgeven om een Europees alternatief genaamd GALILEO

 

 

 te hebben.

Wat is de relevantie van GPS voor een vakantie? Allereerst reed ik nu zonder problemen direct naar Champery met ons Tomtom navigatie systeem in de auto. 3 Jaar geleden betaalde je nog duizenden euro’s maar nu heb je voor vanaf 600 euro plus een mobiel abonnement een Orange Qtek navigatie pakket, wat een pocketpc is samen met een draadloze bluetooth gps ontvanger, het programma  Tom Tom uit Amsterdam en een ingebouwde telefoon. Je moet er dan eigenlijk wel nog een memory kaartje bij kopen van 512 megabyte om de kaart van de Benelux, Duitsland, Zwitserland en alle europeese snelwegen makkelijk bij de hand te hebben.TomTom leidt je dan soms door interessante binnenweggetjes die een flink stuk afsnijden hetgeen af en toe discussies oplevert, maar na zich een paar keer goed bewezen te hebben heeft het enorm bijgedragen aan een goede relatie met mijn vriendin, want navigatie discussies waren tot nu toe altijd een drama. Ik lees nu ook het boek ‘Mannen kunnen niet luisteren en vrouwen kunnen niet kaartlezen‘ en alleen die titel leidt weer tot enorme discussies binnen ons vakantie gezelschap.

Doordat ik de Qtek gebruik met een ingebouwde GSM telefoon heb ik nog ander voordeel. Ik krijg in Nederland via GSM/GPRS actuele file informatie binnen en zelfs een seintje als ik in de buurt kom van een snelheidscontrole camera. Ook al vertelt BNR Nieuws radio continu over die snelheidscontrole plekken vind ik het prettiger om de aankondiging 200 meter van te voren te horen. Verder gebruik ik een programma van het bedrijf OTS-track wat elke minuut mijn coordinaten doorgeeft naar een server waardoor je op mijn website www.vincente.nl  als demo voortdurend kunt zien waar ik rondrij. Voor zo’n 10 euro per maand kunnen bedrijven daardoor zien waar al hun auto’s, lading, monteurs of sales mensen uithangen wat erg helpt bij het plannen van werk.

Nu vind ik wandelen eigenlijk zelf helemaal niet leuk  maar de mensen hier zijn erg fanatiek en sommigen hebben dan ook voor 200 euro een pocket GPS systeem gekocht met een klein display waardoor je altijd tijdens het wandelen je auto, huis of een bekend punt kunt terugvinden. Hierdoor hoef je niet voordurend in de gaten te houden waar je bent met onhandige kaarten want het is altijd gemakkelijk te zien waar je bent en hoeveel kilometer het is naar het eindpunt wat ook weer goed is voor de relatie tussen mannen en vrouwen.

Naast GPS had ik natuurlijk mijn Blackberry nodig om alle e-mail te lezen en te beantwoorden want ik haat grote lijsten die me aanstaren als ik terugkom, de weersverwachtng op internet op te zoeken en als laatste een laptop om DVD films te kijken na het klimmen en deze kolom te schrijven, op te nemen in mp3 en weg te sturen te sturen via mijn GPRS kaart. Wat me wel buitengewoon irriteerde is dat nadat ik de pocketpc met tomtom en het gps een dag had meegenomen om tijdens het wandelen te gebruiken, de batterij totaal leeg was en dat er tot mijn stomme verbazing geen backup batterij inzat waardoor na het opladen bleek dat alle programma’s verdwenen waren. Dat nu is absurd en ik vraag me af hoe ik nu in godsnaam veilig naar Nederland moet terugkeren?

 

 

 

 

 

 

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel