Home Vincent's Column Gore versus Bush 2006

0 3213

Nantucket is een klein eilandje voor de kust van Boston. Het is vergelijkbaar qua grote met Texel, staat vol met dure vakantie huizen, de een nog groter dan de andere want de gemiddelde prijs van een huis is 2 miljoen dollar, mensen hebben hier geld en er rijden dus overal SUV’s. Ik ben er op vakantie een paar dingen zijn me opgevallen.

Allereerst was er natuurlijk niemand die enige interesse heeft in de wereldkampioenschappen voetbal , gezellig om met Engelsen in een sportkroeg te zitten met een enkele verdwaalde Amerikaan en de oorlog Nederland – Portugal te zien.Opvallend is hoe high definition televisie hier toegeslagen heeft. Het is hier overal te vinden en de kwaliteit van het beeld is ongelofelijk veel beter dan hun NTSC, dat staat voor ‘never the same color’ , televisie systeem.
Dan wordt juist hier vrijdag Al Gore’s film, ‘An inconvenient truth’ getoond, een film over global warming en het is op dit moment ’the talk of the town ‘. Nantucket is een eiland en de stranden worden hier elk jaar kleiner en mensen zijn bezorgd. Al Gore is uberhaubt helemaal terug. Hij heeft nadat hij door de meerderheid van de Amerikanen tot president werd gekozen, maar het niet werd, een groot aantal projecten opgezet. Al Gore was altijd bezig met het milieu en nieuwe technologie. Tijdens de verkiezingen werd hij ten onrechte geprojecteerd door het blad Wired als de man die claimde het internet te hebben uitgevonden maar hij was wel de eerste die in de senaat geld vroeg voor de information highway en veel subsidies regelde voor scholen en bibliotheken. Hij is nu weer terug bij zijn favoriete onderwerp; drie jaar voordat Google naar de beurs ging werd hij daar senior adviseur ,Gore zit in de Raad van Commisarissen van Apple en is een goede vriend van Steve Jobs en vele high tech executives.

Maar hij heeft ook zelf wat gedaan. Hij vond dat er te weinig keuze was in nieuwsprogrammering en haalde 75 miljoen euro op om het TV kanaal www.current.tv te beginnen, wat 20 miljoen Amerikanen nu via de kabel kunnen ontvangen. Het is een nieuwszender met veel documentaires gemaakt door honderden free lancers en 25% van de programma’s wordt door kijkers zelf gemaakt. Vervolgens wordt het eerst op de website uitgetest en gewaardeerd en als het goed genoeg wordt gevonden uitgezonden; een mooi voorbeeld van democratische programmering.

Maar Gore is de laatste jaren vooral bezig geweest met een kruistocht om de wereld te overtuigen van de urgentie van het global warming probleem. Hij reist de hele wereld af om presentaties te geven en ontvangt veel bijval van wetenschappers. Hij schreef in 1992 al een boek over de problemen met het klimaat maar na Orkaan Katrina is de belangstelling sterk gegroeid. Volgens Gore hebben de 10 heetste jaren de afgelopen 14 jaren plaatsgevonden met als heetste jaar 2005. Hij pleit harstochtelijk om het probleem onder ogen te zien en er iets aan te doen in tegenstelling tot de Bush regering die vooral bezig is te bewijzen dat global warming niet wordt veroorzaakt door mensen.

Nu zijn er al sinds de jaren zestig veel waarschuwingen over het milieu maar het verschil is dat er nu ook groepen consumenten zijn die extra willen betalen voor producten die ‘sustainable’ zijn gemaakt en er is ook een nieuwe generaties ondernemers die deze producten produceren waar Gore in investeert . Zijn idee is dat door slim gebruik van nieuwe technieken we flink aan energiebesparing kunnen doen. Amerika spendeert 60% van zijn energie aan ‘de heilige koe’ en dat kan halveren door nieuwe technieken als hybride auto’s waarvan de Toyota Prius de meest bekende is.

Deze brilliante film, een angstaanjagende waarschuwing voor de mensheid, is helemaal gemaakt rondom de multimedia presentatie van Al Gore ,hij komt er gepassioneerder en menselijker uit dan ooit tevoren. Toen ik hem een aantal jaren geleden ontmoette vond ik zijn ideëen geweldig aansprekend maar zijn communicatiestijl te intellectueel om Amerikanen aan te spreken.

Toch vraag ik me af wat er gebeurd zou zijn als hij met zijn passies voor high tech en global warming president was geworden versus de enorme bijdrage die Bush nu geleverd heeft aan de wereld.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel