Home Vincent's Column Gadgets versus Kinderen

0 4128

Ik zit tussen kerst en nieuwjaar ongeduldig te wachten op mijn nieuwe gadget. Ik heb geen invloed wanneer het precies afgeleverd wordt. Volgens de deskundigen komt het dit jaar of volgend jaar. Er zit geen nieuwe technologie in. Geen snelle telecommunicatie netwerken, geen nieuwe user interfaces, geen kleine harde schijven, hoge resolutie camera’s, gaming devices, of mooie ontwerpen. Hoewel, eigenlijk wel als je het ietwat breder ziet. Wij krijgen ons eerste kind en de biologische computer die in hem zit bevat alle bovenstaande elementen overvloedig.

Gadgets versus kinderen, een interessante vergelijking. Het hele proces om een kind te krijgen was voor mijn gevoel een van de meest lowtech ervaringen van de afgelopen decennia. Het proces lijkt gewoon bijna onveranderd vergeleken met 30 jaar terug. De echo is het meest sophisticated stukje technologie wat er al tijden is, maar voor de rest leek het een stukje Nederland wat niet aangetast was door alle nieuwe vormen van communicatie die alle markten op hun grondvesten doen sidderen.

In deze wereld waar iedereen gedreven wordt door individualistisch gewin, gemak en genot zie je de ergste egocentrische egoïsten zich oprecht zorgen maken om hun bloedeigen gadget. Volgens een laatste schatting kost een kind na een studie je out of pocket zo’n 150.000 euro als je alle ellende en verloren uren niet meetelt. Ik heb net mijn hele huis moeten opknappen onder de inspirerende leiding van mijn vrouw, een nieuwe auto moeten kopen omdat het geen goede veilige plek had voor de baby en een onvoorstelbare hoeveelheid spullen in huis voor ons nieuwe eigen gadget.

Ik heb inmiddels uitgerekend dat ik voor de prijs van een kind (7500 euro/jr) leuke dingen kan doen. Bijvoorbeeld elk jaar een nieuwe Ipod (zeg 300 euro), een nieuwe digitale camera (prima voor 300) en het laatste mobiele gadget (BV de laatste blackberry voor 500). Dit is totaal 1100/jr. .

Elke 2 jaar een nieuw gaming device zoals de nieuwe Xbox (400), de nieuwe video camera (JCV 1000 euro), de laatste hard disk recorder (700), een nieuwe PC of mediacenter (zeg 1200) plus natuurlijk een top laptop (1500) totaal 4900 oftewel 2450/jaar.

En ik krijg 3 jaar een groot nieuwe flatscreen tv (3000 euro) en een gloednieuwe Chrysler Voyager auto (nieuw 30000, na 3 jaar inruil 21000=9000/3=3000 pj) (totaal 4000/jr.)

Dit alles geeft een totale jaarkosten aan gadget van 7500 euro.

Maar kinderen geven je ook veel terug zegt iedereen in koor. Al mijn mannelijke vrienden zijn zo blij om vader te zijn, de glimlachjes, de hugs als je thuis komt. Onbetaalbaar. Zeg dat ze elke dag 2 maal naar je glimlachen en je 1x omhelzen (hoewel dat laatste met 12 jaar vaak wel over schijnt te zijn) dan krijg je 14000 glimlachjes en 7000 omhelzingen. Een glimlach is in mijn berekening dan ongeveer 5 euro waard en een omhelzing een tientje.

Gedesillusioneerd sluit ik mijn spreadsheets met mijn berekeningen. Gadgets en kinderen vergelijken is een doodlopende weg. Er is geen rationele basis voor te verzinnen. Ik ga de komende dagen maar gewoon wachten op mijn bloedeigen gadget en er hopelijk enorm van genieten.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel