Home Vincent's Column Funda: Innovatie in de vastgoed wereld

0 6764

We klagen steen en been over het gebrek aan innovatie in Nederland. Is dat nu terecht?

Misschien, maar gisterenavond werd de Funda innovatie prijs uitgereikt aan bedrijven die het meest innovatief en effectief geïnnoveerd hadden in de vastgoed sector.

 

www.Funda.nl  vierde gisterenavond zijn 5e verjaardag en is op zich al een geweldig stukje Nederlandse Internet innovatie want met 5 miljoen maandelijkse bezoekers is Funda het centrum geworden van de woningmarkt van Nederland waar 140.000 huizen verkocht worden met een gemiddelde waarde van 200k. Totaal 28 miljard euro verwisseld van eigenaar en dat via een website die zelf slechts 10 miljoen euro omzet met 3 miljoen winst. Opmerkelijk is dat de www.NVM.nl makelaars meerderheidsaandeelhouder zijn terwijl Funda de markt toch zeer transparant heeft gemaakt en verkopende makelaars een uitstervend ras aan het worden zijn.

 

Ik was toevallig jury voorzitter dus ik kan u wat vertellen over de prijswinnaars uit een bonte verzameling genomineerde.

 

Er waren tientallen inzendingen die varieerden van een website zoals www.Woningmarktcijfers.nl  met gedetailleerde vastgoed informatie wat normaal 2 maanden kost om bij elkaar te zoeken,  nieuw materiaalsoorten, nieuwe makelaarstypes zoals  www.makelaarsland.nl die voor een vaste lage prijs je huis helpt verkopen en gedurfde ontwerpen zoals de nieuwe veilinghal in Rotterdam en veel bedrijven die bouwen op maat.

 

Maar de publieksprijs ging naar een opmerkelijke inzending van de gemeente boekel die creatieve administratieve lastenverlichting toepast. Bouwplannen worden daar niet meer direct door de ambtenaren goedgekeurd maar door de architecten die het plan maken. Dezemoeten dan wel de regels in de gaten moeten houden en zij zijn persoonlijk verantwoordelijk indien ze de vergunning ten ontrechtte verlenen. Dit geeft een enorme versnelling van het bouwproces want je krijgt direct de bouwvergunning mee tegen 1/3 van de gebruikelijke kosten En dat voor een gemeente van 10.000 man.

 

De meest creatieve inzending was van ONL architecten die een auto showroom heeft ingebed in de mooiste geluidswal van Nederland op de A2 vlakbij Utrecht, u weet wel bij autodealer Hessing, waar de gemiddelde Nederlander zijn Rolls Royce of Bentley komt kopen. Het is een mooi en cool slank design wat zoveel aandacht trekt dat je bijna van de snelweg af rijd. Het is ook op een innovatieve manier gemaakt doordat het ontwerp direct vanuit de ontwerp computer aan de productie machines gekoppeld was. Geen enkel van de 50.000 glas en staal elementen was gelijk aan elkaar maar door deze mass custimisation technieken toe te passen kon het toch gebouwd worden. We gaan naar een toekomst waarin we unieke ontwerpen krijgen voor een redelijke prijs dus dat was een mooi stuk innovatie van Nederlandse bouwkunst.

 

Aan de andere kant was er www.keetwonen.nl  die de prijs won voor de beste uitgevoerde innovatie. Keetwonen laat van zeecontainers in China studenten woningen bouwen die dan binnen 3 maanden gebouwd, verscheept en ter plaatse gemonteerd worden. Er is achter de Bijlmerbajes in een razend tempo zo’n dorp met 1000 woningen neergezet. Een dergelijk huis kost op deze wijze 13000 euro en na 5 jaar kan het hele dorp weer verplaatst worden waardoor vergunningen makkelijk te krijgen zijn.

 

Keetwonen gaat op dezelfde manier ook gewone huizen bouwen die inclusief ontwerpen binnen 12 weken hier kunnen staan voor minder dan 80.000 euro inclusief grond. Deze globalisering zal een aantal aannemers weer koude rillingen bezorgen maar voor de consumenten betekent het meer keus en lagere kosten.

 

Op zich was de jury verbaasd hoe langzaam nieuwe ontwikkelingen in deze wereld plaatsvinden. Het lijkt alsof de vastgoed sector 5 jaar later moderne technologieën toepassen en deze innovators lijken wel lichtpuntjes in een markt die op zich tergend langzaam maar zeker veranderd.

Jury:

Vincent Everts,  voorzitter
Jan Kees de Jager – ISM eCompany, lid innovatie platform
Marleen Stikker – directeur Waag Society
John Hoogkamer – NVM bestuur

De genomineerden:

 

www.Woningmarktcijfers.nl

Een nieuwe website welke de woningmarkt transparant gaat maken voor wat betreft prijsontwikkelingen,transactieaantallen, marktaandelen naar woningtypen en verdeling naar prijsklassen.

Vader en zoon hebben in dit project perfect samengewerkt

 

www.PropertyDay.com

PropertyDay is in 2006 uitgegroeid tot een van de grootste vastgoednieuws websites ter wereld door middel van slimme internet zoektechnieken. Techniek van www.kranten.com , rss feeds op aanvraag.

 

www.Provast.nl

Provast werkt al 20 jaar aan innovatieve vastgoedconcepten zoals onlangs de Markthal in Rotterdam.

Geen beste website maar er komt er een over het Markthal project.

 

www.Makelaarsland.nl

“Makelaarsland heeft een doorbraak binnen de makelaardij bewerkstelligd. Verkopers van woningen hebben nu de mogelijkheid om een NVM-makelaar tegen een betaalbaar bedrag in te schakelen”.

Ook het bedrijf wat alle makelaars tot op het bot heeft geïrriteerd met de spotjes op tv waarbij afscheid wordt genomen van een paar duizend makelaars.

 

www.Keetwonen.nl

Keetwonen heeft als eerste op grote schaal woningen in echte zeecontainers gebouwd in Amsterdam, waarbij deze woningen geheel sleutelklaar in China zijn geproduceerd.

Ze gaan door met gewone woningen. Globalisering komt naar de bouwsector.

Zie filmpje over keetwonen op http://www.volkskrant.nl/video/ .

 

http://www.boekel.nl/

De gemeente Boekel heeft sinds begin 2006 de procedure voor afgifte van bouwvergunningen vereenvoudigd. Bouwplannen worden niet meer getoest door de gemeente, maar door de architect die het plan ontwerpt.

Hier moeten we er honderden van hebben. Waarom alleen in een kleine gemeente? Amsterdam, waar blijf je?

 

www.123huis.nu (Bouwbedrijf Kooi) http://www.123huis.nu/images/1-2-3-huis-brochure.pdf

1-2-3 Huis heeft in samenwerking met architectenbureau Martini bv en ingenieursbureau Goudstikker – de Vries een nieuw bouwconcept ontwikkeld waardoor consumentgerichte, duurzame woningen in een hoog tempo worden gerealiseerd. Ook een concept van de toekomst. Mijn eigen huis op maat gebouwd.

 

http://www.oosterhuis.nl/quickstart/index.php?id=302 ONL – Oosterhuis_Lenard

Cockpit in acoustic barrier. De in de geluidswand ingebedde Cockpit herbergt de showroom annex garage van de firma Hessing, de nationale dealer voor oa Rolls Royce en Bentley. Te zien langs de snelweg A2 bij Maarssen.

Leuk filmpje om naar te kijken. Technisch hoogstandje. Dit zijn het soort processen waarmee we kunnen innoveren.

 

http://www.ibuild-online.com/index.php iBuild

De particuliere gebruiker kan met de software en database van iBUILD zijn (conform bestemmingsplan) gekozen nieuwe woning, thuis en in zijn eigen tempo op maat maken.

 

http://www.bouwjeeigenbrug.nl/ Projectcombinatie Utrechtboog,

Click & Construct biedt de mogelijkheid om direct te ontwerpen en de prijsconsequenties van het ontwerp in beeld te houden.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel