Home Bedrijven en personen Erik Huizer over SURFnet én hoe zit het met IPv6?

ipv6

SURFnet is onder andere bekend van Eduroam. Dit systeem wordt wereldwijd gebruikt om in te loggen op WiFi netwerken. Meer dan 20 miljoen gebruikers in 90 landen maken hier dagelijks gebruik van. Maar waar is SURFnet nu mee bezig?

Een van hun projecten is SURFconext. Dit is een cloud-based platform waarmee je met één universiteitsaccount van meer dan 50 ondersteunende clouddiensten op een efficiënte manier gebruik kunt maken. Ook het samenwerken tussen (inter)nationale scholen gaat hiermee een stuk eenvoudiger.

Verder is SURFnet klaar met de uitrol van SURFnet7, met veel mooie features voor scholen en universiteiten. Nu ligt de nieuwe uitdaging alweer bij SURFnet8 waar vooral legacy een belangrijke rol gaat spelen.

IPv6

En hoe staat het met het nieuwe IPv6 protocol? Zijn alle IPv4 ip-adressen al bijna vergeven? Hier blijken wat dingen goed en fout te gaan. In de zakelijke markt gaat het goed, daar is IPv6 wel aardig doorgebroken. Maar in de particuliere markt gaat het fout. De Belgen hebben dit wel begrepen en liggen momenteel mijlenver op ons voor. De grote providers raken langzaam aan door hun IPv4 adressen heen en dus komt de noodzaak voor een snelle implementatie van IPv6 ook in Nederland steeds dichterbij.

IPv6 uitrol

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel