Home Vincent's Column Ellende met beveiligen: voorkomen en genezen

0 3547

Twee weken geleden vertelde ik in mijn kolom over mijn shock betreffende een veiligheidsbug in het nieuwe Office XP wat op mijn PC heb geïnstalleerd. Indien ik zelf enkel naar een verdachte of besmette website surf kunnen onverlaten in mijn E-mail rondneuzen, documenten veranderen opsturen, en programma’s zoals format opstarten die mijn PC compleet kunnen vernietigen.

De veiligheidsexperts bij de Netwerk gebruikersvereniging Nederland (www.ngn.nl) hadden daarna iets van ‘Tjonge jonge wat ben jij toch naïef. Volgens Ron Onrust is dit al jaren zo en het wordt de komende tijd alleen maar erger. Iedereen met outlook en Internet Explorer kan potentieel hiermee worden beschadigd.

De I love you varianten blijven creatief, de laatste heet Sircam die natuurlijk zichzelf weer naar al uw vrienden stuurt maar samen met een willekeurig document van uw schijf, leuk detail was dat de FBI dit overkwam met vertrouwelijke documenten.

Maar er is nu weer iets nieuws, tot nu toe werkten waren de virussen en bedreigingen vooral PCs van gebruikers, het laatste virus CODE RED valt de websites en servers zelf aan. Een maand geleden werd het principe van de bug ontdekt, Een slimme Chinese hacker maakte in No time een virus dat zich op 19 juli razendsnel over de wereld te verspreide. 350.000 servers in 9 uur. Op 20 juli stopte het virus, het was geprogrammeerd om te gaan slapen, maar vandaag 1 augustus gaat het weer vrolijk verder. Het virus doet ECHT niet veel kwaad behalve op de voorpagina van de site te vertellen dat het is gehackt. Het Internet is wel tot wel 40% langzamer en bij het KPN Telecom hosting center bleek dat de back-up niet feilloos werkte waardoor sommige websites niet meer teruggezet konden worden.

Maar deze milde ellende kan VEEL slechter uitpakken. Een kwaadwillig virus waaraan hackers nu ABSOLUUT werken kan bv die harde schijf van u formatteren  alleen maar omdat u op een absoluut vertrouwde pagina van een geïnfecteerde website komt.

Het punt wat doe je eraan? En dan wel simpel aub. Ok, Net zoals bij de dokter is er voorkomen en genezen. Voorkomen zorg je vooral door te zorgen dat je systeem niet gevoelig is voor aanvallen. Aangezien Microsoft met Windows, Internet Explorer, Outlook en MediaPlayer meestal de boosdoener is moet daar de aandacht naar toe gaan.

Systeembeheerders van bedrijven moeten elke week de laatste security patches downloaden en op de servers installeren op straffe van …..ik weet het niet hoe zwaar de straf moet zijn maar zwaar!

Gebruikers moeten wekelijks in MS Explorer onder TOOLS de optie WINDOWS UPDATE uitvoeren. Dit laadt automatisch de laatste veiligheidsreparaties. Dit is zelfs belangrijker dan Virus Checkers die vooral slechts nuttig gebruikt worden NADAT de machine is geïnfecteerd. Dit voorkomen is een onderschat middel en kan erg veel problemen ondervangen. Daarnaast is een virus checker ook noodzakelijk, voor thuisgebruik kan dit zelfs gratis maar doe het in ieder geval.

Internet is geweldig, alles goede informatie en communicatie direct beschikbaar, maar we gaan samen leren hoe we ons moeten beveiligen.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel