Home Vincent's Column Een VCR op internet?

0 3860

Ik ben een groot liefhebber van talkradio. Niets is prettiger dan van 11 tot 12 s’nachts in de auto te zitten en te luisteren naar ‘met het oog op morgen’. Op internet zijn er nu vele duizenden radio zenders met als voordeel dat je niet op een vast tijdstip hoeft te beluisteren. Met ‘het oog op morgen‘ is een week terug te vinden op het net evenals video programma’s zoals Nova en het journaal.

 Maar deze zogenaamde streaming media techniek heeft ook nadelen. Ik moet achter een PC zitten die met internet is verbonden met een goede verbindings mes. De auto als favoriet medium om naar de radio te luisteren leek niet mogelijk

Nu moest ik deze week de NOS journaal uitzending redden van afgelopen dinsdag waarin het mobilemiles rapport werd aangekondigd. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan maar ik stuurde een mailtje naar 10 mensen waarvan ik dacht dat ze er veel van af wisten en binnen een half uur kwamen de eerste reacties. Na wat heen en weer discussie had ik de perfecte oplossing. Een VCR programma genaamd Streambox voor internet wat alle audio en video van het internet automatisch supersnel kan opnemen en op de harde schijf bewaren.

Ik blij, ik neem nu automatisch de hele week ‘het oog’ op + nog 30 uur politieke, financiele en technische talkshows , vertaal het naar Mp3, bewaar het op mijn MP3speler die vele honderden uren capaciteit heeft en luister tevreden in mijn auto. Idiaal! long live internet radio en de makers!

Echter, dit programma is nooit officieel op de markt gebracht want REAL player heeft het bedrijf bedreigd met een rechtszaak. Streambox kun je nog hier vinden in de underground van het internet zolang het duurt!

Deze week heeft de RIAA, Recording association of America weer een rechtszaak gewonnen waardoor de radio stations op internet een licentie moeten betalen om muziek te mogen uitzenden en is er zelf een conflict over de acteurs die de advertenties inspreken op reguliere radiostations en nu extra betaald willen worden.  Daardoor zijn er duizenden stations van het web verdwenen.

Ik verwacht dat de komende tijd de digitale rechten nu op een acceptabele manier geregeld worden. Na Napster en Bertelsman is de muziek industrie er nu ervan overtuigd dat er een positief alternatief gemaakt moet worden voor de consumenten.

Jammer genoeg is de nieuwe officiele anti copieer standaard SDMI binnen een week gekraakt was door een professor uit Princeton University en staat de uitleg tegen de zin van de RIAA online maar dat leren ze nog wel een keer.

Ik blijf voorlopig lekker luisteren.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel