Home Vincent's Column Ebay koopt Skype

0 3622

Het geld in high tech moet weer rollen. Ook al is de economie in de US in zwaar weer met een giga overheidstekort, een groot tekort op de handelsbalans, een olieprijs die skyhigh ging en de New Orleans ramp wat voor de komende 3 jaren en een enorm probleem gaat betekenen voor de olie raffinage heeft de overspannen new technology markt nergens last van.

 

De prijs van Google is verdrievoudigd in het afgelopen jaar wordt nu gewaardeerd op 20 maal de sales. In Nederland is TomTom is verdubbeld in een paar maanden. Oracle als Money making machine blijft alle bedrijfs software opkopen. Ze kondigde maandag aan dat ze de koning van de CRM software Siebel overnam voor zo’n 5.6 miljard software nadat ze net peoplesoft, de koning van human resources vijandig hadden overgenomen. |

 De winner takes all. Microsoft heeft de desktop, Google de zoekopdrachten, Amazon het warenhuis, Ebay is de koning van de online veilingen die net in Nederland marktplaats voor 225 miljoen euro kocht en Skype is de dominante speler in het bellen over Internet.

 

Deze laatste speler bestaat slechts 2 jaar gestart door een Zweeds duo die eerst de muziek wereld op zijn kop zette door Kazaa te maken. Skype staat voor bellen via Internet en heeft in die tijd 60 miljoen internationale gebruikers gekregen en wordt gebruikt door zowel consumenten en business.

 

Ik gebruik Skype elke dag om met vrienden en collega’s te praten. Vooral als je met 3 of 4 mensen samen iets wil bespreken is het super. Je kunt zien of mensen achter de PC zitten makkelijk de mensen aan clicken met wie je wil praten en een conference call beginnen. Het geluid is zo goed dat het lijkt alsof je bij elkaar in de kamer zit. Skype experimenteert met het toevoegen van video en is nog lekker aan het innoveren met nieuwe diensten.

 

Het gebruik is gratis maar je betaald voor voicemail en als je iemand wil bellen die een gewone telefoon heeft. Vorig jaar had Skype 6 miljoen dollar omzet en was dit jaar op weg een vertienvoudiging maar maakte toch een hoop verlies.

 

En Ebay kocht dus dit bedrijfje van 2 jaar oud voor de astronomische som van 2.6 miljard euro. Dat is 4 miljoen dollar voor elke dag dat het bestond. De sounders en venture kapitalisten lachen zich helemaal te barsten.

 

Waarom Ebay dit bedrijf overname verbaasde vriend en vijand. De telecom bedrijven waren opgelucht want als een collega het had gekocht hadden ze direct een echte concurrent. Maar Ebay? Dit lijkt voor dit bedrijf een compleet andere koers. De meeste grote acquisities mislukken natuurlijk altijd schromelijk maar Ebay heeft een mooi verhaal.

 

Ebay is de kampioen van de handel op Internet. Ze hebben al een geweldige transactie site waar kopers en verkopers elkaar vinden. Erg belangrijk is de reputaties die gemaakt worden op Ebay. Iedereen heeft een profiel waarop wordt bijgehouden hoe goed en betrouwbaar je zaken doet. Ebay heeft voor miljarden het peer2peer betalingssysteem PayPal gekocht waarmee mensen erg makkelijk geld naar elkaar kunnen overmaken. En nu kopen ze dus voor miljarden het peer2peer communicatie platform op Internet want behalve vertrouwen en betalen moet er ook veel gecommuniceerd worden in de handel. Ze gaan het dus gebruiken om verkoper en koper makkelijk met elkaar te laten praten om vragen te beantwoorden en het onderhandelen te vergemakkelijken.

 

Aan de andere kant zal Ebay Skype gebruiken om het PayPall systeem wereldwijd te laten groeien doordat Skype gebruikers makkelijk kleine bedragen kunnen betalen voor extra voice diensten. Dit is goed voor PayPall en daarmee voor de handel op het Internet. Skype zal zelf ook worden ingezet om bedrijven makkelijk met klanten te laten praten bij gouden gidsen, support en sales waarbij de bedrijven dan graag betalen om dit eenvoudig in hun websites te integreren.

 

Het is altijd weer indrukwekkend hoe snel een functie op Internet kan groeien. Als iets gratis beschikbaar wordt gemaakt en gebruikers vinden het makkelijk en nuttig groeit het als kool en wordt het voor een onbenullig giga bedrag opgekocht. Ebay heeft geld genoeg om voor 10% van hun aandelen Skype op te kopen dus het succes van deze aankoop zal niet eenvoudig zijn om te evalueren over 3 jaar maar interessant om te volgen.

 

En als Ebay en Skype nog iets verzinnen om de olie raffinage capaciteit wat sneller te laten groeien dan is er echt serieus geld te verdienen!

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel