Home Bedrijven en personen, Events De Nederlandse economie in 2030 volgens Marieke Blom van ING

Marieke Blom ING trends en ontwikkelingen

Marieke Blom is hoofdeconoom bij ING en legde tijdens Sail uit hoe wij als doorvoerland ons geld verdienen. Een derde van ons inkomen danken we aan onze ligging en onze infrastructuur. Weer een derde deel danken we aan onze oer Hollandse handelsgeest. En het laatste deel bestaat uiteraard aan de goede producten die we maken, met name in de agrarische sector en de maakindustrie.

Trends

Welke trends gaan we de komende jaren zien op deze gebieden? Voor welke uitdagingen staan we en waar ligt onze kracht?

  • Hetgeen we invoeren zal minder hard gaan groeien omdat Europa minder hard gaat groeien en we minder op en neer slepen met goederen om de uitstoot van fossiele brandstoffen te verminderen. En juist van deze fossiele grondstoffen is Nederland erg afhankelijk.
  • De handelsgeest staat ook voor een enorme uitdaging. Internet met websites als Alibaba.com gaat die oer Hollandse handelsgeest steeds meer op zich nemen. Waarom een Nederlander inschakelen terwijl je het ook zelf via internet kunt regelen?
  • De Nederlandse bevolking is heel hoog opgeleid. Wij zijn in staat om de grote duurzaamheidsuitdagingen als voedsel en water aan te pakken.

Rotterdamse haven

De Rotterdamse haven is nog steeds enorm belangrijk voor onze economie. Niet alleen als de poort van Europa maar ook als de plek waar geïmporteerde goederen en grondstoffen worden verwerkt door onze uitstekende maak-industrie. De haven staat nu voor een enorme uitdaging zoals Marieke ook al uitlegde. Ik bracht eerder een bezoek aan de haven en kreeg daar een uitgebreide rondleiding, absoluut het kijken waard.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel