Home Vincent's Column De laatste trends uit Cebit op de Tine

0 3883

Vorige week eindigde Cebit in Duitsland. 500.000 bezoekers en 6000 bedrijven in zo’n 30 hallen die stuk voor stuk groter zijn dan de RAI. Je moest alles lopen dus je voeten waren bijzonder pijnlijk na een paar dagen. Cebit is de show der shows. Hij duurt maar liefst 9 dagen van 9 tot 6 en daarna moet je nog de feesten aflopen waarbij je dan het verhaal hoort achter de mooie stands.

 

Er is al veel nieuws gepubliceerd. Het was duidelijk dat een professionele camera met veel megapixels standaard gaat worden in de mobiele telefoon. Samsung had de grootste resolutie met 7 megapixel maar die zag er niet uit als telefoon dankzij de grote lens. Belangrijker dan veel megapixels in je mobiele telefoon is de vraag of er een goede flits opzit, dat de camera snel opstart en of er veel foto’s achter elkaar genomen kunnen worden.

 Als je megapixel camera’s echt wil gebruiken en de foto’s wil wegsturen dan moet je eigenlijk gewoon UMTS hebben. Een mooie foto verspreiden duurt zonder UMTS al snel 2 tot 4  minuten en in de tussentijd kun je niet bellen.  Met UMTS duurt het minder dan 1 minuut en kun je tegelijkertijd doorgaan met telefoneren.

 

Nokia, Samsung en Siemens lieten trouwens als aardigheidje digitale TV op je mobiel zien. Dat kunnen we volgend jaar als commerciële dienst verwachten.

 

De UMTS toestellen waren dit jaar sterk verbeterd. Nokia, Motorola, Samsung en Nec hadden allemaal zeer fraaie exemplaren met een mooie slanke vormgeving, goede ingebouwde camera’s, video telefoons en mp3 spelers. Sony Ericsson ging zich helemaal te buiten aan mp3 support met de introductie van de Walkman Telefoon. Nu moeten ze dit jaar nog zo’n 2x zo goedkoop worden en dan kan zal de UMTS massa verkoop beginnen in 2006.

 

De andere trend was tripple play. Via je telefoonlijn kun je met het nieuwe ADSL2+ prima hoge kwaliteit TV kijken plus digitale telefonie en internet. Samsung stond er met de Versatel oplossing die in juni live moet gaan. Bij Cebit werkte de oplossing prima. Nu nog voor een 100.000 Nederlanders op tijd af krijgen.

 

Ik ben ook nog wezen kijken om voor mijn nieuwe bedrijf www.palmbutler.nl programmeurs uit India, China en wit rusland in te huren. Daar was een aparte outsourcing hal aan gewijd en je kon perfect opgeleide en gemotiveerde mensen krijgen met veel service voor rond de 10 euro per uur.

 

Tom Tom was het Nederlandse bedrijf met de aardigste introducties. Ze hebben 500.000 pakketten verkocht in europa en zijn van 2 miljoen naar 200 miljoen gestegen in 4 jaar. De nieuwe modellen hebben nu bluetooth, een handsfree carkit, gingen in prijs omlaag en je kunt bij de navigatie nu ook verkeersinformatie en flitspalen info ontvangen.

 

Wilt u zelf al deze trends zien dan kun je beter in April bij www.Tine.nl in de RAI gaan kijken. Met 300 leveranciers en 18.000 bezoekers is het veel kleiner maar dat vind ik eerder een aanbeveling. Er is dit jaar voor het eerst een MacWereld waar alles rond de Ipod en Mac Mini wordt getoond.

 

Wat ik aardig vind is het TrendsValley paviljoen waar leuke gadgets staan zoals de nieuwe Palm 650 en innovatieve oplossingen worden getoond zoals de wunderwall waar je met 50 mensen op 1 scherm kunt spelen, de mindconnection waar je via je brein de computer kunt aansturen of Ra.nj die spelen ontwikkeld  om mensen te laten leren en in New York de prijs kreeg voor de beste interactieve game.

 

En er verder de eerste conferentie rondom Bloggen wat zich razendsnel als een massa medium heeft ontwikkeld. Meer dan 40 miljoen mensen hebben wereldwijd een blogging site waar ze foto’s, artikelen of mp3 via PodCasting van zichzelf publiceren. In Nederland zijn er nu al 500.000 mensen hiermee bezig waarmee bewezen is dat zelfexpressie alive and kicking is.

 

Alle tekenen wijzen op een lente in de ICT.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel