Home Vincent's Column De Iphone hysteria gaat naar ongekende hoogte

0 3228

Overmorgen begint Apple met de verkoop van zijn Iphone. De hysterie is compleet. Iedereen schrijft erover en sinds maandag liggen er in New York al mensen voor de winkel om de eerste te zijn. In Nederland doen we dat alleen maar voor filmsubsidie maar dan heb je ook een paar ton binnen. Ik zal zelf ook vrijdag om 6 uur in Boston voor de AT&T winkel liggen als willig slachtoffer van de grote mobiele apple hype.
Is het de moeite waard? De Iphone is een superslanke combinatie van een Video Ipod met een gigantisch 3.5 inch scherm, een camera telefoon en een prachtige internet browser met google maps support gecombineerd met een intuïtieve userinterface waarvan iedere reviewer zijn vingers aflikt. Je kunt heerlijk via wifi Internetten, mail lezen, films en muziek bij je hebben en bellen waarbij zelfs voice mail leuk is te gebruiken.

Sinds hij een half jaar geleden door Steve Jobs gepresenteerd werd heb ik veel jongeren zien praten over hoe ze de 700 euro voor de telefoon gingen verdienen. Het supergadget spreekt tot de verbeelding.

Wat zit er nog niet in de Iphone? Geen UMTS dus je moet via Wifi internet bekijken anders is het langzaam, geen ingebouwde GPS dus je moet een satellietontvanger meenemen als je wil navigeren, een 2mbit camera zonder flash ipv 5mbit wat nu in high-end phones zit. Geen video bellen, mms, connectie naar de TV of word/excell en powerpoint bekijken. En voor mij een groot probleem, er zit geen toetsenbord in dus je moet raden waar de toetsten zijn en da’s voor blackberry mensen moeilijk wennen. Lekker muziek via wireless downloaden gaat niet lukken, het draadje met de computer is nog nodig.

Maar Apple’s koers is verdubbeld afgelopen jaar en het bedrijf is nu meer waard dan Nokia die 400 miljoen telefoons per jaar verkoopt en met de N95 een flink succes heeft. Deze telefoon heeft wel al die features ingebouwd. Een super camera, ingebouwde navigatie, mp3, video, office connectie, de telefoon is een stuk kleiner en heeft veel slimme toetsen. Er zijn al filmpjes in omloop waar de fans van N95 de draak steken met iphone die zo weinig kan in de stijl van Mac versus PC advertenties en sommige Guru’s hebben er schoon genoeg van en  schrijven inmiddels Iphone haat koloms. 

Ik vind zelf die N95 van Nokia indrukwekkend qua features maar nog niet hoe het werkt. De software is nog niet af en daarom is het niet lekker om te gebruiken zoals Iphone waarschijnlijk wel zal zijn.

De huidige mobiele wereld voelt de druk. Het is voor de hele industrie goed dat ze nu eens opgejaagd worden en dat alle features eens makkelijk gebruikt kunnen worden want daar mankeert nog zoveel aan. De meeste mensen gebruiken al die opties gewoon niet want ze zijn te moeilijk. Dat gaat Iphone veranderen. Zo hebben de big four, Motorola, Samsung, SonyEricsson en Nokia zelfs samen een mobiele muziek dienst gestart waar je voor een fixed price naar alle muziek kunt luisteren.

Dus ik sta toch maar vrijdag vroeg in de rij. En betaal die 600 dollar voor de Iphone + 2 jarig abonnement wat ik hier niet kan gebruiken maar wat ik moet kopen om de Iphone te activeren dus het gadget gaat mij minimaal 2000 dollar kosten.

Maar ik heb het ervoor over. Wat moet het mooi zijn om een bedrijf te hebben dat mensen zo gestoord kan maken voor een gadget dat elke rationele afweging ver te zoeken is. Of de iphone de moeite waard was hoort u de komende tijd beslist van mij.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel