Dankbaar afscheid van Minister, Commissaris en vriend Koos Andriessen
Koos
Op 22 januari overleed Koos Andriessen op 91 jarige leeftijd. In deze column wil ik vertellen over wat voor een geweldige, indrukwekkende, aardige, ondernemende en warme persoon Koos was.
De meeste Nederlanders kennen Koos Andriessen als oud-minister van Economische zaken tijdens Lubbers III in 1989 en de oude garde kent hem als de jongste EZ minister (op 34 jarige leeftijd) in het kabinet Marijnen. Hij heeft toen als minister, in 10 jaar, heel Nederland van het steenkolengas gehaald en een nieuw aardgasnetwerk uit Groningen aangelegd waardoor iedereen nieuwe pannen moest kopen en zelfs vaak een nieuw fornuis aanlegde.
Maar Koos Andriessen was ook een hoogleraar die hele nuttige boeken schreef die veel mensen de beginselen van economie bijbracht. Hij werkt daarna 22 jaar, waarvan de laatste jaren als topbaas, bij Van Leer Vaten, een trots gigantische internationaal familiebedrijf met 16.000 mensen in 35 landen, wat overal olievaten en sluitingen maakte en echt een powerhouse werd. Koos werd daar universeel geprezen als een oprecht, eerlijk, en een topbestuurder die altijd als baas zijn mensen de eigen verantwoordelijkheid gaf. De aandelen van Van Leer zaten in een stichting en alle winsten gingen naar het opleiden van kinderen van 8 tot 13 jaar in de 35 landen waar Van Leer actief was.
Ik leerde Koos Andriessen zelf kennen in 1997, waar ik samen met Jan Prins en een groep mensen de Nederlandse Internet Society opgericht had, de stichting die alle internetstandaarden regelt. We hadden Koos gestrikt als voorzitter en hadden een bestuur van 12 man, inclusief gigantische ego’s met bijbehorende discussies. Koos kon daar zo soepel mee om gaan, hij luisterde naar iedereen, waardeerde iedereens bijdrage, kon heel goed domme ideeën elegant afblazen en uiteindelijk met een prachtige eindformulering komen waar iedereen zich in kon vinden.
Toen vroegen we hem natuurlijk als commissaris bij ons startup bedrijf Interimic waar hij dezelfde talenten vertoonde. Hij redde ook nog even het science museum Nemo, zorgde als commissaris bij ING dat Libertel werd gestart in Limburg, was voorzitter van het IICD, een stichting voor digitaal onderwijs in Afrika en nog veel meer.
Koos had vaak simpele krachtige ideeën die werkten en stond altijd klaar voor mensen. Geld interesseerde hem niets, alleen voldoening en een calvinistisch plichtsbesef. Ik heb nooit iets kwaad kunnen ontdekken.
In 2006 vroegen we Koos als ISOC nog als voorzitter van de glasvezelwerkgroep van Gas naar Glas. waar ISOC een flink pleidooi opzette om glasvezel stevig in Nederland te gaan promoten. Natuurlijk ging hij daar helemaal enthousiast voor.
De laatste jaren trok hij zich terug en bezocht ik hem af en toe. Toen ik in 2014 aan hem vroeg of hij nog iemand wilde ontmoetten was zijn antwoord Ruud Lubbers. Zo gezegd zo gedaan. Ruud wilde ook graag en zo haalde ik hem met mijn Tesla op en reed Lubbers zelf, als een van de eerste grote grote elektrisch rijden fan, naar Wassenaar toe. Daar zaten de heren urenlang verhalen uit te wisselen varierend van Gorbachev en Reagan tot milieubeleid. Lubbers vertelde ook nog dat hij in 1989 naar Koos was gegaan om advies te krijgen over wat voor een minister van Economische Zaken hij moest nemen en dat Koos direct had gezegd dat hij het een grote eer vond en dat hij het graag wilde doen. Zo is het gelopen.
Dank je wel voor je passie, je betrokkenheid, je humor en je besluitvaardigheid Koos! Je wordt gemist!
VPRO Marathon (3 uur diepte interview) met Koos Andriessen
LINKS
De Financiële Telegraaf: Slim Graafwerk leidt tot erg snel internet
Computable: Rapport ‘Slim graafwerk’ overschat glasvezel
Emerce “Van je glas, glas, glas…”
Glas Helder! Breedband voor elke Hagenaar en een oppepper voor de stedelijke economie
De Blackberry was wereldberoemd in Nederland