Home Vincent's Column China, indrukwekkend en een land in Spagaat..

0 3673

 

Ik ben nu terug van een Handelsmissie in China en ok….. ik ben compleet blown away.

http://gallery.interimic.com/china voor foto’s en http://download.interimic.com/china/ voor filmpjes. Je moet http://download.divx.com/divx/ installeren om de filmpjes kunnen bekijken.Ik ging naar China met een horror beeld van China, ik vond het historisch gezien WREDE mensen (tientallen miljoen doden in Grote Sprong voorwaarts, culturele revolutie etc). Hoorde verhalen over kortzichtigheid bij Chinezen, onbeschaaftheid (spugen) ‘niet te vertrouwen’ en ‘er is geen hoogte van te krijgen’. Een land dat in een economische vlucht naar boven maar vol met milieuverontreiniging, corruptie, super druk en het scary besef dat dit het rijkste en machtigste land ter wereld wordt. Mijn grote vraag: hoe zullen zij zich gedragen met hun economische en politieke power?
Ik ging naar Beijing met minister Dekker, en 33 bedrijven wiens producten varieerden van Grafstenen, Baksteeninstallaties , landbouwmachines, havenbageraars, tot een bedrijf wat als product het verzinnen van Eropeese namen heeft, HR resource management export, gebruikte booreilanden verkoopt en een specialist in vrouwenmanagement. We waren het enige ICT bedrijf in de delegatie.

Beijing is de hoofdstad en heeft iets van de sfeer in Washington DC, groot, statig, uitgestrekte straten en pleinen maar was tot mijn verbazing redelijk schoon, ik merkte in ieder geval weinig van luchtverontreiniging, en zat vol met vriendelijke, intelligente en aardige mensen. Vooral de jongeren waren zeer geinteresseerd en op de hoogte van nieuwe technologie en er viel persoonlijk mee te praten (de ietswat kleine groep die engels spreekten). Het meeste in de gigantische stad voelt redelijk nieuw, modern en echt. De fietsen zijn bijna weg en zijn auto’s geworden dus veel files. En ik heb het beroemde spugen maar 1 maal meegemaakt. Het touristische bezoek aan de verboden stad werd interessant omdat de ambassadeur een Chinoloog was gepromoveerd rondom de perikellen van het Chinese keizershof in 1490 en een heerlijk enthousiast gedetailleerd verhaal hield over de politieke intriges in Chinees leiderschap wat altijd weet te overleven hetgeen veel verklaarde over het China vandaag.

Erg veel business afspraken gehad. Zaken mensen waren to the point, intelligent maar ook open en straight. Ik zou hieraan zeker kunnen wennen. De nederlandse ambassade organisatie was perfect en maakte voor ons ieder individuele afspraken met o.a. mobiele telefoonfabrikanten (gprs, kleurenscherm met 260k kleuren, java, camera en veel design voor weinig!), massive multiplayer games (500.000 gebruikers in China met 30.000 concurrent gebruikers) , Consumer electronica met de laatste innovaties en een slimme software makers die carrier grade mms platforms levert met tientallen diensten. Niet enkel ‘me too mensen’ zo voelt het en met een scherpe blik wat ze zelf willen. Erg veel aanknooppunten om vooral zaken te kopen en te exporteren naar Europa

Maar wat een maf land. Naast de enorme rijkdom overal om ons heen in de vorm van luxe nieuwe auto’s, eindeloze hoeveelheden moderne hoge gebouwen, fabrieken en shopping centra, een politiek bestuur dat nog steeds communistisch heet en een gigantische invloed heeft maar zich zwaar aan het omvormen is als een efficiente marktmeester waar gewoon mee te werken is. Maar die weinig sociaal vangnet geeft , zelfs middelbare scholen door bedrijven laat sponseren, onderwijs na de middelbare school super duur maakt, alles doet om flink geld te verdienen, mild corrupt is bij overheidsopdrachten, maar wel de markt zijn gang laat gaan en snel kan beslissen over grote infrastructuur projecten als het moet (of over andere zaken zoals de 1.4 miljard kippen die nu even worden doodgemaakt omdat ze de vorige keer te lang hebben gewacht bij Sars en ze kritiek nogal aantrokken)..

Maar ze zijn nu al de 6e economie van de wereld (nog 10x kleiner dan USA). Met slechts $1000/per persoon inkomen per persoon per jaar ($4000/jaar in koopkracht parity termen wat ze zo groot maakt als Japan). Een slimme software engineer kost $5000/jaar. Maar achter deze cijfers is nog iets interessants. In de Prive Sector werken SLECHTS 30 miljoen mensen = 3% van totaal, maar dat verdient 50% van het totaal. De publieke staatssecctor bedrijven hebben ook 30 miljoen mensen met 15% van het totaal en de landbouw heeft met 800 miljoen mensen slechts 14% van het BNP. Over giga ongelijkheid gesproken. de boeren verdienen minder dan $1 per dag. In deze stad merk ik er nog helemaal niets van.

Wat kunnen we nog verwachten. behalve dat het nu al het grootste leger heeft in de wereld, de grootste olie importeerder, het grootste productie land ? Deze grootste economische groeier die high tech combineerd met lage lonen plus discipline & dedication ? En ze zijn niet enkel meer van de imitatie, ze willen meer, anders en beter. Ambitie en charme gaat goed samen.

Kleine wereld. Kreeg tijdens de reis een mailtje van een vriendin uit Boston die ik 10 jaar geleden niet gezien had. Of ik haar in Duitsland bij Cebit wilde ontmoetten? Zij woonde nu in Beijing en maakt public/privete USB keys met slimme software voor $6/stuk die voor o.a. banken worden gebruikt om je digitiaal makkelijk en veilig te kunnen identificeren!!!! En ze woonde 5 minuten van mijn hotel. De hele avond zitten praten en ik weet weer wat meer….

Dit land heeft nu 260 miljoen mobiele telefoons, met 90 miljoen internetters en 9 miljoen broadband lijnen met veel fiber to the home/companies plannen. Aan de andere kant zijn veel internet sites zijn niet bereikbaar door een sophisticated censoring… (in maart o.a. GEEN CNN, wall street journal etc omdat het volkscongress bijeenkomt om te praten over de nieuwe grondwet en ze dan geen verhalen willen hebben in China over de opinie van de wereld over henzelf). Krijg je gewoon een geweldige pagina ‘Niet goed voor u’.

Dan een bezoek aan Sjanghai, het New York van China, 20 miljoen mensen, naar zeggen nog ondernemener dan Beijjing. Ze bouwen ALLEENin Shanghai DIT jaar 1400 km snelweg en renoveren 5000 km voor een prijs van een half miljard euro. Dat is ongeveer $200.00 per km snelweg. Kost bij ons 30x zo veel en duurt 10 jaar om het gedaan te krijgen. Wij doen 20km snelweg per jaar…

We hebben een fabriek van 80 mensen bezocht buiten de stad waar ze USB memory sticks maken en digitale camera’s (vanaf $12 voor de goedkoopste in grote aantallen). Omgeving zag er soms iets meer traditioneel uit (Enige oude vrachtwagens met gore dampen en weinig mensen die het engels beheersen) maar toch was het hele gebied op de schop qua ontwikkeling. Interressante sales persoon. van rond de 33 jaar, prima engels, informatica gesturdeerd maar kon ook filosoferen . Over de rol van Mao en Deng gehad en hun redenen erachter wilde hij niet zeggen dat het een schurk was zoals Hitler en Stalin. Zijn visie: Mao heeft het land gecreerd onder uiterst moeilijke omstandigheden met een zeer wantrouwende Sovjet Unie en een agressief Taiwan die het land wilden laten uiteenvallen (En dat willen de chinezen echt niet. Vermijden van Chaos en verlangen naar eenheid zit er overal wel in). Mao was een vechter en is dat blijven doen. Was als boer niet equipt om een land te organiseren maar had het leger goed onder controle. Deng wist hoe je de economie op moest bouwen hetgeen nu gebeurd. Hij is ervan overtuigd dat China als mentaliteit vooral met zichzelf bezig zal blijven. Vanuit de Confusiaanse gedachte zijn ze van leven en laten leven en hebben ze geen history van territorium drift of machtsmisbruik. Maar hoe zit het dan met intern machtmisbruik was mijn vraag? Je kunt je voorstellen dat het een mooi gesprek was. Op zoek naar het werkelijke China krijg je duizende gezichten gepresenteerd.

We waren in Shanghai te gast bij de Verkeer en Watersstaat attache John van Delft. Iemand die echt bezig is om grote projecten voor het bedrijfsleven binnen te slepen. Bv. Er wordt voor 20 miljard een compleet nieuwe haven aangelegd uit de kust met een brug van 30km om grote zeeschepen te kunnen faciliteren. Er is meer dan genoeg geld om te investeren melden de kranten. Hebben rondgekeken in de stad die New York laat verbleken met 3000 gebouwen boven de 30 verdiepingen en gingen daarna met de magneettrein met een snelheid van 430 km in 8 minuten naar het vliegveld.. Is een wow ervaring.. Net als met een straaljager over het land vliegen op 10 meter hoogte. Kijk eens naar het filmpje!

En Guangzou in het zuiden. Een ‘stadje’ met weer slechts 10 miljoen inwoners (had ik echt nooit van gehoord). In een gebied vlakbij HongKong. Deze regio is ook weer gigantisch in ontwikkeling met duizenden productie bedrijven voor de wereld die nu al meer containers shippen dan rotterdam. Fabriekje bekeken wat 5 miljoen mobiele telefoons maakt per jaar, prachtigste modellen met veel nieuwe functies.

Tja, en Nederland kan o.a landbouw en management producten aanbieden maar het is niet makkelijk, na verkoop kun je hier vervolgens natuurlijk veel makkelijk maken tegen lage kosten. Veel lessen hoe je hier zaken moet doen geleerd van Nederlanders die hier al 30 jaar komen en het hebben gezien hoe het land compleet op de schop is gegaan.

China is nu een land van 250 miljoen mensen in de middenklasse waar jaarlijks 1 miljoen studenten afstuderen en waar in 5 jaar 400 miljoen uit bittere armoede zijn getild. De grote steden zien er uit als een moderne gigantische metropool met dito mensen. Mijn angstige vraag of ze verstandig met hun macht zullen opgaan kan natuurlijk niet worden beantwoord maar ik ben wel enigzins gerustgesteld door iedereen die de chinezen kent. Ze zijn niet gericht op territoriale expansie en willen een goede buurman zijn. Ik hoop het maar, want nu slechts 20% van de chinezen in de moderniteit leeft zijn ze al een giga economie. En ik heb het gevoel dat we alleen maar het begin hebben gezien..

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel