Home Vincent's Column CES 2007 en Macworld

0 4164

De consumenten elektronica show, de CES uit Las Vegas was met 150.000 mensen en 2700 bedrijven goed gevuld.

 

Centraal staan de tienduizenden schermen je overal aanstaren. Van de 150m miljard dollar die Amerikanen dit jaar aan consumenten elektronica besteden gaat de helft naar platte high definition schermen die de winkel uitvliegen, net zoals hier. Veelbelovend waren de nieuwe oled schermen van Sony die slechts 1 cm diep waren, onvoorstelbaar scherp, en volgend jaar een product worden.

Natuurlijk is de blue-ray versus hd-dvd oorlog lekker bezig. Consumenten weten nog nauwelijks wat is het maar de industrie is er flink mee bezig. Beide formaten verkopen nu evenveel maar blue-ray, gesteund door de meeste filmstudio’s, Philips en Sony claimde victorie tegenover Toshiba, universal studio’s en microsoft die hd-dvd ondersteunen.

 

De taxi’s waren zoals verwacht beklad met microsoft Vista wow. Na 5 jaar wachten was de keynote van Bill Gates een mooie vista commercial. De hele computer industrie is er klaar voor om hiermee de consumenten te bestoken met een coole look, veel beter zoeken en meer veiligheid. Ik ben benieuwd hoe een een miljard mensen eraan wennen want de nieuwe gebruikersvriendelijkheid koste mij wel een hoop leertijd.

 

Ik vond de samenwerking tussen ford en microsoft een flop. Een nieuwe voice bediende stereo installatie voor de auto. Wel een goede standaard usb aansluiting voor je mp3 speler, een mooie bluetooth carkit maar geroemde stembediening werkte absoluut nog niet.

 

Prachtig was Wildcharge . een rubberen matje  waar je al je gadgets op kunt leggen en waar de batterijen automatisch op de goede spanning worden opgelaten. Dit soort draadloze elektriciteit zou echt de kabel ellende kunnen verminderen.

 

Ook nuttig was het draadloos docking station van Toshiba met het nieuwe ultra wide band technologie, een soort supersnelle draadloze usb. Als je met je laptop binnen een meter van van je 2e scherm, de printer, toetsenbord en externe harde schijf komt werkt alles zonder 1 kabeltje aan te sluiten.

 

Zoals u weet ben ik een enthousiasteling over de koppeling tussen televisie en Internet en die stond enorm in de belangstelling. Allereerst via de game consoles. Microsoft heeft vorig jaar 10m xbox 360 geshipped die je de USA nu al Internet videotheek kunt gebruiken. Sony liet een Internet optie op zijn tv schermen zien waarmee je draadloos, nu nog gratis, Internet filmpjes kon bekeken van o.a. Yahoo.

 

Niemand kon echter Youtube achtige filmpjes laten zien. 

 

Apple pakte lekker uit door op Macworld de Apple Tv te annonceren waarmee je de muziek, video’s, tv series en films van I-tunes makkelijk op je tv kunt bekijken.

 

Steve kondigde ook aan met een erg mooie Ipod Apple telefoon aan die zou leapfroggen over alle competitie, echter nog geen 3G, geen toetsenbord en geen extra software.

 

Mijn video I-pod heb ik nu trouwens vervangen voor de Microsoft Zune player. Het apparaat is beter om video mee af te spelen, heeft een lekkere bediening en in de USA heb ik voor 15 dollar per maand ongelimiteerde toegang tot alle muziek Een sterk begin. Apple kan wel wat concurrente gebruiken.

 

De 20 hallen heb ik bedwongen met de nieuwe i2 Segway die ik huurde in Las Vegas vond ik zo geweldig dat we hem direct maar gekocht hebben. In Las Vegas Nevada net zoals 40 andere staten is het gewoon toegestaan ermee te rijden, anders dan in Nederland waar ambtenaren het wel een geweldig ding vinden maar het toch verbieden. Mocht er zelfs in de casino’s gewoon rijden en had onvoorstelbaar veel aanspraak van mooie vrouwen, iets wat me daarvoor nooit zo gelukt is..

 

Tomtom trok als Nederlands bedrijf weer de aandacht met hun nieuwe FM connectie tussen de hun navigatie en de autoradio , vast ook weer verboden in Nederland.

 

De avonden spendeerde ik vooral met bloggers in het zgn bloghouse, een centrale suite waarvan de Ces door veel enthousiaste slimme mensen met text en video werd gecoverd. Ik interviewde  oa dave winer , die de uitvinder van rss en podcasten wordt genoemd en robert scoble  de beroemdste microsoft corperate blogger die gecrediteerd werd microsoft een menselijk gezicht te geven. Alle video’s staan op www.youtube.com vincenteverts

 

Eigenlijk kon je de ces veel beter via het internet bezoeken. Een uur op www.engadget.com, gizmode.com  www.cnet.com of scoble  gaf je veel meer inzicht in alle ontwikkelingen dan je uren door de giga massa wringen. Video blogging is nu de standaard dus je kunt alles prima zien. Alleen gezellig drinken, kletsen, gokken en business met elkaar doen blijft nog als reden over om de reis van 24 uur te maken.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel