Home Uncategorized Bill Gates 50 jaar en 50 miljard

0 4486

Afgelopen vrijdag werd Bill Gates 50 jaar en Microsoft heeft nu de respectabele leeftijd van 30 jaar bereikt. Toen ik 23 jaar geleden in de computer industrie begon met de PC, het meest nuttige wat ik op mijn bedrijfskunde studie heb geleerd,  en het in alle hoeken en gaten van het bedrijfsleven begon te implementeren was Microsoft de grote innovator , en Bill Gates een held. Hij was toen de kleine david die tegen de grote mini en mainframe wereld ten strijde trok met een persoonlijke PC versus de grote anonieme ICT systemen.

 

Wat ik in Bill Gates het meest bewonderde was dat als hij een visie had, hij die ontzettend lang vasthield ook als hij jarenlang moest wachten op resultaat. Dat was zo met de ontwikkeling van Windows, Word, Office, de CD Rom en vele andere innovaties. Microsoft bleef daar achteraan lopen ook al werden ze altijd in versie 1 en 2 weggehoond. Versie 3 was dan goed genoeg en daarna werd het langzamerhand een standaard waarna de echte innovatie afgelopen was. Hij heeft het als denker soms helemaal mis, hij miskende bijvoorbeeld de opkomst van internet maar corrigeerde zijn fout zonder problemen.  

 

Ook is hij een slimme businessman die kon bluffen. PC Dos, de eerste grote melkkoe van Microsoft had hij al verkocht aan IBM terwijl hij het niet had. Hij had een operating systeem gekocht van Tim Paterson van Seattle Computer Products for een mooi prijsje van $56,000. Hij is altijd ontzettend achter zijn concurrentie aangegaan. Wordperfect, Netscape, Novell en vele andere bedrijven die marktleider waren in hun gebied zijn roemloos ten onder gegaan.

 

Bill  is natuurlijk vaak beschuldigd van vals spel door gebruik te maken van het geld van microsoft en de dominante relaties met de industrie en dat is ook zonder meer waar maar ik vond uiteindelijk toch dat hij gewoon fouten uitbuitte die de spelers zelf maakten. Eens kijken hoe het met Google vergaat.

 

Ik ben zelf ook eens buitenspel gezet door Gates. Mijn toemalige bedrijf www.Cyco.com had rond 1990 software gemaakt om OS/2 programma’s onder MSDOS te draaien. OS/2 was een 1-2tje tussen Microsoft  en IBM wat ook roemloos is verdwenen doordat Windows het overnam,. IBM wilde deze software kopen voor vele miljoenen en ons inhuren om er aan te werken. Onze kans op fame en Glorie. Het kwam echter in een whisper kolom van InfoWorld, toen een belangrijk blad, Gates las het en vloog naar IBM, waar hij hen overtuigde van de onjuistheid van hun koers waarna IBM het project CPM Light zoals het genoemd werd in de ijskast zette en ons gedessillioneerd achterliet. Maar dit was voor mij gewoon slim zaken doen. We staan nog in zijn boek ‘the road ahead’als een klein voetnootje genoemd.

 

Waar ik moeilijk een oordeel over kan vellen is de kwaliteit van de software. Ik zit altijd te klooien, moet windows regelmatig herinstalleren, apparaten werken niet en het duurt altijd een paar versies voordat een nieuw concept het echt doet. Maar Apple heeft het nooit voor mij gedaan omdat het veel duurder was met  weinig keuze. Windows knoopte alles aan elkaar en kreeg dan ook alle rotzooi over zich heen. Het is nu een platform wat iedereen gebruikt en het wordt heel langzaam sneller, veiliger en eenvoudig te bedienen maar het tempo is niet indrukwekkend.

 

En het feit dat hij 50 is,  vader van 3 kinderen en 50 miljard waard zorgt er niet voor dat hij het langzamer aan doet. Donderdag hield hij een verhaal bij het internet advertising bureau in de UK en voorspelde zo’n 50 dingen over de digital lifestyle waaronder het feit dat volgens hem de toekomst van advertentising het internet is. De speech staat online. Bill Gates is een slechte, oninspirerende spreker, maar wat hij zegt is vaak interessant.

 

Mijn oordeel over de persoon Bill Gates viel definitief positief uit toen hij besloot om inmiddels 27 miljard van zijn geld aan een stichting te geven die nu, volgens mijn buurman,  die bij Artsen zonder grenzen zit, erg goed werk doet in Africa. Ik vind nog steeds dat we dankzij de markt dominantie van Microsoft veel te veel voor de software betalen maar het geld wat hij daarmee ontvangt besteedt hij in ieder geval goed.

 

Bill Gates gehaat en beworderd door velen heeft een belangrijke rol gespeeld in de richting waarin computers zich ontwikkeld hebben en zal dat hij de komende tijd met zijn visie, marktkracht en doorzettingsvermogen blijven doen.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel