Home Vincent's Column An Inconvenient truth versie 2.0

0 3900

Ik schreef al een eerdere kolom over Al Gore’s film ‘An Inconvenient truth . Vorige week is hij in Nederland eindelijk in première gegaan.  Gore was begin oktober in Nederland om zijn film te presenteren en een aantal politici die een fan van hem zijn zoals Geel en Balkenende te bezoeken. Ik heb mijn vrienden in de pers gebeld of ze me een kaartje konden bezorgen maar mijn netwerk bleek toch niet voldoende.
Over Gore had ik wissende gevoelens,  Ik heb hem in 2001 ontmoet (lees mijn kolom uit die tijd) en heb een avond met hem kunnen discussiëren over allerlei zaken. Hij is intelligent, zeer goed op de hoogte, moreel zeer verantwoordelijk en gepassioneerd,  maar niet zo sociaal. Hij was meer iemand van het zenden van informatie en meningen en niet van het ontvangen en het opbouwen van een persoonlijke relatie. Ik kon me goed voorstellen dat Bush veel meer een menselijke uitstraling had vergeleken met Gore die toen meer als een stijve intellectuele professor voelde.

Wat een verschil met 2006, hij is rustig, zelfverzekerd, zeer gericht en is een echte profeet die met een duidelijk doel de wereld doorreist: De bevolking moeten de politici dwingen om de hoogste aandacht te geven aan global warming en het te behandelen met dezelfde energie als ze terrorisme aanpakken. Hij wordt overal ter wereld ontvangen door politieke leiders behalve door Bush in zijn eigen land.

Hij geeft een prachtige multimedia slideshow presentatie op zijn Apple , die overal terugkomt, en die ik als public speaker enorm kon waarderen. Zijn redenering in de film is duidelijk: De atmosfeer van de aarde is ongeveer dik als de lak van een auto. Wij pompen sinds 1850 zoveel CO2 in de lucht dat het nu op het Co2 gehalte nu op het hoogste niveau is in 700.000 jaar en het stijgt steeds sneller. Dit leidt ertoe dat de temperatuur van de aarde nu al snel omhoog gaat en het ijs op de noord en Zuidpool smelt zodat wij 5 meter hogere zeeën kunnen verwachten in de komende 50 jaar of eerder. De gevolgen zijn draconisch, gigantische gebieden lopen onder water, honderden miljoen mensen verliezen hun land en vooral Nederland verdwijnt compleet.

Wetenschappelijk is iedereen het hier over eens maar de olie en auto industrieën investeren veel geld in de theorie dat het Global Warming oorzaken nog heel onbekend en onzeker zijn zodat in het publieke debat net zoveel twijfel wordt gezaaid als lange tijd over de relatie tussen roken en longkanker zodat harde maatregelen uitblijven. Vooral de auto industrie is interessant. Amerika is met 25% de grootste Co2 producent.  60% hiervan wordt veroorzaakt door auto’s die meer dan 2x zo veel opslurpen als in Europa. Wettelijke maatregelen die Californië wil nemen om over 11 jaar dit verschil te halveren worden tot aan de rechter bitter uitgevochten.

De laatste 5 minuten van de film worden besteed aan wat we kunnen doen, dat was veel te weinig en reden tot een nieuwe An Inconvenient truth versie 2.0. Hij is optimistisch dat de politici van rijk en arm de prioriteiten kunnen verschuiven en het problemen in de komende 10 jaar kunnen gaan oplossen voordat het te laat is maar de druk moet van de kiezers komen. Ik heb berekend met de Co2 calculator hoeveel Co2 ik produceer met mijn 2 auto’s, mijn vliegen door de wereld en de vele gadgets die allemaal aan blijven staan, en ik gebruik met 32 ton 2x zoveel als de gemiddelde Amerikaan. Het goede nieuws is dat ik voor 350 euro mijn complete Co2 footprint kan compenseren met bomen die ergens gepland worden, eenvoudig via internet te bestellen .

Toch leeft dit onderwerp niet echt hier.  De bioscoop was leeg, niemand van mijn vrienden had het er over. Nova had een discussie met Geel en wetenschapsjournalist Simon Rosendaal die het allemaal schromelijk overdreven vond net als het interview van een hoogleraar op BNR nieuwsradio. Het loopt zo’n vaart niet denken ze hier. Nederland zal trouwens wel goed meelopen in de milieu maatregelen. De politici zijn niet verdeeld, we hebben geld genoeg voor maatregelen, we zien het als een business opportunity om Co2 reductie methodes te verkopen of anders veel dijkverhogingen te verkopen in de toekomst.

Je moet deze film het echter zelf zien om je mind op te maken. Van Harte aanbevolen.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel