Home Talk to Me Ad Bastiaanse over de toekomst van GPS devices

1 4384

Ad Bastiaanse werkte 18 jaar voor Teleatlas als commercieel directeur. Hij is nu CEO van Road Holding samen met oprichter Roel Pieper.

Hij blikt terug op TeleAtlas die digitale kaarten voor de hele wereld creëerde, net zoals Navtech. Teleatlas werd gekocht door TomTom voor 2.3 miljard euro waarna Ad Bastiaanse vertrok. Navtech werd gekocht door Nokia. Volgens Ad was deze stap noodzakelijk voor beide partijen anders werden zo door een willekeurig chinees weggeconcurreerd.

De Road Holding bestaat uit een aantal bedrijven. Het Duitse MyGuide wat TomTom-achtige navigatie systemen maakt maar net zo plat is als een iPhone, wifi enabled en met een internet browser.

Verder bestaat Road Holding uit OneStepAhead. Zij maken software tools waarmee je o.a. met een O’Neill een ski-jack op de skipistes kunt navigeren. Het jack kost 1200 euro, de navigatie los 400 euro (leverbaar in oktober (zie Golem.de voor video)

Daarnaast maakt het bedrijf tools waarmee je allerlei kaarten van verschillende leveranciers kunt combineren zodat vooral in gebieden waarin kaarten nog niet volledig zijn navigatie mogelijk wordt.

Geotate vind ik het meest interessant gedeelte van de groep. Het is een joint venture samen met MXP, de voormalig chip ontwikkelingstak van Philips. GeoTate maakt een GPS chip die 10x goedkoper is dan de huidige GPS chips, 100 maal minder energie gebruikt en en binnen 1 milliseconde de XY coördinaten vastlegt. Je kunt daarmee in een knoop zo’n GPS chip + batterij + geheugen samenbrengen die een jaar lang op batterijen kan werken.

Je kunt deze geotags gebruiken om goedkoop foto of video camera’s media te geo-taggen, om joggers goedkoop en vederlicht de exacte routes te laten vastleggen en in het algemeen om tracking en tracing zo goedkoop mogelijk te maken etc. Wanneer deze apparaten een batterijen leven krijgen van 3 jaar met kosten van een paar tientjes of ingebouwd in apparaten een paar euro dan gaat een aantal creatieve bedrijven hier leuke dingen mee doen.

Ad Bastiaanse is minder gericht op navigatie. Het gaat er meer om geo info te gebruiken in alle andere applicaties. Tijdens IFA in Berlijn zal ik een aantal producten evalueren.

1 REACTIE

Reageer op dit artikel