Home Vincent's Column 2000 wat een jaar!

0 3077

De witte kerst van de afgelopen dagen reflecteert de ijskoude wind die er door het Internet landschap spookt.
2000 was niet het jaar van de millennium bug maar van het poppen van de internet ballon extravanganza!

In Februari was ik in New York op Wall Street pratend met een analist van een grote bank over de crazyness van het Internet en hoe weinig ik ervan begreep hoe de .com bedrijven aan hun overdreven waarde kwamen. Ik was na 5 jaar superenthousiasme over het Internet aan het twijfelen of ik er nog iets van snapte. Al die honderden miljarden die in het internet gepompt werden voor producten en diensten die ik niet begreep.

Hij had grijze haren en glimlachte, ach zei hij, vroeger was het precies hetzelfde met de trein aandelen, vervolgens met de filmindustrie, de radio, TV, de consumenten elektronica, de chips, Computers, de PC en nu het internet. Geeft het een half jaar en de koersen zijn weer terug naar normaal.

Nu aan het einde van 2000 heeft hij gelijk gekregen. De Internet aandelen zijn in Amerika met zo’n 75% gedaald, ook in Nederland ging Newconomy van 25 naar 4 alle .coms are running for cash en ook goede internet bedrijven hebben het moeilijk of gaan zelfs roemloos ten onder. 

Internet advertenties, een van de moters van de industrie worden minder waard, gratis alles gaat weg, goede voornemens: betalen voor toegang en meer volgend jaar!

Aan de andere kant begrijpen we het gelukkig weer! Diensten voor mensen die willen betalen op een efficiente manier aangeboden. In de b2b is het een drukt van belang, www.KPNxchange.com een inkoop marktplaats die in Juni life ging koopt nu voor 150 miljoen per maand in en volgens Geert Brouwer, de directeur inkoop KPN is het slechts het begin!

Vrouwen werden in 2000 meer dan 50% van de internet bevolking in de USA, meer dan 100 miljoen Europeanen gingen naar het internet, 15 miljoen japanners beginnen te internetten met hun mobiele telefoon en Europa ging van 1 miljard SMS boodschappen in Januari naar 15 miljard in December en de wereldbevolking stuurde 100 miljard E-mails per dag!

In 2001 zal de bandbreedte weer met sprongen toenemen, vandaar dat bedrijven als Cisco nog steeds honderden miljarden waard zijn, alle apparaten zullen op het internet worden aangesloten, en we zullen langzamerhand leren dit medium te gebruiken in werk, leren en spelen!

Het initiële naïeve overdreven enthousiasme is afgestraft, we gaan weer terug, leren hier veel van en gaan er weer met enthousiasme tegenaan.

Happy Newyear!

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel