Home Vincent's Column 120.000 mensen in 10 dagen. De snelst groeiende handtekeningen actie

0 3368

 Vorige week werd ik gebeld door de mensen van een Royaal Gebaar. De vraag was of ik als internet deskundige commentaar kon geven of hun actie de snelst groeiende handtekening actie op het internet in Nederland was?


www.eenroyaalgebaar.nl is
 een oproep aan onze koningin om ter gelegenheid van haar jubileum op 30 april alle langdurig uitgeprocedeerde asielzoekers een generaal pardon te geven. Een onvoorstelbaar hoeveelheid bekende Nederlanders hebben hun naam onder de petitie gezet en de email brief zingt rond als nooit tevoren. Je kreeg hem soms wel van 10 kanten toegestuurd.
Interessant vond ik dat de initiatief neemster schrijfster Marion Bloem op het idee kwam nadat ze een avond met een uitgeprocedeerde vrouw had doorgebracht en toen de ellende zo dichtbij kwam had ze het gevoel dat ze iets moest doen.

Ze schreef een brief aan de koningin, vroeg een flink aantal BN’s om een aanbeveling en begon te e-mailen. 9 dagen later waren er 80.000 handtekeningen binnengekomen en afgelopen zondag gingen ze door de 100.000 heen en terwijl ik dit schrijf staat de teller op 118.000.

De hele organisatie bestond uit Marion en een klein groepje op de achtergrond. Zij gebruiken de media om het vuurtje aan te steken maar hierna zwelde het via internet  en email aan tot een ware golf.

Maar goed, is dit de snelste groeiende actie? Daar zit je dan als internet deskundige want elke dag gebeurt er weer een onvoorstelbare hoeveelheid op dat web. Wordt het gebruikt voor alles en nog wat en ook al ben je er de hele dag mee bezig dan heb je vaak geen idee over dit soort vragen.

 

Toen ik op internet zocht naar handtekeningen acties vond ik duizenden acties over alles van Amnesty International, Artsen,  zonder grenzen, de consumentenbond maar ook over de SP in Hilversum en de actie zeekust .

 

Bij Artsen zonder grenzen hebben ze over een lange periode maar liefst 350.000 handtekeningen voor Arjan Erkel opgehaald waarvan de helft uit Nederland.

 

Amnesty international had maar liefst 500.000  handtekeningen opgehaald in de actie om te voorkomen dat Amina Lawal gestenigd zou worden wegens overspel op het moment dat haar kind 2 jaar zou worden. Deze actie duurde echter meerdere jaren en ook toen ze vrij gesproken was bleven de Email brieven maar komen.

 

Internationaal vind ik MoveOn met 2 miljoen vrijwilligers een interessante handtekeningmachine. Ze hebben op hun website een zeer sophisticated discussie platform waar alle onderwerpen waar mensen zich druk over maken worden bediscussieerd en  waar de meest populaire onderwerpen uitkomen die vervolgens door de 2 miljoen leden naar iedereen worden gestuurd.

 

Iraq was natuurlijk lange tijd hot maar nu is de reorganisatie van de sociale socurity het grote issue want dat kan wel tot een korting leiden op de uitkeringen van 46% volgens de organisatie.

 

Ze halen dan direct geld op voor spotjes op TV tegen deze politiek van Bush. Ook daar is de kern van de organisatie zeer klein en wordt alles efficiënt via het web georganiseerd.

 

De koningin heeft natuurlijk niet de bevoegdheid asiel te geven aan uitgeprocedeerde asielzoekers die hier al vele jaren zijn en wiens kinderen vaak alleen maar Nederlands spreken maar als 120.000 mensen zich uitspreken in zo’n korte tijd dan verklaar ik dat de snelst groeiende Nederlandse handtekeningenactie op het internet en hoop ik dat nog veel meer mensen gaan tekenen, en dat de politici luisteren.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel