Home Bedrijven en personen Singularity University Europa: Autonomous driving Cars, Robots, 3D-printing, virtual reality en chip-implantaten...

Singularity University Summit Europe vindt voor de eerste keer plaats in Amsterdam. Het is een van de grootste tweedaagse events over technologie en de impact op het bedrijfsleven en ons leven. Thema dit jaar is  It is ‘Ignition: Embrace tomorrow by launching today’. Ik vroeg alle sprekers over de gevolgen van disruptive technology voor het onderwijs in Nederland. Wat mag uit het curriculum? Wat moet er veranderen?

Yuri van Geest begon vijf jaar geleden met Singularity University

Over de talloze persoonlijke hoogtepunten van deze editie en over de herdefiniëring van de onderwijsdoelen. Volgens Yuri van Geest kan dankzij vertaalsoftware taal prima uit het onderwijspakket op Nederlands, Engels en Chinees na. Een taal leren blijft immers belangrijk omdat het net als grammatica ook een manier van denken is. Belangrijk is dat kinderen niet alleen maar denken, maar vooral ook doen.


Rob Nail over robots en de toekomst

Rob NailRob Nail is de founder en CEO van Singularity University met een passie voor robots. Machines vol met sensoren met hersenen in de vorm van AI die reageren op de wereld om hun heen.

Autonomous driving

Talking about robots… zelf rijdende auto’s zijn een van de meest boeiende innovaties op dit gebied. Ze gaan de manier waarop wij al honderden jaren steden inrichten en onszelf verplaatsen veranderen. Hier liggen enorme kansen, denk alleen al op het gebied van veiligheid en het efficiënt gebruik van een auto die nu vaker stil staat dan onderweg is.

 

 

 

 

Onderwijs

Dankzij technologie is het niet meer nodig om de taal van een land te spreken waar je op bezoek gaat. Het is verspilde energie om feiten te leren die je met een druk op de knop tevoorschijn kunt toveren. Technologie maakt het mogelijk om ons veel sneller het ’traditionele curriculum’ eigen te maken, want wiskunde en grammatica blijven belangrijk. De rol van leraren is niet meer zozeer om wiskunde uit te leggen maar juist om nieuwe vragen te bedenken en leerlingen de tools aan te reiken om deze vragen te beantwoorden.

Bekijk hier het interview met Rob Nail. Meer te weten komen? Ga naar singularityu.org.

Brad Templeton over zelfrijdende auto’s

Brad TempletonBrad Templeton is naast een succesvolle software engineer (o.a. Usenet, Stuffit en VisiCalc) en internet ondernemer een developer van zelfrijdende auto’s en werkte onder andere als consultant voor Google’s driverless car.

Hij geeft zijn mening over mobiliteit, hoe steden hier omheen ontwikkelt worden, de tijd dat het in beslag neemt, maar ook hoeveel doden er hierdoor ieder jaar vallen en hoe het veiliger kan.

Autonomous driving

De auto van de toekomst is een computer met wielen in plaats van een auto met een computer. Brad Templeton verwacht dat we ze eind dit decennium echt gaan zien en dat ze direct onze omgeving zullen veranderen. Ontwikkelaars zijn nu met name bezig met de veiligheid en dit gebeurd door te testen, te testen en nog veel meer te testen. Ze moeten uiteindelijk een stuk veiliger worden dan de menselijke chauffeur.

 

 

Onderwijs

In het kader van de  discussie over de studiedoelen 2023 voor het Nederlandse onderwijs  vindt Brad Templeton, net als Rob Nail, dat het onderwijs zich meer moet richten op het kritisch denken en het oplossen van problemen met de tools die tegenwoordig voor handen zijn. Studenten moeten beseffen dat ze vaker van carrière zullen moeten switchen en dus moeten ze hun opgedane kennis breder in kunnen zetten. Zo zie je dat bijvoorbeeld programmeurs nu actief zijn op het gebied van gezondheidszorg en economie.

Andre Wegner over 3D-printen

34% van de 3D-geprinte objecten wordt momenteel gebruikt in productieprocessen. In 2027 zal volgens Andre Wegner de individuele digitale productie (zoals 3D-printen) 10% van het productieproces veranderd hebben. De 3D-printers zoals we die kennen van thuis of het onderwijs zijn misschien nog niet geschikt voor het productieproces. Voor de meeste mensen is het wel de eerste kennismaking met de 3D-print wereld en een mogelijkheid om je eigen prototypes mee te bouwen. De prijzen van de printers dalen snel en dit zorgt voor ontzettend veel nieuwe mogelijkheden.

Raymond McCauley over chips in je huid

Raymond implementeerde een chip live on stage. Hij liet zien wat er mogelijk is wanneer je een chip in je huid implementeert. Je kunt het gebruiken als sleutel voor je huis, als businesscard of als betalingsmiddel. Hij verwacht veel in de komende 5 jaar, met name op het gebied van gezondheidszorg. Op het gebied van onderwijs vindt Raymond het niet meer nodig dat kinderen feiten op kunnen dreunen. Belangrijker is dat kinderen leren om te leren, oftewel wat doe je met alle informatie die tegenwoordig overal beschikbaar is.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel