Home Vincent's Column Shock therapie door ICT in de Zorg? Helaas

0 4031

Scheepbouwer, de baas van KPN, deed gisteren rapport over ICT in de zorg aan minister hogenvorst waarover in de media veel is bericht.

Gisteren eens in de bijlages van het rapport gedoken om te zien hoe erg het nu was. Mijn vriendin klaagde altijd steen en been over de gezondheidszorg maar ik vond het als Nederlander altijd dik in orde. Maar ik was geshockeerd, om te beginnen is onze de kindersterfte hoger dan in Portugal en een land als Spanje doet het in alle ziekte lijstjes veel beter. Onze wachtlijsten voor een de belangrijkste behandelingen zijn 80 dagen terwijl ze in België en Duitsland niet bestaan. We spenderen 2x zo veel tijd in het ziekenhuis als in Singapore en dat is een gevaarlijke plek want vorig jaar kwamen daar 6000 mensen om het leven door verwijtbare fouten ten volgens de inspectie gezondheidszorg, da’s 6 x meer dan in het verkeer. Een goed ziekenhuis kan voor sommige ziektes 16x kleinere kans opleveren om dood te gaan dus verschil moet er zijn.

En deze rampzalige performance is vreselijk duur. Van elke 8 euro inkomen spenderen we er 1 aan gezondheidszorg. 1 op de 7 mensen werkt er nu in maar dat is straks na de vergrijzing 1 op 4 en als het zo door gaat gaan de premies een factor 4 omhoog want in de laatste decennia is de productiviteit gedaald met 25%. Dat komt ook doordat we onze ondernemende specialisten wereldwijd gezien het beste betalen want ze hebben zelf een gigantische schaarste gecreëerd.

Maar het rapport ging over ICT in de gezondheidszorg. Nou dat is ook niet om vrolijk van te worden. Slechts 2% van het totale zorgbudget wordt aan ICT gespendeerd. We genereren als land de meeste patenten en ideeën in Europa maar de introductie in een ziekenhuis duurt, als het al lukt, zo’n 10 jaar. De digitale huishouding loopt nog niet lekker want overal moet de patiënt de informatie nog 3x invullen en wordt er vaak fout gekopieerd. Het elektronische patiënten register waar al jaren over gesproken wordt is er nog steeds niet. En werkelijk niemand is gemotiveerd door het vergoedingssystemen om innovatie te introduceren want als je een keer iets efficiënter inricht krijg je het jaar erop een strafkorting. Degene die betaalt is niet degene die de besparing krijgt en de patiënt heeft geen enkel idee over prijs kwaliteit.

Ik krijg verdorie Pim Fortuyn visioenen. Hij klaagde altijd zo ongenuanceerd maar het lijkt alsof hij gelijk had. Is innovatie in de gezondheidzorg dan onmogelijk?

Ik was aan de andere kant erg onder de indruk van een reis naar India die vorig jaar door Interimic, het bedrijf waar ik werk is georganiseerd. Delegatie leider was Roger van Boxel, de vz van Menzis die met 40 top managers in de gezondheidszorg naar India gegaan om daar te kijken naar de innovatie die ICT in de gezondheidszorg veroorzaakt.

India? Waar 40% analfabeet is? Met een inkomen van minder dan $1000? Maar er komen in deze snel groeiende economie 30 miljoen mensen in de middenklasse bij en de gezondheidszorg wordt daarvoor pijlsnel opgevijzeld. 25% van de Amerikaanse artsen zijn indier en een innovatie die de prijs drukt en de kwaliteit verbeterd wordt pijlsnel geïntroduceerd. De delegaties vlogen van het ene supermoderne en efficiënte ziekenhuis naar de gespecialiseerde kliniek waar met behulp van breedband duizenden foto’s uit Amerika werden beoordeeld door top specialisten. Zeer dure CT scanners werden zo intensief gebruikt dat de behandelings kosten een fractie waren met een gelijkblijvende kwaliteit. Van idee naar een organisatie die het implementeert in een half jaar en als het succesvol was gingen er direct tientallen andere organisaties mee aan de haal.

De groep kwam terug en Roger van Boxel trok de conclusie dat niet de voorsprong in technologie interessant was maar de bereidheid, de drive en de vastbeslotenheid het te gebruiken. Wij blijven in deprimerende en besluitloze vergaderingen zitten. Elk jaar minder productiviteit en hogere kosten. Nu begrijp ik waarom Scheepbouwer niet over technologie praatte in zijn rapport maar verzuchte dat 90% marktwerking het enige is wat onze vastgeroeste systeem misschien de shocktherapie kan geven die het nodig heeft.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel