Home Vincent's Column Publiceer je eigen boek. Vandaag!

0 3017

Ik ben in de ban van de terugkerende concepten. Het lijkt wel alsof alle ideen die jaren geleden in de eerste internet hype waren begonnen vandaag de dag in versie 2.0 terugkomen. Een aantal jaren geleden won bijvoorbeeld het bedrijfje Gopher de broos van Erp prijs voor meest innovatieve ondernemer. Zij waren de eerste uitgever die boeken drukte op moment dat de klant ze vroeg. Een combinatie van internet technologie en printing on demand. Omdat de investeringen in een boek klein waren kon je daar voor een 1500 euro een boek laten redigeren en uitbrengen. Het was de democratisering van het schrijverschap want in nederland zijn er rond de miljoen mensen die een boek willen schrijven, 400.000 die al iets van een manuscript hebben geschreven maar er worden maar zo’n 15.000 per jaar uitgebracht.

 

Gopher was een dappere poging maar het was nog een echte uitgever. Je moest geaccepteerd worden door de redactie die daar de manuscripten beoordeelde het was toch nog een arbeids intensief proces. Hierna richten ze www.mijneigenboek.nl waar je echt zelf mocht weten of je het boek wilde produceren maar ook dan moest je meer dan 1000 euro meebrengen voordat het eerste exemplaar in je handen lag.

 

Mensen zijn enerzijds zwaar beinvloed door de massacultuur en kopen populaire titels. Maar bij internet is dat anders Bij www.amazon.com zit nl 50% van de omzet in de eerste 30.000 titels en verbazendwekkend is dat de andere 50% van de miljardenbusiness bestaat uit super kleine aantallen van specifieke boeken. Een gewone boekhandel kan hier niets mee en wil aantallen draaien. Maar op internet vinden lezers de boeken door zoeken op trefwoord ,aanbevelingen van anderen en hitlijsten voor hen interessante producten. Deze 50% van de omzet vol verscheidenheid heet ’the long tail’, de lange staart en het is al geconstateerd bij boeken, muziek en films.

 

Wij luisteren bijvoorbeeld bij radio 538 maar naar 1200 liedjes per jaar. Maar er zijn 25 miljoen songs gemaakt. Bij het nieuwe digitale luisteren waar mensen via downloaden kunnen putten uit een gigantisch aantal titels is de variatie enorm. In de grootste DVD uitleen organisatie van Amerika Netflix hebben ze 60.000 films in het assortiment, doordat iedereen elkaar films aanraad,, het zo makkelijk is erover te lezen via uitgebreide reviews of via acteurs lijsten op te vragen worden er altijd zo’n 45000 uitgeleent. Variatie in plaats van concentratie.

 

Nu doet een nieuwe partij een aanval op de longtail. Via www.lulu.com kun je binnen een half uur een manuscript uploaden, grafisch vorm geven en een winkeltje openen waar al jou boeken te koop zijn. Je bepaalt zelf de verkoopprijs en een boek in oplage 1 wordt al voor zo’n 7 euro per stuk gemaakt. Lulu vraagt 20%% van de royalties en de rest, 80% is van jou. Lulu is geheel geautomatiseerd met een mooie slimme site waar je alle diensten nodig voor het publiceren van een boek, een CD of een DVD kunt uitvoeren. Wil je editorial help bij het herschrijven? Dat is dat beschikbaar, evenals grafische vormgevers, en PR activiteiten want er werken veel bedrijven geintegreerd in het concept mee.  Lulu.com heeft ook serieuze backers want het is een intiatief van Bob Young, een van de oprichters van Rat Hat die weer een van de meest succesvolle Linux versies op de markt bracht.

 

Er zijn al 1000 nederlandse titels op de markt en tienduizenden internationaal. Ik vond Diana Klumb prachtig die een boek had geschreven over Havanes, een of andere zeer harige hond. Zij vraagt 39 dollar voor het boek en het is een echte bestseller want blijkbaar zijn er een hoop enthousiaste eigenaren.

 

Dan Brown,  JK Rowling van Harry Potter en Sonja Bakker met haar dieet boeken werden overal geweigerd. Enerzijds is Lulu.com een mooie manier om nieuwe bestsellers door de lezers zelf omhoog te laten klimmen maar er komen op deze wijze vast ook boeken over bijvoorbeeld mijn barzoi honden waar er ongeveer 350 in nederland rondlopen. En dat laatste vind ik een grote versterking van de cultuur  in het algemeen en die van mij in het bijzonder. Leve de longtail!

 

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel