Home Vincent's Column Prinsjesdag en ICT? Waar is de visie en beleid

1 5217

Vanochtend erg vroeg begon ik optimistisch een kolom te schrijven over mijn reactie op prinsjesdag met betrekking tot ICT visie en beleid. Ik had me voorgenomen een enthousiast verhaal te houden omdat ik eigenlijk wel genoeg heb van iedereen die alleen maar loopt te klagen.

 

Natuurlijk kwam het woord innovatie, ICT of internet niet voor in de tekst die door de koningin werd uitgesproken, wel was er een zin die repte over de bevordering van Innovatie en kennisuitwisseling.

Radio1, BNR nieuwsradio, Nova en Netwerk http://www.netwerk.tv waren vooral bezig of het bijna dwangmatig optimisme van het kabinet terecht is en om te kijken of wie er een paar tientjes op vooruit-of achteruitgaan en of het contact met het volk verloren is. Het idee dat mensen in de beoordeling van de regering alleen maar kijken naar de resultaten van beleid of de transparantheid van de overheid me een waanidee. Een goed inspirerend verhaal waar politici zelf in geloven lijkt me veel belangrijker. Wat dat betreft is deze ploeg toch dapper bezig om tegen de klippen op te vertellen dat ze goed bezig zijn moeilijke maatregelen te nemen die nodig zijn en daar heb ik sympathie voor ook al krijg je vaak kromme tenen bij de PR onhandigheid waarmee dit verhaal wordt verteld.

 

In de miljoenennota wordt internet 8 keer genoemt, maar dat blijken alleen vermeldingen te zijn van documenten die daar geplaatst zijn. Er wordt 800 miljoen extra uitgetrokken voor onderwijs maar het gaat eigenlijk vooral om het aantal leraren op pijl te krijgen, de uitval in het onderwijs te verminderen. Wel komt er meer geld voor Top onderzoek hoewel gemeld wordt dat we het nu al eigenlijk prima doen. Wel staat er dat de lissabon doelstellingen die staan voor een dynamische innovatie kenniseconomie maar erg moeilijk gehaald gaan worden. De overheid investeert wel 1% van het BNP maar de bedrijven blijven achter want ipv 2% doen ze minder dan de helft

 

Maar goed. De visie van onze overheid op ICT inzet. Eerst maar eens kijken naar http://www.innovatieplatform.nl/  , het kennisplatform voorgezeten door de minister president zelf om nederland naar die kennissamenleving te trekken. Er staat helemaal niets…. het laatste was een brief van balkenende van afgelopen maandag over hoe het innovatieplatform in de toekomst gaat rapporteren.

 

Goed dan maar naar Nederland Kennisland dat al jaren op de bres staat om Nederland wakker te schudden dat Finland ICT land nummer 1 is en dat we naar de afgrond rennen als we nu niet iets doen. Geen enkele reactie op de miljoenennota, alleen een advertentie voor een stagaire.

 

Het Electronisch platform Nederland waar de voormalige directeur Peter van der Wel altijd een fel betoog hield voor meer aandacht voor ICT, of het nu in de zorg is waar ziekenhuizen 3% van hun budget aan ICT besteden versus 6% bij normale bedrijven, of glasvezel als aanjager van de breedbandeconomie? Helaas daar is iedereen ook in diepe slaap en was er geen reactie.

 

VNO-NCW wil meer lastenverlichting maar heeft geen opmerkingen over ICT. ICT-Office, de branche organisatie van de grote ICT bedrijven vind het ICT beleid prima als maar een flink gedeelte van het geld voor toponderzoek ten goede komt aan de bedrijven.

 

Ik surf door naar www.planet.nl/multimedia vroeger een bron van scherpe observaties door Peter Olsthoorn, het grootste nieuws is daar dat Minister brinkhorst bij de volkskrant een week lang een weblog houdt en dat hij de computer zelf niet aanraakt. In Brinkhorst zijn verhaaltjes gaat het ook niet over de inhoudt van de miljoenennota of wat EZ allemaal gaat doen op gebied van ICT. Ik ga zelfs even kijken op de nieuwe site van minister Donner die ook begonnen is verantwoordelijkheid af te leggen door zijn lezingen te publiceren. Ik mag hem, dwz, zijn medewerkers emailen, behalve als het belangrijk en individueel is dan moet ik een papieren brief schrijven.

 

Alleen bij www.edusite.nl , een site van surf die ICT bij de universiteiten verzorgd vind ik commentaar op de miljoenennota. Er wordt wel 800 miljoen voor onderwijs en wetenschappen uitgetrokken maar de hoeveelheid extra geld voor ICT daalt van 50 miljoen naar 40 miljoen. Om Nederland te overtuigen van het nut van open source wordt een half miljoen uitgetrokken.

 

Na een paar uur lezen en surfen weet ik een hoop meer. De inzet van ICT om de overheid en de Nederlandse economie slimmer en effectiever te maken staat niet op de agenda als je kijkt naar concrete maatregelen. Nergens is er geld te vinden of een inspirerend verhaal.  Terwijl de hele economie flink wordt geherstructureerd doordat internet hele ketens op zijn kop zet, in huishoudens een flink gedeelte van de vrije tijd via internet wordt besteed en het overal in het dagelijk sleven doordringt en zaken innoveert heeft onze regering er in de miljoenennota helaas geen woorden, en vooral geld voor over.  Ik ga maar weer de enthousiaste verhalen lezen over de manier waarop Singapore, Noorwegen, Finland het aanpakken. Zelfs de belgen doen het nog altijd beter.

1 REACTIE

Reageer op dit artikel