Home Vincent's Column Politici gebruiken blogs tijdens verkiezingstijd

0 3071

Do it yourself wordt steeds populairder in Nederland. Vooral een eigen webblog maken blijkt een populaire keuze. Er zijn nu ruim 800.000 mensen die een eigen blog hebben aangemaakt. Dit werd vorige week verteld bij het blognomics evenement waar de meest interessante bloggers van nederland bij elkaar waren om de state of the blogging wereld te bespreken. 800.000 mensen, dat is bijna evenveel als de miljoen nederlanders die een boek willen schrijven, hetgeen bijna meer is dan degene die een boek willen lezen.Selfexpressie lijkt de trend van de 21e eeuw en de eenvoudig te gebruiken technologie helpt daarbij.

Een blog is een simpele website waar het laatste nieuws bovenaan staan en waarbij de lezer kan reageren en in discussie gaan. De toon is persoonlijk en je kunt het tegenwoordig in websites als www.web-log.nl van ilse gratis aanmaken. Het grootste gedeelte van de blogs gaat over vrienden, familie, kinderen en hobbies van mensen waar honderdduizenden foto’s per dag worden geplaatst maar enkele duizenden zijn de moeite waard om te volgen als je in het onderwerp van de blog geïnteresseerd bent.

Interessante nieuws waren de politici die een boekje open deden over blogs. Ze hebben allemaal ontdekt dat het de moeite waard is om tijdens verkiezingstijd met de kiezer in dialoog te gaan omdat journalisten vaak de weblogs gebruiken als nieuwsbron. Nu hetverkiezingswerk gedaan is zijn de blogs van de politici over het algemeen stil zoals van http://www.janpeterbalkenende.nl/ waar sinds november niets gedaan wordt. Bleek dat Jan Peter ook zelf nooit iets geschreven had maar dat hij geïnformeerd werd wat er op ging. HetCDA was trouwens toch al erg goed bezig want ze hadden een team van 100 mensen vrijwilligers om overal waar gediscussieerd werd het standpunt van hetCDA onder het voetlicht te brengen . Jules Kortenhorst die de campagne organiseerde voor het CDA vertelde dat deze actie werkte en dat het CDA nog nooit zo goed in de randstad en bij jongeren had gescoord.

http://www.janmarijnissen.nl/ is een positieve uitzondering. Elke dag staat er nieuws op een persoonlijke manier geschreven op de weblog maar dat wordt nu weer door een team van 5 mensen gedaan dusda’s niet zo persoonlijk. Ook wordt de dialoog beperkt, toen er flink gediscussieerd werd na aanleiding van zijn standpunt over de ongewenstheid van 2 passpoorten werd de reactiemogelijkheid even gesloten.

De meest populaire weblog van nederland is nog steeds www.geenstijl.nl de blog met de grootste bek die altijd weer in staat is de gemoederen flink te roeren. De oprichter Dominiqiue Weesie vertelde dat ze 1.6 miljoen unieke bezoekers hebben. Er wordt daar altijd enorm bediscussieerd maar slechts 0,8% van de lezers reageert. Ze hebben naast een redactie van 6 mensen 3 moderators nodig om alle scheldpartijen een beetje binnen de perken te houden. Grootste verrassing van mij was dat 65%hbo niveau of hoger is.

Het bedrijfsleven in nederland doet nog weinig met weblog. In Amerika heeft 12% van de bedrijven nu een weblog waar vaak de CEO direct naar de klanten, aandeelhouders en toeleveranciers spreekt de baas vanSun Jonathan Schwartz’s iedereen stevig toe maar in nederland is naast Marketingfacts waar alle freaks van web2.0 marketing zitten en wat voor mij de beste blog site is van nederland een stuk minder te melden.

Voor mij was Maurice de hond die weer het medium blog het beste wist te gebruiken. Hij is gegrepen door de deventer moordzaak en probeert de onschuld van de veroordeelde dader te bewijzen, maar komt in problemen door direct een andere dader te beschuldigen. Op zijn blog volgend duizenden mensen deze zaak.Maurice zit er als een regisseur mensen aan het werk te zetten om bewijsmateriaal te verzamelen of onderuit te halen en weet met een kleine groep mensen justitie en politie enorm veel hoofdpijn te bezorgen.

In de komende jaren zal ieder bedrijf, overheidsorganisatie, en radio station moeten leren hoe ze omgaan met de klanten die bloggen over hun producten en ervaringen. Om te beginnen bij BNR nieuwsradio?

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel