Home Vincent's Column Overal TV

0 3413
AMSTERDAM – We zijn als Nederlanders verslaafd aan tv, we kijken meer dan drie uur per dag. Maar de manier waarop we kijken verandert snel. Naast nieuwe manieren als de digitale videorecorder, digitale tv en straks hdtv is video op internet razend populair. Via sites als Uitzendinggemist.nl, RTL, Talpa en SBS kijken miljoen mensen maandelijks naar programma’s waar en wanneer ze maar willen.

Maar lang niet alles staat op internet en de kwaliteit is ook nog niet perfect. Dus veel mensen willen gewoon overal in huis echte televisie kijken op hun laptop of desktop-pc. Liefst via draadloos internet, wat één op de vijf inmiddels thuis heeft geïnstalleerd.

Overal tv kijken kan onder meer met Sony’s LocationFree-doosje. Je gaat met je laptop op een willekeurige plaats in huis zitten en je kunt alle programma’s in prima kwaliteit bekijken. Met de onscreen-remote zap je langs de zenders en kun je de tv ook in een klein venstertje houden, totdat je iets interessants ziet dat je full screen maakt. Zelfs in de huiskamer is het nuttig, want ik kan daar nu een ander programma kijken dan mijn familie.

Nog beter: tijdens de vakantie wil je aan de andere kant van de wereld je favoriete sportclub zien. Via internet heb je alle Nederlandse tv-programma’s live, zolang je maar (draadloos) internet hebt.

Maar om dat allemaal werkend te krijgen, moet je wel wat doen. Het LocationFree-product is een doosje dat je enerzijds aansluit op je adsl- of kabelinternet. Vervolgens kun je twee videoapparaten aansluiten zoals een videorecorder of televisie. Om de zenderkeuze op afstand te kunnen veranderen, moet je een infraroodoogje op deze apparaten monteren die de afstandsbediening simuleert.

Vervolgens installeer je de software op de desktop of laptop-pc, wat vrij simpel gaat. Het Sony LocationFree-product bevat een draadloos internetnetwerk dat je binnenshuis moet gebruiken. Je start het programma en voilá, je kijkt tv op je laptop. De beeldkwaliteit is prima zolang je binnen tien meter van het doosje blijft. Daarna wordt het minder

Zijn er dan geen problemen? Jawel. Om zenders van tv of videorecorder te kunnen kiezen met de onscreen-afstandsbediening, moeten deze apparaten wel ondersteund worden door Sony. Mijn Samsung-digitennebox, digitale televisie van Tele2 en mijn Philips-tv kon ik niet van kanaal wisselen. Ook het MediaCenter van Microsoft en Philips liet het afweten. Je kunt in dat geval maar naar één vaste zender kijken waar de tv op dat ogenblik op staat, wat een teleurstelling is. Dus check of jouw apparaten worden ondersteund.

En als je ergens anders in de wereld bent en via internet naar je tv wil kijken, dan moet je internetroutertje wel het zogenaamde UPnP (universal plug en play) ondersteunen. Nou is dat meestal universal plug en PRAY en ook bij mijn E-tech routertje werkte het niet. Je moet dan echt weten hoe je zo’n ding kunt configureren en de meeste mensen kunnen dat niet. Een tweede ding om te controleren dus. Je moet bovendien een verbinding hebben van 1Mbps om buitenshuis tv te kunnen kijken, want met umts in mijn laptop vond ik de kwaliteit niet genoeg.

Als je een digitale videorecorder hebt, dan heb je geen knoppen op de afstandsbediening om programma’s vooruit en achteruit te spoelen, wat nog een puntje van aandacht voor de volgende softwareversie is. Ook wil ik graag programma’s opnemen op mijn pc, wat in Amerika al wel in de software zit maar niet hier.

Leuk wordt het als je een Sony PSP hebt, want die kun je perfect gebruiken om tv op te kijken. Nu nog wel mijn mobiele telefoon ondersteunen, Sony!

In Amerika is de Slingbox erg populair, maar in Europa is Sony de eerste die met een dergelijk product komt en voor een bedrijf dat copyrightprotectie altijd hoog in het vaandel heeft, is dat een wonder. Het product moet nog wel wat verbeterd worden, vooral als het gaat om de ondersteuning van diverse apparatuur. Maar Sony’s LocationFree-televisie is voor 449 euro een uitermate leuk en handig product als het eenmaal werkt.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel