Home Vincent's Column Onzinnig verbieden van medicijnen voorschrijven via internet

0 3534

Ik wilde aanvankelijk een kolom schrijven over mijn verblijf op cebit de afgelopen dagen. Hoe 400.000 mensen daar 9 dagen rondliepen om producten van 6600 bedrijven te bezoeken en waar je het laatste nieuws kon zien op het gebied van mobiele telefonie, multimedia, breedband, triple play en andere nieuwigheden.

 

Maar de Nova uitzending over het medicijnen voorschrijven via het internet van afgelopen dinsdag irriteerde mij zodanig dat dit Cebit onderwerp maar moest wijken. Ik vind Nova vaak een interessant programma dat over echte belangrijke onderwerpen gaat en het vermogen om de parlementariërs elke dag weer aan het discussiëren te krijgen vind ik indrukwekkend.

 Maar het was weer dramatische televisie. Een vrouw had via internet medicijnen gekocht en daarmee zelfmoord gepleegd. Diep tragisch natuurlijk. En Nova wist de doctor s’ochtends zover te krijgen dat hij wel ietswat slaperig antwoorde maar niet in beeld wilde dus het zag er allemaal erg louche uit.

 

Deze dokter vertelde dat hij zich deze persoon niet herinnerde maar dat hij zorgvuldig werkte binnen de richtlijn die op 1 januari door de KNMG artsenorganisatie was vastgesteld voor het online voorschrijven. Het klonk niet overtuigend. Hij kende de naam van de patiënt niet, wist niet dat zij manisch depressief was en nu had zij zelfmoord gepleegd. Het was voor de kijkers duidelijk. De doktor was schuldig en via internet medicijnen bestellen was dodelijk.

 

Toen direct het liberale kamerlid Edith Schippers erbij voor reflectie en een oordeel. Haar reactie in het kort“Internet is heel nuttig als aanvulling op de medische wereld maar dit moet verboden worden”. Zo subtiel als een betonnen muur.

 

Geen verhaal over de miljoenen mensen die geen huisarts hebben en hiermee wellicht geholpen kunnen worden. Niets over het veel grotere probleem van de krakemikkerige ICT systemen binnen ziekenhuizen, apothekers en huisartsen die niet goed met elkaar samenwerken waardoor duizenden patiënten per jaar vergiftigd worden door een verkeerd medicijnen cocktail en sterven.

 

Verder het nog steeds ontbreken van een elektronisch patiënten register ondanks vele jaren praten omdat er voordurend wordt gehamerd op veiligheid en privacy en omdat het eventueel vrijgeven van informatie vele specialisten een onbehagelijk gevoel geeft dat dit hun broodwinning bedreigt.

 

Nee. De mening van de zorg professionals is dat een huisarts via internet supergevaarlijk is. De redenering is dat mensen liegen en bedriegen en vaak ontwetend zijn als het gaat om medicijnen krijgen en dat liegen gaat makkelijker via Internet.

 

Dus maar gewoon verbieden. Wat een paardenmiddel. Natuurlijk is het beter als de patiënt gewoon bij zijn eigen dokter komt, als hij die kan vinden, daar een uurtje in de wachtkamer blijft zitten en op zijn beurt wacht. Even kort iets aan de dokter vertelt en snel met een recept de deur uitgaat. Of dat je geduldig aan telefoon moet wachten om teruggebeld te worden tussen 12 en 2.

 

Maar voor velen kan een consult op de website waar je rustig kunt vertellen wat er mis is erg nuttig zijn. Waar je een digitale foto kunt meesturen als er een zichtbaar probleem is en die je van uitgebreide informatie voorziet.

 

Een doktersbezoek via internet is een comfortabele manier waarbij de patiënt zich niet zo hoeft aan te passen aan het tijdschema van de medische professional en geen halve dag vrij hoeft te nemen voor een klein probleem. Vaak gaan mensen, lees mannen te laat naar de dokter omdat ze het teveel moeite vinden totdat het te laat is.

 

Als nadat er ervaringen met de richtlijn is opgedaan blijkt dat hij aangepast moet worden om te zorgen dat excessen vermeden kunnen worden dan is dat prima. Ik kan me voorstellen dat zware medicijnen niet gegeven mogen worden als de arts de patiënt nooit heeft gezien en dat er soms verwezen moet worden naar een telefonisch of fysiek bezoek. Het zoeken naar een goed protocol kan lang duren en daar moet je mee experimenteren.

 

Maar het direct verbieden van deze nieuwe manier van werken tussen patiënt en zorgprofessional op basis van een incident waarbij de mevrouw in kwestie ook 20 aspirientjes had kunnen nemen vind ik absurd.

 

Wij willen innoveren in dit land, hebben nu al een tekort aan huisartsen, krijgen een enorme stijging van de zorgproductie door sterke toename van de bejaarden. We kunnen ons niet veroorloven om niet te experimenteren met dit soort systemen waarbij de patiënt meer verantwoordelijkheid neemt.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel