Home Vincent's Column Onbeperkt legaal muziek voor een tientje per maand

0 4450

Muziek in het Internet tijdperk is een merkwaardige zaak. Enerzijds bloeit de muziekindustrie als nooit tevoren. Aan de consumptieve kant loopt iedereen loopt met een mp3 speler of Ipod rond, luistert achter de PC naar muziek, het stikt van de concerten waar tienduizenden mensen 50 euro of meer betalen, we kopen ringtones op onze mobiel, betalen daar een euro voor 30 seconden en downloaden muziek op een ongelofelijke schaal. Aan de andere kant zijn er een gigantisch aantal bandjes die lekker aan de weg timmeren en de muziek via Internet verspreiden. Fans hebben een geweldige tijd.

Economisch hebben de muzieklabels het echter zwaar. Vorig jaar werd er 275 miljoen aan Cd’s verkocht, 20% minder dan het jaar ervoor. We luisteren veel maar betalen weinig. Apple Itunes verkoopt wereldwijd 60 miljoen songs per maand maar da’s veel minder dan een miljard dollar per jaar en in Nederland leverde de 4.3 miljoen  legaal gedownloade songs nog geen 5 miljoen euro op, minder dan 2% van het geheel. Alle digitale muziek is nog steeds minder dan 6% van de record labels sales.

Maar het legaal kopen is ook een bizar moeilijk verhaal. Kost een eurotje per song dus om mijn Apple 60 gig speler vol te kopen moet ik zo’n 20.000 euro neerleggen. Als ik met Limewire aan de gang ga is het gratis en volgens de stichting brein zegt minister Donner dat het downloaden van muziek ook gewoon is toegestaan mits je het met mate doet. Alleen het uploaden is verboden. Het is net als Marihuana, je mag wel roken voor persoonlijk gebruik alleen de koffieshops mogen niet bevoorraad worden.

Dus wat is het alternatief voor de industrie. Simpel, stel dat 12 miljoen Nederlanders in de markt zijn voor muziek. Als iedereen dan 3 euro per maand zou betalen voor toegang tot alle muziek zou de muziek industrie verdubbelen. Een all you can eat menu dus.

Dat laatste is gisteren geïntroduceerd. Op www.surf2music.nl kun je onbeperkt naar alle nationale en internationale muziek luisteren voor 10 euro per maand als gewoon burger maar voor 7 euro als student van een willekeurige school.  Radio 538 draait 1200 verschillende songs per jaar en de 1 miljoen songs die surf2music aan het einde van deze maand in portefeuille hebben is genoeg voor 100 jaar continue muziek. 

Wil je alles nog lekker downloaden op je PC en op je MP3 speler, die dan wel copy protectie van microsoft moet ondersteunen, dan kost het 9 euro voor studenten en 15 euro voor u en ik. Ik heb inmiddels 3000 songs gedownload op mijn archos MP3 speler en die 15 euro per maand vind ik een prima deal. In de USA was Rhapsody al een tijdje mee bezig met dit onbeperkt luisteren voor 10 dollar per maand en had daar al 5 miljoen klanten maar het wilde maar niet naar deze kant van de plas komen vanwege rechten issues.

Surf2music werkt samen met Surfdiensten, de ICT organisatie van de universiteiten en hogescholen. Die garanderen dat alleen studenten het goedkope tarief betalen en blijkbaar was dit initiatief voor alle grote labels een interessante groep omdat studenten toch niet veel muziek kopen. Het gewone volk mag nu tegen een iets hoger tarief meeliften. Surfnet is nu aan het pushen dat de scholen toegang tot muziek in het lesmateriaal opnemen zodat je vanaf de lagere school als scholier een abonnement hebt en eraan wendt terwijl je jong bent.

He hè zou ik willen zeggen, eindelijk. Waarom duurt het toch zo lang voordat een business model wat zo slecht functioneert, vervangen wordt door een rationele versie. Je gaat anders leven met muziek indien het met je eigen playlisten en aanbevelingen gewoon een username/password ver weg is op een willekeurige computer met Internet connectie.

De manier waarop het georganiseerd is wordt dan veel belangrijker dan de inhoud. Nu kan ik genieten van alles wat nieuw uitkomt, ik kan zien waar andere mensen met mijn zelfde smaak naar luisteren en op deze manier makkelijk mijn collectie uitbreiden ipv afhankelijk zijn van de radio pushers. Nu wil ik alleen graag hetzelfde in de filmindustrie. Zal nog wel een paar jaar duren maar komen gaat het.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel