Home Vincent's Column Live8

0 4716

We hebben 2 campagnes achter de rug die ik met grote interesse gevolgd heb. Enerzijds de futloze, oninspirerende en volgens het laatste onderzoek totaal mislukte promotie van de Europese grondwet en anderzijds de internationale gehypte, indrukwekkende en krachtige campagne om iets abstracts en ver van mijn bed show onderwerp als aid en worldhunger met live8 onder de aandacht te brengen voor de G8 conferentie die vandaag in schotland begint.

De coalitie van Tony Blair, die gepassioneerd praat over alles van de oorlog in Irak tot het redden van Afrika en de klimaat verandering, Nelson Mandela, die staat voor morele rechtvaardigheid in de wereld, Bill Gates, die samen met zijn vader probeert zijn vele miljarden in Afrika effectief te spenderen aan de bestrijding van Aids in en Bob Geldof als de grote inspiratie van Live8 is een onwaarschijnlijke combinatie om de schuld aan de armste landen kwijt te schelden maar wist toch weer tot de verbeelding van de wereld te spreken.

Natuurlijk ben ik weer zo oud en wijs dat het skeptisme weer op de loer ligt. Ontwikkelingshulp blijkt volgens de wereldbank nauwelijks te helpen en mensen afhankelijk te maken, beloftes voor schulden verlichting gedaan in 1998 in de G8 conferentie zijn nog steeds niet uitgevoerd en overheden die profiteren van de schuld verlichting zijn vaak schuldig van het niet doorgeven aan degene voor wie het bedoelt is. Verder subsidiëren de rijken landen zwaar hun eigen landbouwgoederen en worden die voor dumpprijzen in de derde wereld afgezet met rampzalige gevolgen voor de boerenstand en sluiten zij hun grenzen voor de agrarische producten uit de armste landen om onze eigen boeren te beschermen. Het lijkt een vicieuze cirkel.

Maar toch kun je je af en toe wentellen in de illusie dat ondanks alle duidelijke mislukkingen we steeds meer leren over de technologie van het geven. Dat de vele duizenden weblogs die geschreven worden een beter maatschappelijk geheugen gaan worden dan de politici en de reguliere pers die het onderwerp als een soort fashion statement naar voren halen op moment dat het hun uitkomt en dat beloftes die gedaan worden transparant gaan worden afgedwongen.

En Live8 was een interessante ervaring. 10 concerten in 10 steden die via MTV en Nederland 3 werd uitgezonden. Het viel mij op dat TV een veel slechtere manier was om naar de concerten te kijken dan internet. Op Internet kon je op elk moment naar de artiest naar keuze gaan. Je kon tijdens het kijken naar het concert kiezen uit vele weblogs die mensen live aan het intoetsen waren en verder lezen over de achtergronden van de eisen aan de g8 politici.

Meer dan 5 miljoen mensen keken gratis naar de door AOL uitgezonden concert reeks. Alle wereldsteden waren slechts een muisclick weg en je was je eigen regisseur van je programma hetgeen voor mij een stuk beter was dan de voordurend door commercials onderbroken MTV programma’s of de vaak nietszeggende interviews van een overigens enthousiaste Claudia de Breij bij de VARA.

Op het hoogtepunt keken 150.000 mensen tegelijkertijd zonder enig probleem naar eenzelfde videostream met prima kwaliteit hetgeen weer een nieuw record was . Dit aantal moet natuurlijk nog een tiental keren hoger maar met het tempo waarin video over internet aan het groeien is duurt dit nog maar een paar jaar. Meer dan 25 miljoen Sms’jes werden verstuurd als steunbetuiging.

Het concert is nog een 6 tal weken gratis opnieuw te bekijken op ww.live8live.com . (zie highlights op http://music.channel.aol.com/live_8_concert/highlights ) Ik zelf genoot weer eens van Pink Floyd die voor het eerst in 24 jaar bij elkaar was en die in plaats van elkaar in de rechtbank te ontmoetten weer eens Money ter gehore bracht met daaronder de boodschap ‘no more excuses’

Of nu de tientallen miljoenen mensen die TV keken, fysiek aanwezig waren of op internet genoten allemaal voordurend bezig waren met de derde wereld waag ik te betwijfelen maar live8 was een perfecte manier om een belangrijk onderwerp luid en duidelijk onder de aandacht te brengen bij de G8 politici die in de komende 3 dagen een besluit moeten nemen wat daarna met meer interesse gevolgd zal worden dan 7 jaar geleden.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel