Home Vincent's Column Kids en Telecom

0 3546

Wat doen kinderen met internet en mobiel en kunnen we daaruit iets leren over hoe de toekomst er uit gaat zien? De gemeente den haag hield de afgelopen week een bijeenkomst over het thema Kits en telecom.

De kids steelde de show by far. Het beeld van 15 kinderen op het toneel die onder andere vertelde dat ze vaak 2.5 uur per dag op internet rondhingen en daar vooral via instant messaging aan het praten waren met vaak dezelfde mensen die ze ook al op school hadden ontmoet ontlokte een schok van afgrijzen bij het overwegend mannelijke publiek.
Het is voor mij elke keer weer een raadsel waarom mensen die internet tijd zo zorgelijk vinden. Iedereen begint met elkaar te mompelen van ‘ze moeten toch samen buiten spelen’ of verarming van het sociaal contact. Maar intussen is het Nederlandse volk de laatste jaren GEMIDDELD van 2.5 uur naar 3 uur tv kijken per dag gegaan maar vonden veel kinderen TV niet meer interessant en saai. Het gemiddelde echtpaar heeft dagelijks maar liefst 12 minuten een goed gesprek met elkaar en cynici zeggen dat dit inclusief de sex is dus de huidige oudere generatie heeft in mijn ogen weinig recht van spreken over zinvol je tijd spenderen.

Maar het verschijnsel Instant messaging, met MSN als populairste dienst is de grootste vernieuwing na email en de moeite waard om eens bij stil te staan. Het wordt in de volksmond vaak chatten genoemd, hetgeen in het bedrijfsleven volkomen ten onrechte een vrijbrief lijkt om het maar terzijde te schuiven als nutteloos.

Instant messaging is een soort SMS op je PC, maar met als groot verschil dat je kunt zien wie van je bekenden er achter de computer zit waardoor je weet dat als je een gesprek begint je direct antwoord kan krijgen. Het is alsof je de kamer inloopt en ziet dat er iemand er is zodat je direct even iets kunt regelen of bespreken. Je kunt dan een gesprek met elkaar voeren via het intypen van korte zinnen. Aardig is dat jongens meestal 2 gesprekken tegelijkertijd voeren maar meisjes wel 4 of 5. Ze zijn beter in multitasking. Het taalgebruik is ook sterk afgekort en je kunt ook je emotie uitdrukken via plaatjes. Het is razend populair.

Er worden in Nederland 90 miljoen telefoongesprekken gevoerd en al reeds 25 miljoen MSN gesprekken. 75% van de mensen onder de 24 gebruiken het maar totaal is al 4.5 miljoen verslaafd. Zelfs boven de 50 gebruikt al 12% het. 65% gebruikt het 4 dagen per week of meer.

Kinderen vertelde dat ze via MSN vaak beter konden praten met elkaar. Ze gingen naar huis, direct naar de computer en praatte dan met kinderen die ze soms in de klas negeerde. Anders dan met email moet je elkaar wederzijds bewust tot vriend benoemen om te kunnen chatten, er is nu een maximum van 150 op je lijst en een flink aantal klaagde dat dat voor hun vriendenkring niet genoeg was. Over sociaal zijn gesproken.

De kinderen sturen ook 3x zoveel sms’jes als dat ze gesprekken voerden. Ze verliezen liever hun portemonnee dan hun mobieltje .

Internet en mobiel veranderen de wereld al aardig maar de manier waarop deze kinderen van 10 jaar met deze middelen omgaan belooft een enorme verandering voor manier waarop we gaan werken en spelen in de toekomst. Alle bedrijven en instellingen kunnen zich alvast voorbereiden. Ze zijn ruim op tijd gewaarschuwd.

De oorspronkelijke kolom was 4 minuten en daarmee te lang.

Wat doen kinderen met internet en mobiel en wat doen ondernemers ermee? De gemeente Rotterdam en de gemeente den haag hielden de afgelopen week 2 compleet verschillende bijeenkomsten waarin ze hun burgers probeerden te inspireren. Den Haag had als thema Kids en telecom en hield het in een prachtige oud kerkje en de Rotterdam organiseerde het zakenfestival waarin in het nieuwe Digital Port Rotterdam, een digitaal demonstratie centrum wat zich in het world trade center bevind, werd nagedacht over gebruik van internet en mobiel voor bedrijven.

De kids steelde de show by far. Het beeld van 15 kinderen op het toneel die onder andere vertelde dat ze 2.5 uur per dag op internet rondhingen, daar vooral via instant messaging oftwel MSN aan het praten waren met vaak dezelfde mensen die ze ook al op school hadden ontmoet ontlokte een schok van afgrijzen bij het overwegend mannelijke publiek.

Het is voor mij elke keer weer een raadsel waarom mensen die internet tijd zo erg vinden. Iedereen begint met elkaar te mompelen van ‘ze moeten toch samen buiten spelen’, verarming van het sociaal contact of ‘je ogen verpesten’ en het wordt weer gezien als de zoveelste morele teneergang van onze jeugd. Maar intussen is het Nederlandse volk de laatste jaren GEMIDDELD van 2.5 uur naar 3 uur tv kijken per dag gegaan en vonden veel kinderen TV niet meer interessant en saai. Het gemiddelde echtpaar heeft dagelijks 12 minuten een goed gesprek met elkaar en cynici zeggen dat dit inclusief de sex is dus de huidige oudere generatie heeft in mijn ogen geen recht van spreken over zinvol je tijd spenderen.

Maar het verschijnsel Instant messaging, met MSN als populairste dienst is de grootste vernieuwing na email en de moeite waard om eens bij stil te staan. Het wordt in de volksmond vaak chatten of MSN genoemd, hetgeen in het bedrijfsleven volkomen ten onrechte een vrijbrief lijkt om het maar terzijde te schuiven als onzin. Als u het niet ECHT kent moet u maar eens bij uw dochter gaan spieken want dat zijn de werkelijke experts.

Instant messaging is een soort SMS op je PC, maar met als groot verschil dat je kunt zien wie van je bekenden er achter de computer zit waardoor je weet dat als je een gesprek begint je direct antwoord krijgt. Het is alsof je de kamer inloopt en ziet dat er iemand er is zodat je direct even iets kunt regelen of bespreken. Je kunt dan een gesprek met elkaar voeren via het intypen van korte zinnen. Aardig is dat jongens meestal 2 gesprekken tegelijkertijd voeren maar meisjes wel 4 of 5. Ze zijn beter in multitasking. Het taalgebruik is ook sterk afgekort en je kunt ook je emotie uitdrukken via plaatjes. Het is razend populair.

Er worden in Nederland 90 miljoen telefoongesprekken gevoerd en al reeds 25 miljoen MSN gesprekken. 75% van de mensen onder de 24 gebruiken het maar totaal is al 4.5 miljoen verslaafd. Zelfs boven de 50 gebruikt al 12% het. 65% gebruikt het 4 dagen per week of meer.

Bij de Rotterdamse ondernemers bleek dat MSN wel bekend was maar bijna niet gebruikt werd. Het werd geassocieerd met kinderen en chatten. Wel klaagde ze dat Email boxen vol liepen, dat het wachten op een antwoord de besluitvorming vertraagde en dat Email veel reden tot misverstanden gaf. De bedrijven die het gebruikte vertelde dat het uiterst efficiënte was. Je kunt snel antwoord geven op korte vragen, je kunt direct controleren of iemand je goed begrijpt en bedrijven die het implementeren rapporteren 25% minder email. Als je internationaal projecten doet dan is msn bijna een verplicht gereedschap om elkaar snel en goed te begrijpen.

Kinderen vertelde dat ze via MSN vaak beter konden praten met elkaar. Ze gingen naar huis, direct naar de computer en praatte dan met kinderen die ze soms in de klas negeerde. Anders dan met email moet je elkaar wederzijds bewust tot vriend benoemen om te kunnen chatten, er is nu een maximum van 150 op je lijst en een flink aantal klaagde dat dat voor hun vriendenkring niet genoeg was. Over sociaal zijn gesproken.

De kinderen sturen ook 3x zoveel sms’jes als dat ze gesprekken voerden. Ze verliezen liever hun mobieltje dan hun portemonnee.

Als afsluiting hadden de kinderen een gesprek met onze minister Brinkhorst die de gepensioneerde leeftijd heeft bereikt maar onvermoeibaar doorging en iedereen opriep dat ook te doen. Hij was charmant met de kinderen en sprak ook enthousiast over het belang van de kenniseconomie voor Nederland. Maar waarom vertelde hij nu weer in de eerste zin dat hij net als burger bezig was email te leren maar dat zijn minister job hem nu weer 2 secretaresses opleverde en dat hij het dus nu nog steeds niet beheerste? Ook al is dat waar, zeg dan dat hij zoveel email krijgt dat hij die 2 secretaresses nodig heeft om het beantwoord te krijgen denk ik dan.

Internet en mobiel veranderen de wereld al aardig maar de manier waarop deze kinderen van 10 jaar met deze middelen omgaan belooft een enorme verandering voor manier waarop we gaan werken en spelen in de toekomst. Alle bedrijven en instellingen kunnen zich alvast voorbereiden. Ze zijn ruim op tijd gewaarschuwd!

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel