Home Vincent's Column In de ban van Google Earth

0 3030

Ik was de afgelopen maand in de ban van Google. Normaal gebruikt iedereen Google elke dag voor een paar essentiële minuten maar ik ontdekte dat ik op mijn blackberry het programma google maps kon draaien. Dat is een vervelende afleidende hobby zeg. Overal waar je komt kunt je op je mobiele telefoon even snel een satelliet foto ter plekke bekijken en een beetje in de buurt rondneuzen. Je kunt bij veel steden gewoon de auto in de achtertuin zien staan. Als je het eenmaal hebt ontdekt raak je in de ban en ga je vele plekken herbezoeken. Google maps werkt op veel mobiele telefoons van de grote merken. Je kunt snel een route beschrijving eruit krijgen en in een aantal grote landen heb je verkeersinformatie geïntegreerd. Nog niet in Nederland.
Vervolgens bleek dat een een, non high tech vriendin, het grotere broertje Google Earth op haar PC gebruikte om haar vakantie voor te bereiden. Google earth is een (gratis) programma wat de hele wereldbol indexeerd met gigantische hoeveelheden satelliet foto´s en daaraan allerlei nuttige lokale informatie zoals wegen goudengids info, gemeente en 3D informatie koppelt. Het is een spectaculaire manier om over de aarde te vliegen en in te zoomen op interessante plekken. In 2005 werd Google gratis verspreidt en was direct een hit.

Maar zij gebruikte het praktisch, ze type de postcode van de plaats in en zocht op de haarscherpte satellietfoto de hotels en campings en keek of de kinderen makkelijk naar het strand konden lopen zonder een weg over te steken. Hiermee werd Google Earth gewoon praktisch en niet alleen maar een speeltje wat mannen tijdelijk gebruiken. Ze zeggen vaak vaak in high tech, boys and toys but women and tools. Wanneer vrouwen het praktisch gaan gebruiken wordt het echt wat.

Maar wat interessant was, was dat sinds de laatste keer dat ik Google Earth gebruikte gewone gebruikers ongelofelijk veel informatie hebben toegevoegd. De hele aarde is nu geplaveid met tienduizenden markeringen. Je kunt natuurlijk je eigen huis gaan bekend maken of een bijzondere plaats waar je geweest bent en daar foto’s of blogs aan toevoegen. Maar er zijn ook mensen die de complete vloot van een buitenlandse mogendheid inventariseren met gedetailleerde informatie. De nachtmerry van elke veiligheidsdienst.

Google earth is nog lang niet perfect. Sommige gebieden zoals Amsterdam zijn perfect zichtbaar maar andere steden zoals Groningen zijn slechts een onduidelijk vlekje op de kaart. Dat irriteerde de voorzitter van het ICT platform Groningen zo dat hij er in zijn blog er aandacht voor vroeg en inmiddels is het all over the news en zijn de politici ermee bezig hoe ze de luchtfoto’s van Groningen aan Google Earth kunnen geven want voor een ICT stad kan  het natuurlijk niet dat Groningen in de digitale wereld van Google Earth niet bestaat vooral toen bleek dat Assen prima zichtbaar was.

Nu kom ik ook bedrijven tegen die Google Earth willen gebruiken. Steeds vaker worden bij activiteiten gps coördinaten opgeslagen bijvoorbeeld bij testen op boerderijen. Als je de resultaten van ziektes in Google Earth opslaat kun je ziektes zich geografisch zich zien verspreiden wat de resultaten zeer visueel maakt.

Google Earth is slechts een aspect van de manier waarop Google probeert om de gigantische hoeveelheid informatie die op veel plekken beschikbaar zijn zinvol te doorzoeken en bruikbaar te maken. Ze zijn inmiddels net zoveel waard als Shell en de helft van Microsoft . Deze week kondigden ze aan dat MKB bedrijven gratis een email service kunnen krijgen met hun eigen www adres inclusief gedeelde agenda, een webeditor en werd hun online tekstverwerker writely en hun spreadsheet weer toegankelijk voor iedereen. Ga eens rondkijken op http://labs.google.com , is goed voor de algemene computer ontwikkeling, erg leuk, maar neem wel wat tijd mee.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel