Home Vincent's Column Het einde van TV as we know it volgens Joost

0 3530

Afgelopen maandag ging Bittorrent live met een flinke portal met duizenden films die je voor 3 tot 4 dollar kan kopen. TV shows gaan voor 2 dollar. www.bittorrent.com ziet er keurig uit en de films zijn technisch van goede kwaliteit. Maar wacht even, die naam, bittorrent? Dat is toch die techniek die miljoen mensen gebruiken om alle films gratis te downloaden en waarbij de film studio’s moord en brand schreeuwen omdat iedereen zonder problemen alles voor niets krijgt? Inderdaad die Bittorrent. Hollywood, met studio’s als Twentieth Century Fox, Paramount, Warner Bros, en MGM hebben een pact met de duivel gesloten en gaan het Peer2Peer mechanisme nu gebruiken om miljoenen video’s te distribueren.
Natuurlijk zijn de films voorzien van DRM, digital rights management, van Microsoft natuurlijk, dus ze blijven maar 24 uur geldig nadat je begint met kijken en als je de film aan iemand anders geeft moet die ook eerst even een licentie kopen. Officieel zullen via het Bittorrent systeem misschien een paar duizend films worden verkocht maar illegaal worden er elke dag 1 miljoen films gedownload. Ik moet nog zien dat consumenten een zeer makkelijk systeem zonder kosten gaan inruilen voor een zwaar copyright protected variant.

Het Peer 2 peer principe houdt in dat als u zelf een digital object, zoals een film, muziek maar ook een Skype gesprek, ophaalt dat u op het moment dat je een stukje binnen krijgt het direct doorstuurt naar een aantal anderen die er dan ook van kunnen genieten. Hierdoor wordt het systeem niet langzamer bij grote aantallen gebruikers wat vooral bij populaire films en muziek erg belangrijk is. Ook hoeft de oorspronkelijke bron de bandbreedte alleen maar naar een aantal eerste gebruikers te betalen want iedereen heeft een internet verbinding die voor een stukje wordt gebruikt om het door te sturen naar anderen.  In de praktijk betekent het dat je goedkoop via het internet video, muziek telefoongesprekken kunt distribueren zonder dat je last hebt van slechte kwaliteit of hoge kosten.

Ook de makers van Kazaa, wat voor Bittorrent de grootste kopieer machine van het internet was zijn weer met iets nieuws bezig en gebruiken peer2peer technologie. Eerst werd Skype gemaakt wat hoge kwaliteit telefoongesprekken via het internet mogelijk maakte. De 170 miljoen gebruikers, die de telefoonmaatschappijen de stuipen op het lijf jaagden werd voor miljarden aan ebay verkocht werd.  En nu hebben ze hun pijlen op televisie gericht.   Vorige maand werd Joost geïntroduceerd en het was direct hot nieuws op de wall street journal, CNN en de bloggers begonnen er verhit over te schrijven. Met Joost.com, Joest zoals ze willen dat je het uitspreekt kun je hoge kwaliteit internet televisie kijken op je PC. Je download het programma en je kunt kiezen uit nu nog tientallen kanalen video. Verschil met sites als YouTube of uitzendinggemist is dat de kwaliteit erg mooi is. En dat als er meer mensen kijken je het elkaar via de peer2peer technologie doorgeeft dus miljoen mensen kunnen het zonder probleem gebruiken. Je hoeft niet te betalen, het wordt geheel uit korte advertenties betaald en aangezien de kosten van distributie laag zijn kan de reclame irritatie factor klein blijven. Leuke aanvullingen zijn dat je kunt chatten met mensen die ook het programma bekijken en dat je favorieten kanalen kunt bookmarken. Grote content bedrijven als Viacom en National geographics zijn al aan boord en de miljarden die ze met Skype verdiend hebben geven de makers superman status. 

Joost is voornamelijk in Leiden gemaakt wat weer een Nederlands succesje is. Het zal volgens de makers uiteindelijk legale internet televisie met honderdduizenden hoge kwaliteit kanalen mogelijk maken. U moet nog even wachten want Joost is nu alleen maar op uitnodiging, een zeer succesvolle marketing strategie die Google groots heeft toegepast met Gmail. Laat mensen aan elkaar vragen of ze het alsjeblieft mogen gebruiken. Joost werkt erg mooi. Eens kijken of ze de studio’s en tv netwerken kunnen overtuigen tegen redelijke voorwaarden genoeg content te laten zien. Peer2Peer technologie is met Joost aan zijn legale opmars begonnen. 

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel